Maca peruánská a její neuvěřitelná přírodní síla!!
Maca peruánská, peruánská viagra či královna And a mnoho dalších přezdívek si získala během staletí tato malá, ale přesto velmi významná bylina. Maca patří mezi jednu z nejstarších bylin na světě, již starověcí Inkové ji využívali pro svůj blahodárné efekt, zejména v posilování psychické a fyzické odolnosti, dodání energie a samozřejmě nesmíme zapomenout na její silné afrodiziakální vlivy působící jak na ženy, tak muže. Královna And je mála bylina připomínající řepu, která dorůstá do výšky 10-15 cm, přičemž nejdůležitější částí této byliny je kořen o velikosti cca 5 cm.

Kde roste?
Velice zajímavým faktem je, že vyrůstá v jihoamerických horách ve výšce 3000 až 4000 metrů nad mořem, kde jsou velice drsné a nepříznivé podmínky. V těchto výjimečných podmínkách nerostou skoro žádné rostliny, dalo by se říci, že Maca je v tomto aspektu ojedinělá. Možná i díky tomu má své skvělé vlastnosti na náš organismus.
V peruánských Andách najdeme více druhů této bylina, které lze odlišit barvou.
Na co je maca peruánská?
Maca se využívá zejména na oblasti spojené se sexualitou, hormony, libidem a plodností. Podle studie má viditelný pozitivní vliv na sexuální touhu a u mužů byly zaznamenány výsledky dokonce při erektilní dysfunkci. Maca je prospěšná pro správnou funkci pohlavních orgánů a napomáhá vyrovnat hormony u obou pohlaví. Ženy ji tedy mohou vyzkoušet i v období menopauzy, kdy může zmírnit její nepříjemné projevy, také dodává novou energii, zlepšuje vytrvalost a má kladný dopad na lidskou mysl.
Kterou macu vybrat a v jakém množství dávkovat?
Maca má více druhů, ty se ve vlivu na organismus nijak zásadně neliší, jedná se spíše o to, že každý z těchto typů má jiné množství aktivních složek, vitamínů, minerálů a antioxidantů. Jaká z nich je nejlepší, se tedy nedá úplně říci. Nicméně pokud vás trápí konkrétní problém, můžete si vybrat druh, který má i své specifické schopnosti. Nejznámější jsou tři druhy macy, které jsou pojmenovány podle své barvy:
- Maca černá
- Maca červená
- Maca žlutá (nejčastěji využívána)
Dávkování doplňků stravy s obsahem macy vždy záleží na lékové formě, do které je bylina zpracována. Můžeme ji najit ve formě sušeného kořene, kapslí, prášku či tinktury. Každá varianta má svoje výhody a nevýhody. Nejvhodnější a nejkomfortnější volbou jsou kapsle, kde je ale potřeba vždy sledovat obsah aktivních látek a množství extraktu v kapsli. Dle toho se odvíjí i dávkování, které může být v rozmezí 2-4 kapslí denně. Přírodní variantou je také sušený prášek z kořene macy, který lze dávkovat v množství cca 1-3g. Tento prášek je možné přidat do jogurtu, smoothie, kaší, polévky nebo jen smíchat s vodou či džusem.
Co maca obsahuje?
Jak již bylo výše zmíněno nejdůležitější částí této byliny je kořen. Kořen obsahuje téměř všechny účinné složky a proto je také nejvíce využívanou částí ke zpracování. Kořen macy obsahuje vysoké množství aminokyselin, zejména esenciálních, které si tělo nedokáže vytvořit samo, vitamínů B1, B2, B6 vitamín C a E stopových prvků a minerálů jako vápník, železo, zinek, draslík a další účinných látek mezi které patří saponiny, třísloviny a steroly.
Maca je nejvíce využívaná pro svůj blahodárný efekt na:
- Fyzické a duševní zdraví
- Plodnost
- Vytrvalost, vitalita
- Sexualita
- Hormonální systém - menopauza Zdroj fytoestrogenu
Z naší nabídky Macy na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2928177/
Aloe Vera – jsou vhodnější kapsle nebo šťáva?
Aloe vera nebo také aloe pravá je sukulentní rostlina, která je známá pro svoje blahodárné vlastnosti již mnoho let. Využívá se hojně v kosmetickém průmyslu, ale má příznivý vliv na organismus i při vnitřním užívání. Obsahuje totiž řadu vitaminů, minerálů, aminokyselin, polysacharidů a v neposlední řadě i antioxidantů, jež jsou pro lidské tělo prospěné. Aloe vera je stálezelená rostlinka, pocházející z Afriky, dnes již rozšířena téměř po celém světě. Pěstuje se v sušších a teplejších oblastech jako je například Mexiko, Venezuela, Španělsko či Sicílie.
Triple magnesium, proč zvolit tuto variantu?
Hořčík je minerální látkou, kterou potřebuje každá naše buňka v těle. Prvním a zásadním dějem, v němž je hořčík důležitým účastníkem, je energetický metabolismus. Je totiž nezbytnou součástí procesu produkce energie, ke kterému dochází uvnitř mitochondrií. Na tom je závislá nejenom míra naší únavy a vyčerpanosti, ale třeba též relaxace a kontrakce svalů, reprodukce buněk nebo přenos živin přes membránu buněk.
Garcinie kambodžská – proč je důležité sledovat obsah HCA?
Garcinie kambodžská, též tamarind malabarský, je vysoký tropický keř, kterému se daří v pralesích jihovýchodní Asie. Již v dávných dobách se v tradiční indické medicíně používal ke zmírnění revmatismu a střevních problémech. Dnes je ale znám především pro své redukční schopnosti, kterých si cení lidé po celém světě. Aby ale doplněk stravy s garcinií kambodžskou maximálně fungoval, je potřeba sledovat obsah HCA (kyselina hydroxycitrónová ).


