Na co je dobrá reishi?
První zmínky o reishi můžeme najít v těch nejstarších bylinkářských čínských knihách. Tato houba je totiž považována za jednu z nejlepších rostlin, která umí v různých směrech podpořit naše zdraví. Dle tradičních medicín zvládá posilovat fyzickou schránku i lidského ducha, navrátit přirozenou rovnováhu a zlepšit odolnost. Díky její blahodárnosti se dostala v různorodých podobách téměř do všech koutů světa a dnes si ji velmi cení dokonce západní medicína. Je tomu tak, jelikož reishi obsahuje široké kvantum rozmanitých složek, které jsou přínosné i pro lidské tělo. Co je to ovšem za látky a čím umí být reishi tolik nápomocná? To si rozebereme níže v dnešním článku.
Co je reishi vlastně za houbu?
I když je název reishi již relativně mezi lidmi známý, můžeme na ni narazit také pod jménem Lesklokorka lesklá nebo Ganoderma Lucidum. Ráda je rovněž přezdívána jako „houba nesmrtelnosti“. Reishi byla v minulosti v asijských zemích využívána pouze vysoce postavenými lidmi, ostatní měli její použití přísně zakázáno. Později, kdy se od tohoto upustilo, začal být o tuto houbu enormní zájem, až z volné přírody téměř vymizela. Z tohoto důvodu se však vynalezl velice účelný způsob, jak ji pěstovat uměle, ale přitom zachovat stejné množství prospěšných látek.
Reishi náleží mezi tzv. dřevokazné houby. Přežívá tedy na mrtvých či určitým způsobem narušených stromech a pařezech. Narazit na ni můžeme i u nás, ovšem je to již poměrně ojedinělé. Největší šanci máme v lesích, kde rostou listnaté stromy. Poznáme ji podle nápadně lesklého klobouku (plodnice), jež má hnědočervenou barvu, je půlkulatý a dorůstá do velikosti až 30 cm.
Co za látky se v reishi vyskytuje?
Reishi se nejčastěji užívá v podobě sušeného prášku nebo extraktu, kdy je odstraněna přebytečná voda, a bioaktivní látky jsou tak koncentrovanější. Reishi obsahuje několik set příznivých složek. Každá z nich má jiný přínos, ale dohromady tvoří ještě efektivnější komplex. Za dosti významné se považují zejména polysacharidy a triterpeny. Polysacharidy jsou dlouhé cukerné řetězce a samotných jich v reishi nalezneme přibližně 200 rozličných druhů. Největší důraz se však klade na betaglukany. Triterpeny mají nahořklou chuť a patří sem kupříkladu kyselina ganoderická, ganodermická, ludicenická, ale i velký počet dalších.
V reishi je ale i spoustu jiných zajímavých látek. Jsou to třeba ještě nukleosidy (adenosin, adenin), aminokyseliny (lysin a leucin) a glykoproteiny, peptidy, steroly a mastné kyseliny (kyselina linolová, palmitová, olejová a stearová). Z vitaminů je to především vitamin D a některé vitaminy B, z minerálů pak vápník, draslík, hořčík, zinek, selen a fosfor.
Jak reishi účinkuje na organismu?
Reishi má značný potenciál pro posílení lidského zdraví. Podpoří po mnoha stránkách a užívat ji můžeme pro její pozitivní vliv na fyzickou i tu duševní stránku. V první řadě je lesklokorka ceněna pro své imunomodulační vlastnosti, za nimiž stojí hlavně betaglukany. Reishi může tedy výrazně aktivovat imunitní systém, má protizánětlivé schopnosti a uplatní se také v boji proti infekčním onemocněním. Je adaptogenem, který dokáže zvyšovat odolnost, pomáhá tělu se přizpůsobit, zvládat lépe stresové situace a udržet či znovu obnovit potřebnou rovnováhu.
Dále napomáhá normalizovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi, podporuje kardiovaskulární soustavu, plíce, játra a ledviny. Vzhledem k obsahu antioxidantů je schopna neutralizovat volné toxické radikály, a být tak přínosem pro každou buňku v organismu. Taktéž dodává tělu nový příval energie a vitality a je efektivní proti únavě, vyčerpání a předčasnému stárnutí. Užívat jí můžete preventivně nebo také v případě, že vás již trápí určité obtíže či častá nemocnost. Lze ji rovněž kombinovat s ostatními medicinálními houbami.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová

Bacillus coagulans v probiotikách – proč je tato bakterie vhodná?
Probiotika jsou prospěšné mikroorganismy, které pomáhají obnovit střevní mikroflóru. Ta je důležitá nejen z hlediska trávení a vstřebávání živin z přijaté potravy, ale hlavně kvůli celkové imunitě organismu. Tak jako je to ale téměř u všeho, nejsou probiotika jako probiotika. Přesněji řečeno existuje spoustu druhů probiotik, z nichž každé v našem těle působí trochu jinak. K nejznámějším druhům probiotik patří například laktobacily nebo bifidobakterie. Půdní probiotika, do kterých patří právě bacillus coagulans, fungují úplně jinak. Během svého reprodukčního cyklu totiž vytváří spory, které chrání bakterie před nepříznivými podmínkami panujícími v trávicím traktu.

Proč jsou důležité makroživiny i mikroživiny?
Minerály jsou další nepostradatelnou složkou ve výživě. Každý z nich je tělem vyžadován v rozdílném množství. Jisté z nich musíme doplňovat v kvantu větším – hořčík, vápník, draslík, sodík a fosfor, další stačí pouze v množství několikanásobně nižším neboli stopovém – měď, jód, selen, zinek, mangan nebo železo.

Jak spolu souvisí vápník, vitamin D3 a K2?
Vitamin D3 a vitamin K2 jsou v poslední době hodně diskutované vitaminy rozpustné v tucích. Bylo totiž zjištěno, že se jedná o nejaktivnější formy vitaminu D a K, takže jejich pravidelným užíváním lze dosáhnout mnohem lepších výsledků než konzumací „obyčejného déčka“ nebo vitaminu K1. Ještě zajímavější je ale souvislost těchto vitaminů s vápníkem.