Kotvičník zemní a jeho působení??
V dnešním blogu se podíváme na velice populární a oblíbenou rostlinku jménem Kotvičník zemní neboli Tribulus terrestris, která je využívaná již stovky let po celém světě díky svému skvělému pusobení na organismus. Abychom předešli veškerým mýtům a chybným názvům je nutné si nejdříve upřesnit, že Kotvičník zemní je český název rostliny a Tribulus terrestris latinský, jedná se ale pořád o jednu a tu samou bylinu.
Kotvičník zemní je jednoletá bylina, která se objevila před více jak 1000 lety a to v oblasti Asie konkrétně v Číně. Postupem času se Kotvičník dostal do podvědomí veřejnosti a začal se pěstovat téměř po celém světě. Největším producentem Kotvičníku zemního je Čína a v Evropě má výbornou odezvu Kotvičník pěstovaný v Bulharsku. V Bulharsku jsou ideální teplotní podmínky pro růst této byliny, a tak lze z ní získat kvalitní účinné složky, kterými jsou převážně steroidní saponiny.
Proč je Kotvičník zemní účinný?
Kotvičník zemní obsahuje řadu aktivních látek, mezi které patří steroidní saponiny, třísloviny, alkaloidy, glykosidy, vitamíny, minerály, bílkoviny a mnoho dalších. Tyto látky se standardně využívají v kosmetice, lékařství a dalších odvětvích právě díky svému skvělému efektu.
Nejdůležitější skupinu účinných složek jsou steroidní saponiny, konkrétně Dioscin, Protodioscin a také sapogenin Diosgenin.
Jaké funkce kotvičník zemní v těle podpoří???
Kotvičník zemní a jeho účinky:
- Pohlavní orgány / hormonální aktivita
- Normální funkce močové soustavy (močení)
- Tělový a svalový tonus, Energie
- Normální činnost kardiovaskulárního systému, srážení krve, čištění krve
- Přirozená obranyschopnost - imunitní systém
- Normální činnost nervové soustavy
- Normální funkce dýchacího systému
- Normální funkce močové soustavy a reprodukčního systému
Kotvičník zemní je celosvětově znám jako zelená viagra či přírodní viagra. Muži je stále častěji využívaná jako podpůrný doplněk stravy při poruchách erekce. To ovšem neznamená, že tento produkt nemohou užívat ženy. Kotvičník zemní je také velmi často užíván ženami v období klimakteria, kde pomáhá s vypořádáním příznaků toho období.
Nejčastěji je ale Kotvičník zemní využíván pro svůj adaptogenní efekt na organismus, kdy podporuje překlenout stresové situace, podporuje fyzickou a psychickou odolnost organismu a dodává tělu ztracenou energii a vitalitu.
Pokud hledáte kvalitní kotvičník vždy kupujte Kotvičník s vysokým obsahem saponinů, ideální poměr saponinů je 90 % čím vyšší obsah tím lépe.
Z naší nabídky kotvičníku na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS

Na co je dobrý resveratrol?
Resveratrol je sloučenina, která se stala v posledních letech středem pozornosti, díky svému prospěšnému vlivu na zdraví člověka. Jedná se totiž o skvěle fungující antioxidant, jež ocení nejen naše buňky. Resveratrol náleží mezi polyfenoly. To je skupina chemických látek, jež se přirozeně vyskytuje v celé řadě rostlin. Takové sloučeniny neobsahují rostliny jen tak, ale mají v nich svůj jasný účel. Nejen že mohou dodávat specifickou barvu, chuť či vůni, ale jsou určeny také k ochraně před možnými nepříznivými vlivy.

Bylinky pro lepší psychickou rovnováhu?
Bylinek, které jsou na tuto problematiku vhodné, existuje celá řada. Je dokonce možné, že spoustu z nich roste na vaší zahrádce nebo se s nimi zcela běžně setkáváte. Mluvíme tu třeba o meduňce, levanduli, heřmánku, měsíčku a mateřídoušce. Všechny tyto rostlinky zklidňují mysl, podněcují dobrou náladu a spánek.

Bacillus coagulans v probiotikách – proč je tato bakterie vhodná?
Probiotika jsou prospěšné mikroorganismy, které pomáhají obnovit střevní mikroflóru. Ta je důležitá nejen z hlediska trávení a vstřebávání živin z přijaté potravy, ale hlavně kvůli celkové imunitě organismu. Tak jako je to ale téměř u všeho, nejsou probiotika jako probiotika. Přesněji řečeno existuje spoustu druhů probiotik, z nichž každé v našem těle působí trochu jinak. K nejznámějším druhům probiotik patří například laktobacily nebo bifidobakterie. Půdní probiotika, do kterých patří právě bacillus coagulans, fungují úplně jinak. Během svého reprodukčního cyklu totiž vytváří spory, které chrání bakterie před nepříznivými podmínkami panujícími v trávicím traktu.