L-Citrulin a jeho vliv na naše tělo?
L-citrulin je neesenciální aminokyselinou a její název je odvozen od latinského slova citrullus, což znamená vodní meloun. Právě v melounu byla tato látka poprvé nalezena a následně extrahována, a to dokonce již před více než 100 lety. Má mnoho vlastností, včetně roztahování cév, čímž zlepšuje prokrvení tkání, a proto je využívaný především sportovci ke zvýšení výkonu a je součástí mnoha přípravků, které mají zlepšovat kvalitu sexuálního života. Tuto aminokyselinu si je tělo schopné vytvořit samo, avšak ne vždy v takovém množství, aby ho bylo dostatek. Jaké jsou ale všechny benefity L-citrulinu a co z něj můžeme vytěžit? To se můžete dočíst v tomto článku.
Jak v organismu L-citrulin vzniká?
L-citrulin je jednou z nezbytných součástí tzv. cyklu tvorby močoviny (spolu s L-argininem a L-ornitinem) jehož hlavním úkolem je zbavovat se škodlivých látek. Tento metabolický cyklus pomáhá odstraňovat přebytečný dusík pomocí močoviny, jenž je společně s močí následně vyloučena. Tímto se z těla dostane i právě toxický amoniak (čpavek) – ten je odpadním produktem při zpracování bílkovin. Pro naše buňky je jedovatý a jeho zvýšená hladina má negativní dopad na procesy a správné fungování celého těla a potažmo pak na zdraví a kondici. Příznakem nadbytku amoniaku je pak třeba únava nebo svalová slabost. Močovinový proces se odehrává v játrech a pokud ty nefungují správně může docházet i k nadměrnému hromadění čpavku v organismu.
Příznivé vlivy L-citrulinu
Citrulin je aminokyselinou potřebnou k proteinovým syntézám (přeměna aminokyselin na bílkoviny). Má potenciál zvyšovat energii, stimulovat imunitní systém a prokrvení svalů. Vstřebává se přímo do krve a vytváří zde zásobu pro pozdější přeměnu na L-arginin, a to se stejnými fyziologickými benefity. Navíc při užívání zvyšuje hladinu argininu v plazmě efektivněji, než když se užívá pouze samotný L-arginin a tím, že organismus nezpracuje citrulin tak rychle zajišťuje i dlouhodobější efekt.
Zvyšování hladiny oxidu dusnatého (NO) – jeden z hlavních důvodů, proč je L-citrulin užívaný. Ten totiž hraje důležitou roli při vasodilataci, tedy rozšiřování cév. Díky tomu se zlepšuje a zvyšuje průtok krve a živiny a kyslík mají lepší přístup ke svalům. Poté se mohou lépe regenerovat a růst a mají schopnost vydržet pod napětím delší dobu.
Zrychlení obnovy adenosintrifosfátu (ATP) – tato látka je hlavním zdrojem energie uvnitř buňky. Citrulin totiž prochází přes mitochondriální membránu do mitochondrií a tam právě vzniká ATP – dochází tak k rychlejšímu obnovování těchto zdrojů okamžité energie. Proto má L-citrulin i kladný vliv na zvýšení síly při výkonu a následné oddálení únavy.
Citrulin mimo jiné tedy minimalizuje riziko přetrénování a dále zvyšuje hladinu anabolických hormonů. Má schopnost zlepšit aerobní vytrvalost, syntézu bílkovin a kreatinu. S ohlédnutím na jiné stránky má i pozitivní dopad na produkci testosteronu a ve spojení s lepším prokrvením může být dobrým pomocníkem při erektilní dysfunkci.
Kdy L-citrulin suplementovat?
Jak již z předchozího vyplývá, má Citrulin celou řadu příznivých vlastností. Těch využijí sportovci zaměření na vytrvalost, ale i v rámci silově zaměřených cvičení. Podpoří tak výkon, výdrž a schopnost vyššího počtu opakování cviků. Odměnou pak může být rychlejší růst svalové tkáně a dřívější dostavení výsledků. Kvůli lepšímu prokrvení tkání mohou jeho pozitiv využít i lidé s poruchami erekce nebo ti, co chtějí podpořit svoje kardiovaskulární zdraví. Užívání L-citrulinu se doporučuje zejména před tréninkem, ale pro všechny zmíněné efekty je dobré jej užívat dlouhodobě.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Golden Nature L-Citruline Malate ve vysoké dávce 700mg v jedné rostlinné kapsli.
Golden Nature Exclusive Arginin s Citrulinem u nás najdete také ve zvýhodněném balení 2+1.

Kdy je vhodné začít užívat vitamin D3?
O vitaminu D je všeobecně známo, že ho naše tělo potřebuje v dostatečném množství, aby všechny procesy v něm mohly probíhat tak, jak se patří. Své jméno dostal podle toho, že byl nalezen jako čtvrtý vitamin. Samotný vitamin D neboli kalciferol je v současnosti považován spíše za steroidní hormon a vyskytuje ve vícero formách. Nejdůležitější je vitamin D2 (ergokalciferol) a vitamin D3 (cholekalciferol). Liší se zejména tím, kde se vyskytují. Zatímco forma D2 je přítomna především v rostlinné říši, tak D3 zase naopak v té živočišné. Pro nás je nicméně zásadní hlavně vitamin D3, jelikož je pro tělo lépe využitelný. Protože se snadněji vstřebává a my si při užívání tohoto typu odneseme daleko více

Koenzym Q10 a jeho formy?
Koenzym Q10, také nazýván jako ubichinon, zkráceně CoQ nebo jen Q10, je látka, kterou si tělo v určitém množství vyrábí samo přirozenými procesy v organismu. Je pro nás nezbytný, jelikož je součástí každé naší buňky a zajišťuje jejich správnou funkci. Koenzym Q10 je sloučenina funkčně se podobající vitaminům a svou strukturou se přibližuje především vitaminu K, proto se někdy můžeme setkat i s označením vitamin Q. Nachází se hlavně v živočišných potravinách. Z rostlinných zdrojů ho získáme také, ale v mnohem menší míře. Nejvíce ho obsahuje hovězí maso, srdce a další vnitřnosti a také sardinky. V nevelkém množství je v brokolici, olivovém oleji, špenátu nebo sójových bobech.

Ginkgo biloba – na paměť i prokrvení celého těla
Ginkgo biloba (Jinan dvoulaločný) je strom s velice zajímavými listy, který se často objevuje ve starých čínských nebo japonských pověstech a bájích. Podle nich dokáže Ginkgo odvrátit zlo a oheň, a proto je hojně vysazován před tamními domy a chrámy. V Číně a Japonsku se také semena ginkgo biloba používají v tradiční kuchyni. Britský botanik a geolog Albert Seward nazval ginkgo bilobu stromem života proto, že v sobě uchovává tajemství minulosti. Jeho moc je v Asii dokonce natolik proslulá, že jej místní obyvatelé uctívají. V současnosti je ginkgo jeden z nejoblíbenějších doplňků stravy všude ve světě.