Na co je dobrý lutein?
Lutein je přírodní látka a antioxidant, který se běžně vyskytuje v některých rostlinách. Najdete ho dokonce i v takových, jež dost možná i pravidelně konzumujete. Je možné, že jste o této látce ještě ani doposud nikdy nic nezaslechli, nicméně její pravidelné doplňování do organismu může přinést hned několik pozitiv pro vaše zdraví. Jedná se především o velice prospěšný vliv na zrak. To je jeden z opravdu důležitých smyslů a my bychom o něj měli co nejlépe pečovat. Obzvláště v dnešním světě, kdy jsou oči stále zatěžovány obrazovkami všemožných elektronických zařízení. Co to však ten lutein je? A jaké jsou jeho schopnosti? Odpovědi právě na tyto otázky se dozvíte v dnešním článku.
Co je to lutein?
Název lutein pochází z latinského slova „luteus“, což v překladu znamená žlutý. Byl totiž pojmenován podle své výrazné žluté až žlutooranžové barvy. Tato látka je tedy barvivo, které se zařazuje mezi karotenoidy. Z pohledu chemického složení pak patří konkrétně mezi tzv. xanthofylní barviva. Ty mají obdobnou skladbu jako karoteny, ovšem jejich molekulární struktura obsahuje navíc atomy kyslíku. Je příbuzný kupříkladu s betakarotenem nebo vitaminem A. Metabolismus všech tří prvků je dokonce v těle úzce propojen. Lutein je také látka lipofilní povahy. Je tedy dobře rozpustný v tucích. Zároveň je však hydrofobní – odpuzuje tudíž vodu, a je proto ve vodě nerozpustný. Produkován je výhradně rostlinstvem.
V jakých potravinách je lutein?
Naše tělo si tuto složku nevyrábí, a my ji tak do organismu dostaneme jedině s potravinami, které jsou naším nejvýznamnějším zdrojem. Můžeme ho nicméně také přijímat za pomoci doplňků stravy. Lutein barví nejčastěji plody a květy, kde ho můžeme poměrně snadno identifikovat právě podle jasné žlutooranžové barvy. Hojně se nachází třeba v měsíčku, pampelišce a lichořeřišnici. Je ovšem schovaný i jinde, kde již není na první pohled rozpoznatelný. Nachází se v brokolici, mangoldu, špenátu, kapustě, kadeřávku a další listové zelenině. V menší míře je obsažen rovněž ve stravě živočišné, a to například v mase nebo vaječném žloutku. Zvířata ho totiž získávají díky konzumaci rostlin s jeho obsahem. Jelikož se ale lutein v organismech kumuluje, je přítomen i v těle zvířat masožravých.
Jaké má lutein schopnosti?
Lutein je významný antioxidant, jenž poskytuje ochranu buňkám před oxidačním poškozením. Největší koncentraci luteinu bychom našli v oku, přesněji řečeno v sítnici a žluté skvrně. Tedy oblasti, které jsou zodpovědné za centrální vidění. Žlutá skvrna (makula) je nejdůležitější částí sítnice, kde je nejvyšší koncentrace čípků (očních buněk). Je nezbytná třeba pro ostré a barevné vidění. Lutein je proto klíčovou látkou, která se podílí na zdraví našich očí a udržení normálního stavu zraku. Mimo to snižuje riziko vzniku makulární degenerace. To je závažné onemocnění zrakového orgánu, projevující se většinou až ve vyšším věku. Dochází při něm k postižení právě žluté skvrny, což má za následek zhoršování zraku, které může vyústit až v úplnou ztrátu centrálního vidění.
Luteinu jsou připisována i další pozitiva. Podporuje snižování ukládání tukových usazenin v cévách, ochraňuje kardiovaskulární systém a přispívá ke zdraví srdečního svalu. Dále může být přínosem pro mozkové funkce nebo dokonce pokožku.
Jak lutein užívat?
Optimální doporučená denní dávka luteinu sice není stanovena, ale je vhodné přijímat alespoň 6-12 mg denně. Pokud trpíte očními vadami nebo jste po operaci v této oblasti, není na škodu příjem ještě navýšit. Suplementovat lutein by měli taktéž starší lidé, protože jeho koncentrace bohužel postupně klesá spolu s přibývajícím věkem. Užívání není na škodu ani u mladších jedinců, jež mají zrak často namáhaný. Pro dosažení ještě lepších výsledků můžete kombinovat se zeaxanthinem.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc.Michaela Fulínová
Zdroj:
The Effect of Lutein on Eye and Extra-Eye Health - PMC [online]. [cit. 15. 05. 2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164534/

Ginkgo biloba nejen pro lepší prokrvení, co ještě umí?
Ginkgo biloba nebo také Jinan dvoulaločný je v Asii už po několik tisíc let svatou rostlinou. Zároveň se i po takto dlouhou dobu využívá v tradičním lidovém léčitelství pro řešení vícero zdravotních obtíží a podporu organismu. Dochované zkameněliny však dokazují, že tento strom roste na naší planetě dokonce již miliony let. Je tedy skutečně odolnou rostlinou, která si prošla mnohými obdobími a změnami klimatu. V současnosti je součástí celé škály doplňků stravy, a to zcela samostatně či v kombinaci s dalšími prospěšnými složkami. Ginkgo biloba je vysoký, zdatný strom, který je opravdu houževnatý. Nevadí mu nepříznivé vlivy okolí, mrazy, škůdci ani mikroorganismy. Dorůstá až do několika desítek metrů, avšak samotný růst je velmi pomalý.

Na co všechno má kotvičník v organismu vliv?
Jak jsme již nastínili, kotvičník zemní může být blahodárný pro různé systémy v našem organismu. Je v první řadě silně spojen s podporou sexuality, libida a síly. Nicméně je spoustu dalších situací, při kterých jeho užívání můžete zvážit. Je totiž všestrannější, než si možná myslíte.

Kyselina hyaluronová a její kombinace s kolagenem – proč je vhodná?
Kolagen a kyselina hyaluronová – dvě látky, které mají v těle nezastupitelnou funkci a kterých bohužel od 25. roku věku v těle ubývá. To se projevuje na pevnosti a pružnosti pojivových tkání, kvalitě vlasů a hydrataci pleti. Kyselina hyaluronová je v těle přirozeně se vyskytující látka, která je obsažena v očním sklivci, synoviální tekutině uvnitř kloubu a v pokožce. Mezi buňkami a kolagenovými vlákny, jež se rovněž nachází v kůži, vytváří jakýsi mazlavý tmel, díky němuž je pleť hladká a hydratovaná. Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která je velice hojně zastoupena v těle savců. Zároveň je klíčovou složkou pojivových tkání těla, jako jsou kosti, chrupavky a kůže. Kromě toho je dokonce součástí stěny cév, struktury vlasů a nehtů nebo stavby svalů.