Hlíva ústřičná jako doplněk stravy – jaká koncentrace je nejvhodnější?
Hlíva ústřičná, latinsky Pleurotus ostreatus, je dřevokazná houba obsahující cenné látky podporující imunitní systém. Svým tvarem a barvou připomíná ústřice, což vysvětluje její české pojmenování. Jako jedna z mála medicinálních hub roste také na území Evropy včetně České republiky. V čem tkví její hlavní přínos pro lidský organismus a jak poznat kvalitní doplněk stravy s hlívou ústřičnou? To a mnohem více, vám prozradíme v následujícím článku.
Jak hlíva ústřičná vypadá a kde roste?
Hlíva ústřičná je jedlá houba, která parazituje na kmenech a pařezech listnatých stromů. Klobouk má hladký a šedavě zbarvený v závislosti na vzdušné vlhkosti. Zajímavé je na ní to, že roste v trsech střechovitě posázených nad sebou a jako pravá dřevokazná houba dovede ze dřeva přijímat různé prospěšné látky.
Plodnice hlívy ústřičné je možné použít čerstvé či nasušené do omáček nebo polévek. Chuť mají lehce nasládnou a vůni typicky houbovou. Jelikož ale hlíva ústřičná roste od teplých jarních dnů do listopadu, jejího pozitivního vlivu na imunitní systém si právě v období, kdy ho naše tělo potřebuje ze všeho nejvíce, příliš neužije. Proto také vznikly doplňky stravy s hlívou ústřičnou. Při jejich výběru je ale potřeba hlídat koncentraci polysacharidů a kvalitu zpracování.
Jak vybrat ideální doplněk stravy s hlívou ústřičnou?
Důležitou složkou hlívy ústřičné, stejně jako u jiných medicinálních hub, jsou polysacharidy, které svým efektem napodobují působení antibiotik. U hlívy ústřičné se konkrétně jedná o přírodní komplexní polysacharid 1,3 d-glukan. Ten pozitivně ovlivňuje hladinu zlého LDL cholesterolu v krvi, bojuje proti infekcím a celkově aktivuje obranyschopnost těla.
Na rozdíl od jiných obsahových látek u polysacharidů neplatí nepsané pravidlo, že čím vyšší koncentrace tím lépe. Dlouhodobým testováním se totiž zjistilo, že 30% koncentrace polysacharidů má optimální terapeutické účinky. Říkáte si jak to?
Je tomu tak proto, že vyšší podíl polysacharidů v extraktu zabírá prostor pro další aktivní látky. Tím pak efekt houby není tak širokospektrální. Naopak nižší koncentrace než zmíněných 30 % také není dobré volit, protože přípravek pak nemusí mít tak silný efekt.
Jakými aktivními látkami je hlíva ústřičná tak unikátní?
Kromě blahodárných polysacharidů hlíva ústřičná dále obsahuje terpeny, statiny – z nich především lovastatin a chitin. Všechny tyto látky mají kladný vliv na hladinu tuků v krvi a působí preventivně proti ucpávání cév a kardiovaskulárním chorobám. Tím však výčet obsahových látek v hlívě nekončí.
Hlíva ústřičná je jedinečná také obsahem minerálních látek a vitaminů. Z minerálních a stopových prvků v ní můžeme najít zinek, železo, draslík, fosfor, jod a selen. Z vitaminů obsahuje velké množství vitaminů skupiny B, dále vitamin K, D a C. V neposlední řadě je plná vlákniny, prospěšných aminokyselin, bílkovin a sterolů.
Čím je hlíva ústřičná prospěšná?
Díky rozličnému obsahu přírodních látek se od hlívy můžete dočkat širokého efektu na celý organismus – od celkové podpory organismu a obranyschopnosti, přes snížení hladiny cholesterolu, až po zmírnění stresu a únavy. Podíl vlákniny dokonce pomáhá s trávením. Opomenout nelze ani skvělý efekt hlívy na blokování volných radikálů, jež mají za následek rychlejší stárnutí a degeneraci organismu.
Hlíva ústřičná podporuje:
- podporuje obranyschopnost organismu
- podporuje správnou funkci uminitního systému
- Reguluje hladinu zlého LDL cholesterolu v krvi
- Podporuje trávení, činnost jater a regeneraci
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:

Mandlový olej a jeho vliv na naši pleť?
Mandlový olej se vyrábí se syrových mandlí. Ty rostou na stromě, jež nese název Mandloň obecná (Prunus Dulcis). Dorůstá se do výšky až 12 metrů. Její původ je v severní Africe a západní Asii, ovšem v dnešní době se pěstuje i v jiných teplejších oblastech, často se však stává, že zplaní. Nejlepší podmínky má totiž v teplých, ale suchých oblastech, kde jsou mírné zimy. Mandloň kvete bílými až narůžovělými květy, ze kterých později vznikají právě mandl

Rozdíl mezi klasickým hořčíkem a triple magnesiem?
Hořčík neboli magnesium je nezbytnou součástí několika stovek chemických reakcí. Z tohoto důvodu je pro nás životně důležitý. Kterákoliv buňka v těle hořčík potřebuje k tomu, aby plnila své funkce. Je nutný pro normální energetický metabolismus a přispívá díky tomu ke snížení vyčerpání a únavy. Je zásadní pro chod nervové soustavy, pro kontrakce svalů i zdravé kosti a zuby. Podílí se také na elektrolytické rovnováze.

Reishi a její obsahové látky??
Reishi, Ganoderma Lucidum nebo Lesklokorka lesklá, to všechno jsou názvy dřevokazné houby s červenohnědou lesklou plodnicí, která většinou napadá stromy nebo pařezy tam, kde jsou poraněny. Nejedná se ale pouze o houbu parazitickou, ale i medicinální. Pro své blahodárné vlastnosti pro tělo se na asijském kontinentě využívá už po tisíce let a populární je dnes i ve zbytku světa.