Na co je dobrá GABA a s čím ji kombinovat?
Lidský mozek je velice složitá síť, kde nepřetržitě probíhá přenos signálů mezi miliardami přítomných neuronů. Zatímco některé neurotransmitery stimulují aktivitu a bdělost, jiné zajišťují, aby nedocházelo k nadměrnému přetěžování nervového systému. Jedním z klíčových hráčů v tomto procesu je tzv. kyselina gama-aminomáselná, známá rovněž jako GABA, která funguje jako přirozená a uklidňující složka. Jak ovšem tato látka ovlivňuje naši psychiku a celkovou pohodu? A s čím je ideální ji kombinovat? To se dozvíte v dnešním článku.

Co je GABA a jak funguje?
Pro kyselinu gama-aminomáselnou se hojně využívá zkratka GABA, toto označení pochází z anglického názvu gamma-aminobutyric acid. Konkrétně se jedná o nebílkovinnou aminokyselinu, jež je pro náš organismus zcela přirozená a žádoucí. Je to neurotransmiter, který má tlumivý vliv na nervovou soustavu. Její hlavní funkcí je zpomalovat přenos signálů mezi neurony, čímž přispívá k větší psychické pohodě a uvolnění. Pokud je v těle její hladina optimální, pomáhá snižovat stres, podporuje kvalitní spánek a udržuje emoční stabilitu. Naopak její nedostatek může vést k úzkostem, napětí, problémům se soustředěním nebo nespavosti. Nicméně připisují se jí i další role – podílí se na svalové relaxaci, regulaci krevního tlaku či zlepšení kognitivních funkcí.
Jak podpořit optimální hladinu GABA?
Na hladinu kyseliny gama-aminomáselné může mít dopad mnoho faktorů, přičemž ty nejvýraznější zahrnují stres, životní styl a stravovací návyky. Chronický stres může vyčerpávat zásoby GABA, což může vést k pocitu úzkosti, podrážděnosti nebo jiným psychickým obtížím. Dlouhodobý stres může totiž ovlivnit harmonii mezi excitačními (stimulačními) a inhibičními (tlumícími) neurotransmitery, což znesnadňuje správnou rovnováhu v nervovém systému.
Přirozenou tvorbu GABA, je možné podnítit cvičením, meditací, či potravinami, které ji v určité míře obsahují. Jde především o fermentované produkty nebo také ořechy, rýži a některou zeleninu, avšak spoléhat se pouze na potraviny ve většině případů nestačí. Nicméně vyváženou stravu, jež obsahuje dostatek vitamínů, minerálů a živin, nikdy nepodceňujte, je totiž klíčová pro správnou činnost veškerých neurotransmiterů v těle.
S čím lze kyselinu gama-aminomáselnou kombinovat?
Abyste ještě více maximalizovali benefity GABA a její pozitivní vliv na nervovou soustavu, je možné ji kombinovat s dalšími látkami a bylinami, které mají podobně relaxační nebo zklidňující efekt. Mezi nejběžnější a nejlepší látky patří:
- L-theanin – aminokyselina, jež se přirozeně vyskytuje v zeleném čaji. Tato látka je známá pro svou schopnost podporovat relaxaci, což pomáhá snížit stres a zdokonalit soustředění bez vyvolání pocitu ospalosti. L-theanin také zvyšuje hladinu GABA v mozku, čímž posiluje její uklidňující vlastnosti.
- Hořčík – minerál, který hraje klíčovou roli ve funkci nervového systému a svalů. Pomáhá snižovat svalové napětí, zajišťuje optimální spánek a celkově zklidňuje nervový systém. Kombinace hořčíku a GABA může přinést hlubší relaxaci, lepší regeneraci po stresujících situacích či kvalitnější spánek.
- Kozlík lékařský (Valeriana officinalis) - bylinka, která se používá k řešení nespavosti a úzkostí. Má uklidňující dopad na centrální nervovou soustavu, a dokonce pozitivně ovlivňuje spánek. Ve spojení s GABA může kozlík lékařský významně přispět k uvolnění a zklidnění.
- L-tryptofan – esenciální aminokyselina, jež je prekurzorem pro tvorbu serotoninu a melatoninu. Tyto hormony mají vliv na regulaci nálady a spánku. Kombinace L-tryptofanu a kyseliny gama-aminomáselné může podporovat stabilní náladu, zlepšit spánek a psychickou rovnováhu.
Při kombinaci GABA s dalšími doplňky je důležité dbát na doporučené dávkování. Je třeba myslet také na případné interakce s léky. Je proto vhodná konzultace s lékařem nebo jiným odborníkem.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Zdroj:
Neurotransmitters as food supplements: the effects of GABA on brain and behavior - PMC [online]. [cit. 02. 04. 2025]. Dostupné z: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4594160/
Garcinie kambodžská – proč je důležité sledovat obsah HCA?
Garcinie kambodžská, též tamarind malabarský, je vysoký tropický keř, kterému se daří v pralesích jihovýchodní Asie. Již v dávných dobách se v tradiční indické medicíně používal ke zmírnění revmatismu a střevních problémech. Dnes je ale znám především pro své redukční schopnosti, kterých si cení lidé po celém světě. Aby ale doplněk stravy s garcinií kambodžskou maximálně fungoval, je potřeba sledovat obsah HCA (kyselina hydroxycitrónová ).
Ostropestřec mariánský – nejen pro zdravá játra
Ostropestřec mariánský pod latinskym názvem Silybum marianum, je pichlavá, statná a na první pohled nezaměnitelná rostlina s charakteristickým nachově červeným květem, která nese mnoho lidových označení. Pro svůj blahodárný efekt na lidský organismus se Ostropestřec mariánský v léčitelství hojně využívá k podpoře funkce jater a kardiovaskulárního/oběhového systému.
Doplňky stravy na snížení krevního tlaku?
Vysoký krevní tlak patří mezi velmi častá onemocnění kardiovaskulárního systému a trpí jim opravdu velká část populace. Mnoho lidí o tom třeba ale doposud ani neví, jelikož se tento problém nemusí projevit hned nebo jsou příznaky přisuzované úplně něčemu jinému. Nicméně pokud se tato situace neřeší včas, představuje to zásadní riziko, které může vyústit až v závažné zdravotní komplikace.



