L-Citrulin a jeho vliv na naše tělo?
L-citrulin je neesenciální aminokyselinou a její název je odvozen od latinského slova citrullus, což znamená vodní meloun. Právě v melounu byla tato látka poprvé nalezena a následně extrahována, a to dokonce již před více než 100 lety. Má mnoho vlastností, včetně roztahování cév, čímž zlepšuje prokrvení tkání, a proto je využívaný především sportovci ke zvýšení výkonu a je součástí mnoha přípravků, které mají zlepšovat kvalitu sexuálního života. Tuto aminokyselinu si je tělo schopné vytvořit samo, avšak ne vždy v takovém množství, aby ho bylo dostatek. Jaké jsou ale všechny benefity L-citrulinu a co z něj můžeme vytěžit? To se můžete dočíst v tomto článku.

Jak v organismu L-citrulin vzniká?
L-citrulin je jednou z nezbytných součástí tzv. cyklu tvorby močoviny (spolu s L-argininem a L-ornitinem) jehož hlavním úkolem je zbavovat se škodlivých látek. Tento metabolický cyklus pomáhá odstraňovat přebytečný dusík pomocí močoviny, jenž je společně s močí následně vyloučena. Tímto se z těla dostane i právě toxický amoniak (čpavek) – ten je odpadním produktem při zpracování bílkovin. Pro naše buňky je jedovatý a jeho zvýšená hladina má negativní dopad na procesy a správné fungování celého těla a potažmo pak na zdraví a kondici. Příznakem nadbytku amoniaku je pak třeba únava nebo svalová slabost. Močovinový proces se odehrává v játrech a pokud ty nefungují správně může docházet i k nadměrnému hromadění čpavku v organismu.
Příznivé vlivy L-citrulinu
Citrulin je aminokyselinou potřebnou k proteinovým syntézám (přeměna aminokyselin na bílkoviny). Má potenciál zvyšovat energii, stimulovat imunitní systém a prokrvení svalů. Vstřebává se přímo do krve a vytváří zde zásobu pro pozdější přeměnu na L-arginin, a to se stejnými fyziologickými benefity. Navíc při užívání zvyšuje hladinu argininu v plazmě efektivněji, než když se užívá pouze samotný L-arginin a tím, že organismus nezpracuje citrulin tak rychle zajišťuje i dlouhodobější efekt.
Zvyšování hladiny oxidu dusnatého (NO) – jeden z hlavních důvodů, proč je L-citrulin užívaný. Ten totiž hraje důležitou roli při vasodilataci, tedy rozšiřování cév. Díky tomu se zlepšuje a zvyšuje průtok krve a živiny a kyslík mají lepší přístup ke svalům. Poté se mohou lépe regenerovat a růst a mají schopnost vydržet pod napětím delší dobu.
Zrychlení obnovy adenosintrifosfátu (ATP) – tato látka je hlavním zdrojem energie uvnitř buňky. Citrulin totiž prochází přes mitochondriální membránu do mitochondrií a tam právě vzniká ATP – dochází tak k rychlejšímu obnovování těchto zdrojů okamžité energie. Proto má L-citrulin i kladný vliv na zvýšení síly při výkonu a následné oddálení únavy.
Citrulin mimo jiné tedy minimalizuje riziko přetrénování a dále zvyšuje hladinu anabolických hormonů. Má schopnost zlepšit aerobní vytrvalost, syntézu bílkovin a kreatinu. S ohlédnutím na jiné stránky má i pozitivní dopad na produkci testosteronu a ve spojení s lepším prokrvením může být dobrým pomocníkem při erektilní dysfunkci.
.jpg)
Kdy L-citrulin suplementovat?
Jak již z předchozího vyplývá, má Citrulin celou řadu příznivých vlastností. Těch využijí sportovci zaměření na vytrvalost, ale i v rámci silově zaměřených cvičení. Podpoří tak výkon, výdrž a schopnost vyššího počtu opakování cviků. Odměnou pak může být rychlejší růst svalové tkáně a dřívější dostavení výsledků. Kvůli lepšímu prokrvení tkání mohou jeho pozitiv využít i lidé s poruchami erekce nebo ti, co chtějí podpořit svoje kardiovaskulární zdraví. Užívání L-citrulinu se doporučuje zejména před tréninkem, ale pro všechny zmíněné efekty je dobré jej užívat dlouhodobě.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Reishi – kdy a jaké koncentrace zvolit a proč je důležitý obsah triterpenu?
Dřevokaznou houbu reishi můžete také znát pod českým názvem jako lesklokorku lesklou. Jedná se o parazitující houbu, která se přiživuje na odumírajících kmenech a pařezech listnatých stromů. Její vzhled je zajímavý, neboť vějířovitá plodnice vypadá jako nalakovaná.
Co jsou kolagenní peptidy?
Kolagen je jeden z nejrozšířenějších typů proteinů v lidském organismu. Jedná se o nerozpustnou vláknitou bílkovinu, kterou si tělo ve většině případů umí samo vytvořit, tato schopnost se však zpomaluje. Syntéza probíhá tak, že tělo vezme určité druhy aminokyselin, které na sebe naváže, čímž vznikne kolagen, jež se dále využívá dle potřeby. Molekula je složena asi z 19 druhů aminokyselin, z nichž největší množství připadá na glycin, prolin a hydroxyprolin. Kolagen se běžně vyskytuje ve své čisté neboli nativní verzi. To je nepozměněná přírodní forma, jež je ale bohužel pro tělo hůře vstřebatelná. Proto se začali vytvářet kolagenní peptidy, s nimiž se možná častěji setkáte pod názvem hydrolyzovaný kolagen. Ten je již sice jistým způsobem upraven, ale pouze k lepšímu. Nemusíte se tedy ničeho obávat. Kolagenní peptidy se liší hlavně molekulární strukturou, která je pro nás daleko snadněji využitelná.
Magnesium – proč je vhodné kombinovat hořčík s vitaminem B6?
Hořčík, latinsky magnesium, je pro lidský organismus nezbytný, esenciální minerál, který je tělu nutné pravidelně dodávat. Potřebují ho naše buňky, srdce, svaly i nervy, neboť se účastní více než stovky různých biochemických reakcí. I důležitost magnesia je ale ve srovnání s jinými minerály často opomíjen. Kromě toho chronickému deficitu hořčíku také nahrává hektická doba charakteristická nevyváženým stravováním.


