Na co je dobrý mořský kolagen?
Kolagen je jednou z nejrozšířenějších bílkovin v našem organismu. Je to skleroprotein, který se nachází napříč celým naším tělem a má zde mnoho zásadních funkcí. Je důležitý pro pohybový aparát, pokožku, zuby, orgány, svaly nebo dokonce oči. Proto je pro organismus zcela nepostradatelnou složkou. Nicméně ne každý kolagen je úplně stejný. Existuje spoustu typů, zdrojů a podob. Jedním z nich je i kolagen mořský, který se stal velice populárním. Proč tomu tak je? A jaké má vlastně účinky?
Co je to mořský kolagen a kde se získává?
Pokud se po tomto doplňku stravy poohlížíte, velmi pravděpodobně narazíte na mořský a rybí kolagen. V obou případech jde ovšem pouze o dvě různá pojmenování pro jednu a tu stejnou látku. Jedná se o vláknitý protein, který se získává především z kůže a šupin různých skupin ryb. Nejčastěji se využívají studenovodní mořské a oceánské druhy, jako je losos, tilápie nebo treska. Molekuly tohoto kolagenu jsou menší a tvoří kratší řetězce, díky čemuž se snadněji vstřebává.
Čím se liší od dalších druhů kolagenu?
V první řadě se samozřejmě liší původem. Existuje mnoho rozličných zdrojů. Kromě mořského je oblíbený ještě hovězí nebo pak vepřový. Avšak původ není tou jedinou rozdílností. Kolagen má totiž až několik desítek typů, jež se nachází na různorodých místech v těle. Mořský obsahuje typy, které jsou hojně přítomné zejména v naší pokožce, kostech, vazech a šlachách. Má v sobě také menší množství prolinu a hydroxyprolinu než třeba hovězí, tudíž se lépe absorbuje, ale nehodí se tolik na podporu zdraví chrupavek.
Jaké má mořský kolagen účinky?
Pravidelná suplementace rybího kolagenu může přinést spoustu benefitů především vaší pokožce, vlasům a nehtům. Může být nápomocný v boji proti předčasnému stárnutí, zlepšuje elasticitu a pevnost pleti a podněcuje regeneraci buněk a pojivových tkání. Obsahuje také aminokyseliny, které jsou nepostradatelné pro tvorbu keratinu, což je významná bílkovina, která je přirozenou součástí vlasů a nehtů. Rybí kolagen může přispět navíc k lepšímu hojení ran a různých jiných defektů.
Jak dlouho užívat mořský kolagen?
Abyste pocítili skutečný efekt, je rozhodně na místě ho užívat dlouhodoběji. Krátkodobá suplementace nemá v tomto případě moc smysl. Ideálně ho doplňujte minimálně po dobu 8-12 týdnů. Po této době by měl být účinek již zřetelný. Nicméně nástup efektu se může u každého lišit, záleží na věku, na stavu pleti, vlasů a nehtů a dalších spousta faktorech. Můžete ho ovšem bez problému užívat i mnohem déle, je to vlastně pro pleť dokonce žádoucí.
Jaké formy může mít mořský kolagen?
Setkat se můžete s kolagenem v jeho nativní podobě nebo ve formě hydrolyzované (kolagenní peptidy). Doporučujeme vždy volit spíše hydrolyzovanou podobu, jelikož vykazuje daleko lepší vstřebatelnost, a proto bývá daleko účinnější než jeho přirozená forma. I když takovýto kolagen prochází jistou úpravou, nemusíte mít vůbec žádné obavy, jedná se o naprosto neškodný zásah. Během procesu hydrolýzy dochází za pomoci vody pouze k rozložení molekul na menší fragmenty, což ve výsledku přináší pouze samá pozitiva.
Podle čeho si kolagen vybrat?
Je důležité si nejdříve určit, jaké obtíže nebo část těla chcete vlastně podpořit. Pokud je to primárně pokožka, je mořský kolagen ideálním kandidátem. Jestliže se potýkáte spíše s problémy v oblasti kloubů a chrupavek, sáhněte spíše po kolagenu hovězím. Další volbou jsou kapsle či prášek – zde záleží zejména na preferencích. Zásadní je však množství, které denně přijmete. Myslete rovněž na dostatečný příjem vitaminu C. Ten má totiž při tvorbě a vstřebatelnosti kolagenu nezastupitelnou roli.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka,DiS
Zdroj:
Marine Collagen: A Promising Biomaterial for Wound Healing, Skin Anti-Aging, and Bone Regeneration - PMC [online]. [cit. 05. 09. 2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8780088/

Ženšen pravý a jeho koncentrace, jak moc je důležitá?
Ženšen pravý, který je známý také pod latinským názvem Panax ginseng, je bylina s dlouholetou tradicí a velice příznivými schopnostmi, jež podpoří fyzickou i duševní vitalitu. Historie ženšenu je bohatá, protože je využíván již po dlouhá staletí, ovšem jeho oblíbenost neklesá ani v dnešním moderním světě. Ba naopak, vznikají stále nové preparáty, co tuto rostlinu obsahují v různých podobách, ale také koncentracích. Ženšen pravý je v současné době pěstován spíše na rozlehlých farmách. Daří se mu nejlépe v jeho domovské oblasti v Asii (Čína, Severní Korea), lze ho najít taktéž v jiných koutech světa, nicméně bohužel často nedosahuje takových kvalit jako má v prve zmíněných zemích.

Zelený čaj vs. Guarana – po čem sáhnout při únavě?
Zelený čaj patří k oblíbeným nápojům po celém světě. Zatímco totiž někteří lidé nepijí kávu, šálkem dobrého čaje nikdo nepohrdne. Zelený čaj konkrétně pochází z čajovníku čínského (camellia sinensis), který roste nejen na území Číny, ale i jinde po světě. V dnešní době existuje mnoho odrůd čajovníku, kterým se daří na plantážích prakticky kdekoliv.

Sušené maso, koncentrovaná síla kvalitních živin
Sušení masa se stalo v poslední době trendem českých domácností a stejně tak jdou na odbyt i komerční produkty tohoto druhu tzn. Jerky. Z tradičního pokrmu jihoamerických indiánů je dnes jídlo, které si svou pozici zpočátku budovalo zejména na poli sportovní výživy, ale záhy se jeho popularita rozrostla mezi nejširší veřejnost.