Maca černá – jaké má přednosti?
Maca neboli řeřicha peruánská je rostlina, která je v dnešní době už poměrně známá. Využívá se již po tisíce let a oblíbilo si ji spoustu lidí po celém světě. Dokáže totiž v mnoha ohledech podpořit lidské zdraví, a to jak po duševní, tak i fyzické stránce. Maca ovšem není jen jedna, ale existuje ve více variantách. Obzvláště rozšířenou je sice verze žlutá, avšak i ostatní druhy si zaslouží náležitou pozornost. Jednou z nich je maca černá, která má svoje specifické schopnosti. Proto se na ni v dnešním článku podíváme blíže.
Kde má maca své kořeny?
Tato bylina byla poprvé objevena a využívána původními obyvateli And, a to především Inky. Pěstovala se ve vysokohorských oblastech Peru již před více než 2000 lety. Staří Inkové ji považovali za posvátnou a používali ji nejen jako potravu, ale rovněž jako přírodní lék na zvýšení vitality, vytrvalosti a plodnosti. Byla dokonce běžnou součástí stravy válečníků, kteří ji konzumovali před bitvami, aby zvýšili svou sílu a odolnost. Do širšího podvědomí se ovšem dostala zejména v posledních desetiletích. I když se v krajině původu využívá rostlina celá, je její nejhodnotnější částí kořen skrytý pod zemí.
Jaké složky činí macu prospěšnou?
V každé rostlině a bylince se nachází jistý komplex látek, který je více či méně prospěšný. Maca černá není výjimkou. Obsahuje pouze látky, z kterých náš organismus může jen těžit. Nejvíce jsou koncentrovány právě v jejím kořeni. Ten je kulovitý s velice tmavou až černou slupkou. Vnitřní část je krémová až nažloutlá. Kromě základních živin a vlákniny, díky nimž má i svou výživovou hodnotu, ukrývá různorodé, a hlavně užitečné bioaktivní sloučeniny, vitaminy a minerály. Jsou to v první řadě mastné kyseliny, saponiny, rostlinné steroly, aminokyseliny, alkaloidy a flavonoidy. Dále to je třeba železo, vápník, měď, selen, draslík, hořčík a zinek. Z vitaminů pak nejhojněji vitamin B1, B2, B3, B6, E a C.
Čím může maca černá prospět tělu?
Maca černá je silný přírodní doplněk, který může organismu přispět mnoha způsoby. Díky svým adaptogenním vlastnostem pomáhá zvýšit energii, vytrvalost a celkovou výkonnost. Jedním z hlavních benefitů je také podpora hormonální rovnováhy. U mužů vyrovnává hladinu pohlavních hormonů, povzbuzuje libido a má výrazný vliv na kvalitu a pohyblivost spermií, u žen pak může zmírnit příznaky menopauzy a podpořit stabilitu menstruačního cyklu.
Černá maca přispívá rovněž k duševní pohodě. Napomáhá se lépe vypořádat se stresem a úzkostmi, a dokonce zlepšuje kognitivní funkce a koncentraci. Může mít taktéž pozitivní dopad na kvalitu vašeho spánku nebo posilovat imunitní systém. Často je oblíbená i mezi sportovci, jež ji využívají k posílení sportovního výkonu a pro lepší růst svalů a jejich regeneraci.
Jak macu černou správně užívat?
Suplementace macy se bude v první řadě odvíjet od formy, ve které si ji pořídíte. Existuje vícero variant – kapsle, tablety či prášek. Často záleží na osobních preferencích, avšak nejvíce efektivní bývají extrakty, jež obsahují koncentrované množství aktivních sloučenin. Běžně se také na obalu produktu setkáte s informací, například 5:1, 10:1 či jinou, která označuje poměr extraktu k původnímu množství rostliny. Pokud se tedy jedná o extrakt 10:1, zjistíte, že pro výrobu 1 kg výsledného extraktu bylo použito 10 kg základní suroviny – v tomto případě macy černé. Maca může být užívána dlouhodobě, a to jak pro zlepšení celkové vitality, tak pro konkrétnější účel, jako je například podpora hormonální rovnováhy nebo zvýšení energie. Pro dosažení optimálních výsledků je potřeba suplementovat macu černou několik týdnů až měsíců.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Zdroj:
Effect of Black Maca Supplementation on Inflammatory Markers and Physical Fitness in Male Elite Athletes - PMC [online]. [cit. 19. 02. 2025]. Dostupné z: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10097151/

Hořčík a jeho formy, účinky a dákování
Hořčík (magnesium) se přirozeně účastní stovek enzymatických reakcí a je významný pro každou buňku. Podílí se třeba na elektrolytické rovnováze, zajišťuje správný energetický metabolismus a je nutný pro zdravé kosti a zuby. Ovlivňuje také nervovou soustavu, přispívá totiž k její správné činnosti a přenosu nervových vzruchů.

Mandle a jejich přínos pro naše tělo?
Mandle jsou nutričně bohatá jádra, která velice dobře chutnají. Dopřávání si hrsti mandlí několikrát do týdne proto představuje nejen skvělou volbu pro vaše zdraví, ale i vítané zpestření jídelníčku. Stačí jich zkonzumovat jen pár a hned zlepšíte svůj denní příjem vlákniny, bílkovin, vitaminu E a antioxidantů. Mandle jsou jádra semen, která rostou na stromě zvaném mandloň obecná, také někdy přezdívaném jako mandlovník. Tomuto stromu se ze všeho nejlépe daří v subtropických oblastech, avšak vyrůst dokáže i u nás, především na Moravě. Teplé oblasti mu prospívají natolik, že může dosáhnout až výšky 12 metrů. Na mandloni je zajímavé také to, že jejím nejbližším příbuzným jsou broskvoně a meruňky.

Kurkumin – zdraví prospěšná látka, které je i součástí koření
Kurkumin nebo také curcumin patří do skupiny polyfenolů, což jsou rostlinné sloučeniny s antioxidačním účinkem na organismus. Podle některých studií lidskému zdraví prospívají i pouhé dvě lžičky sušené kurkumy denně. Problém ale spočívá v tom, že kurkumin je špatně rozpustný ve vodě a má nízkou biologickou dostupnost. Lepší ho je proto užívat společně s tuky, na které se naváže, podobně jako vitamin A.