Na co je dobrá kyselina hyaluronová?
Kyselina hyaluronová je jednou z nejpopulárnějších látek dnešní doby. Je využívaná v kosmetickém průmyslu, estetických procedurách a můžeme ji upotřebit jak vnitřně i zevně. Jedná se o látku, která je pro nás zcela přirozená, jelikož si ji tělo samo pro své potřeby produkuje. Nicméně jak už tomu u spousty běžných procesů v organismu bývá, hraje tu velkou roli věk. Proto i tvorba kyseliny hyaluronové postupně zpomaluje a je doporučováno ji pak tělu dodávat jinými způsoby. Pro co je ale nezbytná a čemu její doplňování může prospět? To zjistíte níže v článku.

Co je to kyselina hyaluronová?
Pro tuto látku existuje více různých názvů, a z tohoto důvodu to může být poněkud zavádějící. Samotná kyselina hyaluronová je polysacharid, konkrétně glykosaminoglykan složený z mnoha opakujících se disacharidových jednotek. Ovšem nejedná se přímo o kyselinu, ale o formu soli sestavenou z hyaluronanu a další složky, kterou bývá nejčastěji sodík, vápník nebo draslík. Odtud jsou odvozeny ostatní pojmenování jako hyaluronan sodný či hyaluronát. Pokud tedy narazíte na některý z uvedených názvů, jedná se pravděpodobně o úplně stejnou látku. Pečlivěji byste se pak měli zaměřit na podobu a rovněž molekulární hmotnost.
Rozdíly ve velikosti molekul
Kyselina hyaluronová se využívá v rozličných formách. Velice však záleží na tom, jak velké jsou její molekuly, protože od toho se odvíjí její vstřebatelnost a také schopnosti. Molekulární hmotnost se udává v daltonech. Zde se pohybujeme v rozmezí od několika tisíc až po několik milionů daltonů. Vysokomolekulární kyselina má více než 1800 kDA, nemá takovou vstřebatelnost, nicméně pro vnější užití má smysl v krémech či sérech, kdy zvláčňuje svrchní kožní vrstvu. Nízkomolekulární kyselina mívá přibližně 80–400 kDA a má tu schopnost pronikat hlouběji, a zaručí tak dlouhodobější efekt. Je vhodná spíše pro vnitřní použití.
Na co se používá kyselina hyaluronová?
V organismu se kyselina hyaluronová nachází na mnoha místech. Nejvíce je zastoupena v pokožce, pojivových tkáních nebo třeba v očním sklivci. Má jednu velmi zásadní vlastnost a to takovou, že na sebe dokáže navázat až tisícinásobek své vlastní váhy. Proto se stala tolik oblíbenou surovinou pro kosmetiku nebo při neinvazivních úpravách v dermatologii, k redukci drobných, ale již viditelných vrásek. V poslední době můžete na kyselinu hyaluronovou narazit i ve spojitosti se zdravím kloubů. A není divu, jelikož hraje klíčovou roli při jejich náležité hybnosti. Hyaluronan dále usnadňuje buněčný pohyb a je důležitý pro samotnou tkáňovou obnovu.

Co prospívá pleti?
Pro potřeby pleti můžete volit jakoukoli kyselinu hyaluronovou – tudíž jak tu vysokomolekulární, tak tu nízkomolekulární. Každá vám ovšem přinese jiné výsledky. Zatímco první z nich pracuje na samém povrchu pokožky, napomáhá vyhlazovat jemné linky a zadržuje vlhkost ve vrchní vrstvě, ta s menšími molekulami funguje na buněčné úrovni. Prostupuje totiž do hlubších kožních vrstev, kde výrazně hydratuje a stimuluje vlastní tvorbu kyseliny hyaluronové. Při péči se však vyplatí kombinovat oba druhy. Vše lze podpořit ještě užíváním kapslí. Produkty byste měli vždy aplikovat na dobře vyčištěnou pokožku a dodržovat posloupnost, která je na přípravcích doporučena.
Co vyživuje naše klouby?
Co se týká správné činnosti kloubů, je kyselina hyaluronová jednou ze zásadních složek tzv. synoviální tekutiny. Ta se nachází uvnitř kloubního pouzdra, kde plní funkci maziva. Tato tekutina vyživuje chrupavku, zabraňuje tření a tlumí nárazy. Při nedostatku kyseliny hyaluronové dochází k většímu tření a klouby se opotřebovávají a ničí, což bývá ve většině případů nevratné. Skrze synoviální tekutinu je navíc umožněn snadnější transport ostatních živin. Pokud vás tedy trápí problémy v této oblasti nebo chcete zasáhnout dříve a brát kyselinu hyaluronovou preventivně, volte v tomto případě produkty pro vnitřní užití.
Z naší nabídky kyseliny hyaluronové na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Zdroj:
Důležité látky v bylinkách, které bychom měli znát?
Rostliny se využívají k podpoře zdraví již od pradávna, proto je řada z nich prověřena již dlouholetou praxí. Mohou nám přinést velkou spoustu pozitiv, protože obsahují koncentraci složek, které jsou přínosné i pro nás samotné. Mohou prospět celkovému zdraví, přispět k lepší funkci orgánových soustav nebo posloužit jako prevence proti mnohým neduhům
Koenzym Q10 a jeho formy?
Koenzym Q10, také nazýván jako ubichinon, zkráceně CoQ nebo jen Q10, je látka, kterou si tělo v určitém množství vyrábí samo přirozenými procesy v organismu. Je pro nás nezbytný, jelikož je součástí každé naší buňky a zajišťuje jejich správnou funkci. Koenzym Q10 je sloučenina funkčně se podobající vitaminům a svou strukturou se přibližuje především vitaminu K, proto se někdy můžeme setkat i s označením vitamin Q. Nachází se hlavně v živočišných potravinách.
Vitamin K2, proč je stejně důležitý jako vitamin D3?
Vitaminy rozpustné v tucích, A,D,E,K, představují jednu z nejdůležitějších složek naší potravy. Lidské tělo si vitaminy, až na pár výjimek, nedokáže samo vyrobit, a proto je musíme přijímat v podobě bohaté a živé stravy. V poslední době se pozornost odborné i laické veřejnosti zaměřila na vitamin D3, a to nejen v souvislosti se vstřebáváním vápníku ze střeva do krve, ale také pro jeho nezastupitelnou úlohu ve fungování imunitního systému. Zato vitamin K2 (menachinon) zůstává stále neprávem opomíjen, možná až podceňován.



