Goji (kustovnice čínská) – proč je vhodné užívat její plody?
Goji jsou plody rostliny kustovnice čínské, na které východní medicína nedá dopustit. Opěvované jsou jak po nutriční stránce, tak po stránce zlepšení kvality života a zdraví. Díky svému blahodárnému efektu si goji získaly mnoho přezdívek a staly se symbolem vitality, síly a krásy. To je také důvod toho, proč je většinou vyhledávají ženy. K ochucení svačiny ale tyto načervenalé plody může používat každý, kdo chce pro své tělo udělat maximum.
Co je kustovnice čínská neboli Goji?
Kustovnice čínská je trnitý keř, kterému se nejlépe daří v teplých a suchých podmínkách. Jeho domovinou je Čína a Japonsko, avšak dnes se již na plantážích pěstuje všude po světě. Tento keř, který dorůstá do výšky přibližně 2 metrů, lze vypěstovat dokonce i na českých záhonech. Je ale potřeba si uvědomit, že množství aktivních látek se odvíjí podle půdy a klimatických podmínek. Nemůžete tedy očekávat, že doma vypěstované goji bude stejně prospěšné jako goji zakoupené v obchodě, obzvlášť pokud si vyberete sušené plody vypěstované na území Tibetu a Číny – ty si uchovávají nejvyšší podíl aktivních látek.
Vzhledem kustovnice čínská připomíná šípkový keř. Dokonce i samotné plody kustovnice jsou hodně podobné šípkům. Jsou stejně červené, mají stejný tvar a chuťově goji připomínají mix šípků, brusinek, třešní a rajčat. Vůní pak sušené goji napodobují datle nebo rozinky.

Jaké aktivní látky goji obsahuje?
Kromě zajímavé chuti plody Goji nabízí i unikátní poměr živin. Obsahují totiž na 18 různých aminokyselin, včetně devíti esenciálních, které si tělo neumí samo vytvořit. Dále pak oplývají více než 20 stopovými prvky a minerály, k nimž můžeme zařadit například selen, fosfor, vápník, hořčík a železo. Zní to až neuvěřitelně, kolik důležitých látek se dovede do tak malého plodu vejít, avšak tím výčet aktivních látek v goji nekončí.
Nechybí totiž ani celá řada vitaminů, zejména pak vitaminů skupiny B, vitamin C a E. Opomenout nelze ani velké množství polysacharidů, flavonoidů, vlákniny, mastných kyselin a karotenoidů. Podle některých studií goji obsahují až 5× více vitaminu C než pomeranč a 2× více karotenoidů než mrkev. Poslední obsaženou významnou látkou rostlinný sterol zvaný betasisterol, který působí protizánětlivě. Ne nadarmo se tedy plodům kustovnice čínské říká „superpotravina 21. století“.
Proč každý den užívat hrst sušených plodů goji?
Pravidelné užívání načervenalých plodů Goji v těle funguje jako antioxidant, stimulant a inhibitor stárnutí buněk. Goji totiž nejen podle tradiční čínské medicíny, ale i podle západních vědeckých výzkumů působí proti škodlivým volným radikálům, podporuje obnovu buněk a zlepšuje celkovou vitalitu. Harmonická souhra obsažených látek navíc podporuje funkci imunitního systému a kardiovaskulárního systému.
Sušené plody goji si můžete také dopřávat, pokud chcete zlepšit svůj sexuální apetit nebo chcete podpořit proces hubnutí. Goji totiž pomáhá detoxikovat organismus, upravuje hladinu krevního cukru a dodává pocit sytosti. Co se týče libida, konzumace goji se dává do souvislosti především s mužskou potencí a plodností.

Nic se ale nemá přehánět. Jelikož je goji tolik nabité aktivními látkami, doporučuje se užívat každý den maximálně hrst sušených plodů, což odpovídá přibližně 28 bobulím. Přidávat si ho můžete do jogurtu, cereálií, smoothie, nebo ho jíst jen tak. Mějte ale na paměti, že výsledky se dostaví až po pravidelném a dlouhodobém užívání.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Rybí, hovězí či vepřový kolagen a jak ho správně vybrat??
Rybí (mořský) kolagen se získává z ryb a měkkýšů, díky své nižší molekulové hmotnosti se využívá v kosmetickém průmyslu k výrobě krémů proti stárnutí pleti. Mořský kolagen je totiž mnohem vstřebatelnější a využitelnější tělem než kolagen vepřový či hovězí.
Není kolagen jako kolagen, jak vybrat ten správný a kvalitní?
Kolagen je velice důležitá bílkovina v těle a ze všech přítomných proteinů zabírá dokonce až 30 %. Náš organismus ho produkuje samovolně, ovšem s postupem času a přibývajícím věkem se tato schopnost bohužel snižuje. Kolagen je mimobuněčná bílkovina, která je ve vodě nerozpustná. Je základním stavebním kamenem všech pojivových tkání, nachází se napříč celým tělem a je nezbytný pro strukturu, pevnost a stabilitu tkáně.
Kurkumin a jeho vliv na zdraví??
Kurkumin je látka, jež se označuje také jako kurkumová žluť, turmerová žluť či diferuloylmethan. Ač nás tyhle názvy mohou zneklidnit, protože znějí poněkud uměle, jedná se o naprosto přírodní látku s množstvím schopností, jichž by bylo škoda nevyužít pro podporu zdravějšího těla a v boji proti neduhům. V ájurvédské a čínské medicíně je již delší dobu znám, a to kvůli širokému využití, které nám může podpořit – od jater, přes imunitu a krevní oběh až po klouby.


