Ostropestřec a proč je důležité sledovat obsah silymarinu?
Rostlina příznivá především pro zdraví našich jater a dnes k sehnání v mnohých podobách od čaje, tinktur až po kapsle – to je ostropestřec mariánský neboli Silybum Marianum. U nás se s ním ve volné přírodě setkáme jen vzácně, avšak v jiných zemích roste běžně a v léčitelství má dlouholetou tradici. Domovinou je zejména středomoří, Asie a volně roste třeba také na Kanárských ostrovech. Na první pohled si ho můžeme splést s naprosto obyčejným bodlákem, ale uvnitř má velmi cenné látky, které nám při užívání mohou jen prospět. Jedna z nich je navíc značně specifická a unikátní. My si teď ostropestřec trochu přiblížíme a zaměříme se právě na blahodárnou složku jménem silymarin.

Jak se ostropestřec mariánský pěstuje a jaká je jeho historie?
Zmínky o ostropestřci v souvislosti se zdravím jsou k nalezení již před 2 tisíci lety. Využíval se proti rozličným neduhům, a dokonce například proti hadímu uštknutí. Až během 20. století z něj byli extrahovány látky a veškeré jejich vlastnosti byly řádně prozkoumány. Díky svému vzhledu a trnům se mu začalo lidově přezdívat Kristova koruna nebo Mariánský bodlák.
Tato až 2 metry dorůstající se rostlina, s nápadnými fialovými květy, je na pěstování poněkud náročná. Ostropestřec vyžaduje slunné a dobře chráněné stanoviště. Kyselá půda mu nesvědčí, je lepší ho vysévat do zeminy spíše neutrální. Sklizně semen, s oněmi prospěšnými látkami, se pravděpodobně dočkáme až ve druhém roce růstu na konci léta.
Co vše v sobě ostropestřec obsahuje?
V ostropestřci najdeme komplex bioaktivních sloučenin z různých skupin. Největší koncentrace se nachází v semenech, menší pak v listech či kořenech. Semena tvoří asi z 30% bílkoviny a z dalších 30 % rostlinné oleje s nenasycenými mastnými kyselinami jako je kyselina linolová nebo olejová. Nalezneme i aminokyseliny, steroly (betasitosterol, stigmasterol atd.) a velké množství významných flavonoidů. Součástí jsou i tzv. aminy. To jsou organické sloučeniny odvozené od aminokyselin a zpravidla se podílí na metabolických procesech v organismu. Můžeme jmenovat například histamin, jež je hormonem a neurotransmiterem. Dále pak obsahuje silice, vitamin E či kvercetin. Nejcennější je pro nás ovšem látka pojmenovaná jakožto silymarin.

Co je to silymarin a jaký má pro nás význam?
Silymarin je látka, která z celého složení stojí za největší povšimnutí. Přináší ty hlavní vlastnosti, pro něž je ostropestřec využíván nejčastěji. Silymarin je směs flavoinoidů, jimiž jsou silybin, silydianin a silychristin. Flavonoidy jsou ve zkratce chemické sloučeniny přirozeně se vyskytující v ovoci, zelenině, a právě i v rostlinách.
Silymarin funguje v první řadě antioxidačně, tedy napomáhá odbourávání volných radikálů, a tím podporuje protekci buněk v organismu. Rovněž náleží mezi látky, jež jsou hepatoprotektivní. To znamená, že ochraňuje jaterní tkáň. Játra pak mohou náležitě pracovat nebo se rychleji regenerovat, pokud jsou již nějakým způsobem poškozena (nadmírou alkoholu, léky, toxiny, virovými infekcemi atp.). Správná funkce jater je totiž důležitá pro čištění celého těla a likvidaci odpadních a toxických složek. Silymarinový komplex má ovšem i další schopnosti. Jedná se kupříkladu o optimalizaci hladiny cukrů a tuků v krvi, zvyšování hladiny hodného cholesterolu, příznivý dopad na cévní systém a srdce či snížení oxidace lipidů, za níž stojí především silybin.
To jsou všechno důvody, proč má význam sledovat obsah této složky v produktech. Silymarin je špatně rozpustný ve vodě, proto je třeba ho užívat v dostatečných dávkách. Za optimální se považuje 80 % silymarinu v přípravku.
Ostropestřec mariánský v těle účinkuje na:
- Normální trávení a funkci jater, pročištění
- Antioxidační činnost
- Normální hladinu cukru v krvi
- Normální činnost srdce
- Přirozenou obranyschopnost – odolnost
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc.Michaela Fulínová
Kolagen pro zdravé klouby a pleť
Kolagen patří mezi velice oblíbený a stále častěji užívaný preparát resp. Doplněk stravy podporující správnou funkci pohybového aparátu, zejména tedy kloubů, vazů a šlach. Blahodárný efekt kolagenu ovšem nespočívá pouze v působení na pohybový aparát. Kolagen je také z více jak 60% obsažen v kůži a tak je pro kvalitu pleti nepostradatelným faktorem.
Hořčík a jeho formy, účinky a dákování
Hořčík (magnesium) se přirozeně účastní stovek enzymatických reakcí a je významný pro každou buňku. Podílí se třeba na elektrolytické rovnováze, zajišťuje správný energetický metabolismus a je nutný pro zdravé kosti a zuby. Ovlivňuje také nervovou soustavu, přispívá totiž k její správné činnosti a přenosu nervových vzruchů.
Bacillus coagulans v probiotikách – proč je tato bakterie vhodná?
Probiotika jsou prospěšné mikroorganismy, které pomáhají obnovit střevní mikroflóru. Ta je důležitá nejen z hlediska trávení a vstřebávání živin z přijaté potravy, ale hlavně kvůli celkové imunitě organismu. Tak jako je to ale téměř u všeho, nejsou probiotika jako probiotika. Přesněji řečeno existuje spoustu druhů probiotik, z nichž každé v našem těle působí trochu jinak. K nejznámějším druhům probiotik patří například laktobacily nebo bifidobakterie.


