Para ořechy – jak a proč je zařadit do jídelníčku?
Para neboli brazilské ořechy patří mezi zajímavé a v poslední době i oblíbené plody. Jsou totiž skvělé pro zpestření jídelníčku, mají příjemnou chuť, a navíc nám jejich pravidelná konzumace může přinést jisté zdravotní benefity. Z hlediska botaniky se ovšem nejedná o opravdové ořechy, ale spíše o velká semena. To však nemění nic na tom, že ukrývají hodnotné živiny. My se na ně proto v dnešním článku zaměříme a přiblížíme vám jejich pěstování, sklizeň, a především jejich nutriční hodnotu a přínosy.

Co jsou para ořechy a jak rostou?
Para ořech je v podstatě jedlé semeno stromu, který se nazývá juvie ztepilá (Bertholletia excelsa). Jedná se o nepřehlédnutelný strom, který dorůstá do pozoruhodné výšky až 50 metrů, je stálezelený a ke svému růstu potřebuje specifické podmínky – bohatou půdu a teplé tropické klima. Jeho přirozenou domovinou je proto povodí řeky Amazonky a jejích přítoků. Roste hojně například v Brazílii, Bolívii, Peru, Kolumbii či Ekvádoru. Přesto, že název semen odkazuje spíše na Brazílii a stát Pará, je dnes největším producentem Bolívie. Běžně se juvie dožívá 500 a více let, i tak je zařazena na seznam ohrožených druhů. Para ořechy jsou ovšem velice významnou součástí ekosystému a pro místní komunitu taktéž klíčovým zdrojem obchodu.
Jak probíhá jejich sklizeň?
Vznik samotných para ořechů a jejich následná sklizeň je jedinečným procesem. Vše začíná u květů. Ty jsou žluté, nepříjemně zapáchají a jsou těžko dostupné, a k jejich opylení je tak potřeba speciálního druhu místních včel. To je také jeden z důvodů, proč je obtížné pěstovat tyto ořechy na plantážích. Po opylení vzniká kulatý plod plný semen – para ořechů. Ty dozrávají velmi dlouhou dobu a to celých 15 měsíců. Sběr probíhá ze stromů rostoucích divoce v deštných pralesích a účastní se ho zejména místní lidé. Dochází k němu po období dešťů v lednu až březnu, kdy na zem padají již zralé plody. Skořápka je tvrdá a je velice náročné jí rozlousknout. Vyloupané ořechy je nutné co nejdříve vysušit, aby se zabránilo vzniku plísní.

Jakou mají nutriční hodnotu a přínosy?
Para ořechy obsahují bílkoviny, sacharidy, vlákninu, a především vysoký poměr zdravých tuků. Najdeme v nich rovněž vitaminy a minerální látky. Jde třeba o vitamin B1 a E, hořčík, železo, měď, zinek a fosfor. Nicméně nejvýrazněji zastoupeným prvkem je selen.
Díky všem přítomným složkám mohou být para ořechy prospěšné pro naše zdraví. Jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin, což jsou tuky, jež by měly v každodenní stravě převažovat. Vitamin E slouží zase jakožto antioxidant chránící buňky. Selen má mnoho zásadních úkolů. Lidské tělo ho potřebuje ve stopovém množství, jeho doporučený příjem se pohybuje od 55 do 200 mikrogramů na den. Funguje rovněž jako vynikající antioxidant, zvyšuje aktivitu imunitního systému nebo má pozitivní vliv na kardiovaskulární a nervový systém.

Jak para ořechy konzumovat?
Para ořechy mají jemnou, máslovou a nasládlou chuť. Můžete je jíst jen tak nebo je nasekat do vašeho oblíbeného sladkého i slaného pokrmu. Ozvláštní ovesnou kaši, smoothie, salát či polévku. To, jak si je vychutnáte, záleží tedy pouze na vás, je ale důležité upozornit, že i přesto, že jsou přínosné, je nutné to s nimi v žádném případě nepřehánět. Kvůli vysokému obsahu selenu se doporučuje konzumovat pouze asi 1-2 kusy denně. Nadměrný příjem selenu může totiž vést k jeho toxickým účinkům.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj:
Effect of Brazil Nuts on Selenium Status, Blood Lipids, and Biomarkers of Oxidative Stress and Inflammation: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials - PMC [online]. [cit. 08. 01. 2025]. Dostupné z: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8869304/
Mladý ječmen – zelená superpotravina vhodná nejen k očistě těla
Zelené superpotraviny jako chlorella, spirulina nebo mladý ječmen jsou čím dál tím oblíbenější. Může za to především rozmach zdravého stravování a redukčních diet. Nejčastěji se mladý ječmen užívá ve formě tablet, šťávy nebo prášku, který se rozmíchá ve vodě a následně se vypije. Zjistěte, v čem spočívá jeho hlavní přínos pro naše tělo a kdy se vyplatí zařadit ho do svého jídelníčku
Kotvičník zemní/tribulus terrestris bylina pouze pro pány?
Kotvičník zemní je rostlina, o které je v poslední době poměrně dost slyšet a její oblíbenost taktéž rapidně stoupá. Je součástí různých doplňků stravy ve formě kapslí, tablet, tinktur nebo čajů a směsí bylin. Výběr je proto již velmi široký. Tuto nenápadnou rostlinu se žlutými květy si může leckdo splést s obyčejným plevelem, leč jeho schopnosti umí být více než užitečné. V kotvičníku najdeme mix různorodých aktivních látek, jež tvoří zajímavý komplex pro podporu více stránek mužského i ženského organismu. Obsahuje velké množství steroidních saponinů, flavonoidů, aminokyselin, alkaloidů a tříslovin. Každá složka má v kotvičníku svoji důležitou roli a dohromady vytváří specifický soubor, který funguje rozsáhleji, než kdybychom užívali jen jednu z látek.
Jak se projevuje nedostatek trávicích enzymů?
Poznat deficit trávicích enzymů může být poněkud složité, nemusíte tudíž hned poznat, že se jedná právě o ně. Symptomy jsou totiž často podobné, jako když chybí probiotika či prebiotika


