Para ořechy – jak a proč je zařadit do jídelníčku?
Para neboli brazilské ořechy patří mezi zajímavé a v poslední době i oblíbené plody. Jsou totiž skvělé pro zpestření jídelníčku, mají příjemnou chuť, a navíc nám jejich pravidelná konzumace může přinést jisté zdravotní benefity. Z hlediska botaniky se ovšem nejedná o opravdové ořechy, ale spíše o velká semena. To však nemění nic na tom, že ukrývají hodnotné živiny. My se na ně proto v dnešním článku zaměříme a přiblížíme vám jejich pěstování, sklizeň, a především jejich nutriční hodnotu a přínosy.
Co jsou para ořechy a jak rostou?
Para ořech je v podstatě jedlé semeno stromu, který se nazývá juvie ztepilá (Bertholletia excelsa). Jedná se o nepřehlédnutelný strom, který dorůstá do pozoruhodné výšky až 50 metrů, je stálezelený a ke svému růstu potřebuje specifické podmínky – bohatou půdu a teplé tropické klima. Jeho přirozenou domovinou je proto povodí řeky Amazonky a jejích přítoků. Roste hojně například v Brazílii, Bolívii, Peru, Kolumbii či Ekvádoru. Přesto, že název semen odkazuje spíše na Brazílii a stát Pará, je dnes největším producentem Bolívie. Běžně se juvie dožívá 500 a více let, i tak je zařazena na seznam ohrožených druhů. Para ořechy jsou ovšem velice významnou součástí ekosystému a pro místní komunitu taktéž klíčovým zdrojem obchodu.
Jak probíhá jejich sklizeň?
Vznik samotných para ořechů a jejich následná sklizeň je jedinečným procesem. Vše začíná u květů. Ty jsou žluté, nepříjemně zapáchají a jsou těžko dostupné, a k jejich opylení je tak potřeba speciálního druhu místních včel. To je také jeden z důvodů, proč je obtížné pěstovat tyto ořechy na plantážích. Po opylení vzniká kulatý plod plný semen – para ořechů. Ty dozrávají velmi dlouhou dobu a to celých 15 měsíců. Sběr probíhá ze stromů rostoucích divoce v deštných pralesích a účastní se ho zejména místní lidé. Dochází k němu po období dešťů v lednu až březnu, kdy na zem padají již zralé plody. Skořápka je tvrdá a je velice náročné jí rozlousknout. Vyloupané ořechy je nutné co nejdříve vysušit, aby se zabránilo vzniku plísní.
Jakou mají nutriční hodnotu a přínosy?
Para ořechy obsahují bílkoviny, sacharidy, vlákninu, a především vysoký poměr zdravých tuků. Najdeme v nich rovněž vitaminy a minerální látky. Jde třeba o vitamin B1 a E, hořčík, železo, měď, zinek a fosfor. Nicméně nejvýrazněji zastoupeným prvkem je selen.
Díky všem přítomným složkám mohou být para ořechy prospěšné pro naše zdraví. Jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin, což jsou tuky, jež by měly v každodenní stravě převažovat. Vitamin E slouží zase jakožto antioxidant chránící buňky. Selen má mnoho zásadních úkolů. Lidské tělo ho potřebuje ve stopovém množství, jeho doporučený příjem se pohybuje od 55 do 200 mikrogramů na den. Funguje rovněž jako vynikající antioxidant, zvyšuje aktivitu imunitního systému nebo má pozitivní vliv na kardiovaskulární a nervový systém.
Jak para ořechy konzumovat?
Para ořechy mají jemnou, máslovou a nasládlou chuť. Můžete je jíst jen tak nebo je nasekat do vašeho oblíbeného sladkého i slaného pokrmu. Ozvláštní ovesnou kaši, smoothie, salát či polévku. To, jak si je vychutnáte, záleží tedy pouze na vás, je ale důležité upozornit, že i přesto, že jsou přínosné, je nutné to s nimi v žádném případě nepřehánět. Kvůli vysokému obsahu selenu se doporučuje konzumovat pouze asi 1-2 kusy denně. Nadměrný příjem selenu může totiž vést k jeho toxickým účinkům.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj:
Effect of Brazil Nuts on Selenium Status, Blood Lipids, and Biomarkers of Oxidative Stress and Inflammation: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials - PMC [online]. [cit. 08. 01. 2025]. Dostupné z: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8869304/

Jaké má cordyceps účinky a další zajímavosti o této houbě
Cordyceps sinensis neboli housenice čínská je jednou z velice ceněných a také hodně využívaných medicinálních hub. Populární je dokonce již po několik tisíciletí. Cordyceps má široké spektrum účinků, které podpoří naši fyzickou i duševní stránku. Obsahuje totiž celou škálu bioaktivních sloučenin, jež jsou příznivé i pro náš organismus.

Co jsou probiotika, kdy a proč je užívat??
Probiotika jsou mikroorganismy žijící v lidském těle, zejména na stěnách tlustého střeva. Jejich přítomnost je důležitá z mnoha důvodů. Tím hlavním je fakt, že pomáhají rozkládat přijatou potravu a získávat z ní cenné živiny,vitamíny a minerály. Dále pak udržují patogenní bakterie v únosném množství, čímž ovlivňují náš imunitní systém, zažívání a psychiku. Ne nadarmo výraz probiotika pochází z řečtiny ze slov „pro biotic“, což v překladu znamená „pro život“. Význam probiotik je tedy úplně opačný než antibiotik, které mají za cíl likvidovat bakterie způsobující infekci.

Tryptofan a jeho působení a užívání
Tryptofan neboli také L-Tryptofan je esenciální aminokyselinou, která má pro lidský organismus nezastupitelný význam. Při nedostatku tryptofanu je tudíž narušena i tvorba dalších látek. To se může projevit spoustu způsoby, přičemž každé tělo bude reagovat na takovýto deficit jinak rychle. Častým příznakem bývají poruchy spánku a usínání, nespavost, špatná nálada, napětí, nevolnosti, únava, narušená soustředěnost a paměť.