Na co je dobrý vitamin B12?
Proto aby naše tělo fungovalo tak, jak má, potřebuje celou řadu makro i mikroživin. Mezi ně patří i spektrum vitaminů, které mají své důležité úlohy. Jedním z nich je také vitamin B12, jež je nepostradatelný pro každou buňku v organismu, správnou činnost nervové soustavy a spoustu jiných procesů. Ovšem jsou případy, kdy se můžete začít potýkat s jeho nedostatkem, což s sebou přináší mnoho nepříjemných průvodních projevů. V jakých případech byste se o něj měli více zajímat a co všechno vlastně umí? To zjistíte právě v dnešním článku.
Co je tento vitamin zač?
B12 neboli kobalamin je jedním z mnohých zástupců z tzv. B-komplexu a patří mezi látky rozpustné ve vodě, což znamená, že pro správné vstřebávání nepotřebuje žádný tuk, jako je tomu v případě těch, jež jsou rozpustné právě v tucích. Takové vitaminy se většinou nikam neukládají a jejich případný nadbytek se vyloučí spolu s močí. Co se týče vitaminu B12 je to však trošku jinak a ukládá se do jater, ledvin a dalších částí, ze kterých ho tělo může následně čerpat. Denní dávka by měla být přibližně 2,5 μg, nicméně se nelekejte, že v suplementech je ho několikanásobně více – je tomu tak kvůli jeho ne zrovna snadné vstřebatelnosti.
Jak se projevuje nedostatek vitaminu B12?
První projevy můžete velmi snadno zaměnit s běžnou únavou a je možné, že si dlouho jeho nedostatku ani nemusíte všimnout. Později se k vyčerpání mohou přidat další různorodé symptomy. Mezi ty nejčastější patří podrážděnost, špatná koordinace, neurologické obtíže, chudokrevnost a brnění v končetinách. V případě dlouhodobého a nadměrného deficitu může dojít k rozvoji jistých degenerativních onemocnění, poškození centrální nervové soustavy či problémům v oblasti kardiovaskulárního systému.
V čem je nejvíce vitaminu B12?
Najdeme ho skoro výhradně v živočišné stravě. Jeho největším zdrojem je maso, ryby, vnitřnosti, mléko a vejce. V menším množství ho můžete přijímat spolu s fermentovanými potravinami jako tempeh a miso, ovšem konzumovat takové kvantum těchto produktů a pravidelně, aby byla přijata dostatečná dávka, je víceméně nemožné. V dnešní době je také populární tzv. fortifikace. Jedná se o proces, kdy jsou potraviny obohacovány, a je v nich tak zvyšován obsah určitých živin za účelem zlepšení jejich výživové hodnoty. V tomto případě se může jednat například o rostlinná mléka a jogurty, pečivo, cereálie nebo různé nápoje.
Kdo by si měl dávat na deficit větší pozor?
Pokud máte pestrou, pravidelnou stravu a nevyhýbáte se striktně žádné skupině potravin, s největší pravděpodobností budete mít všeho dostatek. O tuto problematiku by se měli zajímat především lidé, kteří se stravují výhradně vegansky a ti, co trpí chorobami trávicího traktu. Pokud do některé z těchto skupin patříte a vitamin B12 nesuplementujete, měli byste se poradit se svým lékařem a jeho doplňování zvážit. Jak jsme již zmínili, vitamin B12 se ukládá a tělo z něj dokáže čerpat opravdu dlouhou dobu, a vy tak nemusíte po přechodu třeba na veganskou stravu zpočátku pociťovat vůbec žádné problémy.
Proč organismus vitamin B12 potřebuje?
Je nepostradatelný při procesu produkce a následného dělení buněk, podílí se na tvorbě DNA a napomáhá zrání červených krvinek, s čímž je spojena krvetvorba. Rovněž je potřebný pro snižování homocysteinu v krvi, což je v těle běžně přítomná aminokyselina, avšak její nadměrné množství, jak ukazují studie, může mít za následek rozvoj mnohých chorob. Dále vitamin B12 zajišťuje náležitou funkci nervové soustavy a psychické činnosti. U dětí je zásadní pro normální vývoj celé centrální nervové soustavy. Podporuje také tvorbu nových neurotransmiterů, zlepšuje energetický metabolismus a snižuje míru vyčerpání. Svoji částečnou roli má dokonce v naší obranyschopnosti.
Z naší nabídky vitaminu B12 na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257642/

Má smysl pravidelně užívat probiotika, případně jaká zvolit?
Funkce probiotik je různorodá. Začíná u náležitého chodu střev, potlačování růstu škodlivých patogenů, udržování správného pH, usnadnění trávení potravy a končí až u imunitního sytému. Pokud tedy nemáme dlouhodobě v pořádku střeva, je dost pravděpodobné, že to zásadně a negativně ovlivní taktéž vlastní obranyschopnost.

Jaká forma hořčíku je nejlepší?
Hořčík (magnesium) je jedním z nejvíce zastoupených minerálů v našem těle. Konkrétně mu v porovnání s ostatními náleží čtvrté místo. Má na starosti mnoho úkolů, a proto abychom byli zdraví a plní energie je zkrátka nepostradatelný. Umí toho ale daleko více. Při jeho doplňování do organismu byste se ale také měli zajímat o jiné faktory, neboť je velice důležitá i jeho vstřebatelnost. Ne každá forma je na tom ovšem tak dobře. Dá se ale určit, jaká z nich je opravdu ta nejlepší?

Aloe Vera – jsou vhodnější kapsle nebo šťáva?
Aloe vera nebo také aloe pravá je sukulentní rostlina, která je známá pro svoje blahodárné vlastnosti již mnoho let. Využívá se hojně v kosmetickém průmyslu, ale má příznivý vliv na organismus i při vnitřním užívání. Obsahuje totiž řadu vitaminů, minerálů, aminokyselin, polysacharidů a v neposlední řadě i antioxidantů, jež jsou pro lidské tělo prospěné. Aloe vera je stálezelená rostlinka, pocházející z Afriky, dnes již rozšířena téměř po celém světě. Pěstuje se v sušších a teplejších oblastech jako je například Mexiko, Venezuela, Španělsko či Sicílie.