Jak zmírnit projevy alergií? Zkuste Quercetin!
Alergie jsou, ač by se nemuselo na první pohled zdát, velmi obvyklým problémem dnešní doby. Alergiemi mohou trpět veškeré věkové kategorie od kojenců až po seniory, nevyhýbá se mužům ani ženám a může se z ničeho nic kdykoliv v průběhu našeho života objevit. Je také naprosto běžné, že jak rychle alergie přišla, může nám stejně kvapně odeznít. Alergií můžeme mít i vícero zároveň, ovšem každá z nich nám může způsobit řadu nepříjemných projevů. Příznaky, jež se mohou objevovat, totiž často souvisí s typem alergenu, který našemu tělu překáží. Dnes máme naštěstí k dispozici různé možnosti, jak alergie potlačit. Co ale zkusit něco zcela přírodního? Jedna zajímavá látka vám může být totiž v tomto ohledu nápomocná. Jedná se o flavonoid quercetin.
.jpg)
Co je to alergie?
Alergie je vlastně odezva našeho vlastního imunitního systému. Mluvíme tu o reakci tzv. patologické, tudíž nepřirozené. Základním úkolem obranyschopnosti je hledání a ničení škodlivin a mikroorganismů v těle. V případě že ale tělo reaguje na určitou obyčejnou látku, jež je zcela neškodná, přehnaným způsobem, jde o alergickou reakci. Takové látky se pak nazývají alergeny. Alergen může být prakticky jakýkoliv, nejčastěji však mívají biologický původ. Pokud se tedy alergen dostane do systému přecitlivělého člověka, jeho imunitní systém se aktivuje a nastartuje se imunitní odpověď.
Alergií máme spousty. Jednou z velice rozšířených alergií bývá třeba ta na pyl. Je to sice především sezónní záležitost, nicméně pyly jsou všude kolem nás od jara až do podzimu. Záleží opět na druhu pylu, který nás dráždí – může jít o květiny, stromy, keře, ale i různorodé traviny. Dalšími častými alergiemi jsou ty na roztoče, srst zvířat, plísně nebo na potraviny.

Co je quercetin za látku a kde ho najdeme?
Quercetin neboli také česky kvercetin je přírodní látka polyfenolového původu. Konkrétně náleží mezi tzv. flavonoidy, které se pyšní vysokou antioxidační aktivitou. Jedná se o žlutý pigment, který najdeme jako běžnou součást rostlinné říše. Nejvýrazněji je zastoupen třeba v čerstvých kaparách, ty ovšem málokdo konzumuje pravidelně. Kvercetin ale nalezneme i v pro nás všednějších druzích ovoce, zeleniny a bylinkách. Vysoký obsah má cibule, česnek, kapusta, jablka, bobulovité ovoce nebo rajčata. Ve své kategorii je quercetin považován za jeden z nejslibnějších flavonoidů.
Jak quercetin funguje a co umí?
Kvercetin má hned několik pozitivních vlastností. Je příznivý pro naše buňky, jako ochrana před volnými radikály, funguje jako přírodní antihistaminikum, podporuje zdraví kardiovaskulární soustavy i mozku, napomáhá proti zánětlivým procesům, reguluje krevní cukr a prospěšný je dokonce pro trávicí trakt. To, co nás ale v tuto chvíli zajímá nejvíce, je právě zmírňování projevů alergií.
Quercetin má schopnost regulovat imunitní systém. Za normálních okolností ho posiluje, avšak v případě, že organismus začne nepřiměřeně reagovat na alergen, dokáže stabilizovat tzv. žírné buňky, jež produkují histamin. To je hlavní spouštěč samotné alergie. Díky tomu může být alergická reakce zmírněna, a stejně tak i její průvodní příznaky. Vhodné je například při pylové alergii nasadit quercetin již s předstihem, a to až několik týdnů předtím, než začne samotná pylová sezóna.
Jakými způsoby se může alergie projevit?
Symptomů, jež mohou alergii doprovázet je opravdu mnoho. Velmi hojné je zduření nosní sliznice, svědění a zarudnutí očí, kopřivka a jiné kožní obtíže. Může se dostavit rovněž dušnost, bolesti hlavy a vyčerpání. Známkou pylové alergie je třeba také tzv. senná rýma, projevující se opakovaným kýcháním, ucpaným nosem, vodnatým výtokem z nosu, či svěděním v dutině ústní.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Na co je dobrý resveratrol?
Resveratrol je sloučenina, která se stala v posledních letech středem pozornosti, díky svému prospěšnému vlivu na zdraví člověka. Jedná se totiž o skvěle fungující antioxidant, jež ocení nejen naše buňky. Resveratrol náleží mezi polyfenoly. To je skupina chemických látek, jež se přirozeně vyskytuje v celé řadě rostlin. Takové sloučeniny neobsahují rostliny jen tak, ale mají v nich svůj jasný účel. Nejen že mohou dodávat specifickou barvu, chuť či vůni, ale jsou určeny také k ochraně před možnými nepříznivými vlivy.
Kešu ořechy – v čem spočívá jejich přínos pro zdraví?
S kešu ořechy se pojí spoustu zajímavostí, o kterých ví jen málokdo. Věděli jste například, že ledvinovitý tvar kešu odpovídá názvu stromu, na kterém roste? Ano, je tomu skutečně tak. Kešu ořechy jsou plodem stromu ledvinovníku západního (Anacardium occidentale), což je tropický stálozelený strom původem z Brazílie.
Tryptofan – proč je vhodná kombinace s vitaminem B6?
L-Tryptofan patří mezi esenciální aminokyseliny, což jsou látky nesmírně důležité pro správné fungování našeho těla. Konkrétně fungují jako stavební složky proteinů. Slovo „esenciální“ znamená, že si je naše tělo neumí samo vyrobit, a tak je musí přijímat vnějším způsobem – buď potravou, nebo v doplňcích stravy.



