Probiotika a prebiotika, jaký je mezi nimi rozdíl a proč je užívat současně?
O probiotikách jste už určitě někdy slyšeli. Co ale o prebiotikách? Víte, že prebiotika jsou stejně důležitá jako probiotika? Pokud výraz prebiotika slyšíte poprvé, pak budete překvapeni tím, co všechno tyto látky získané z potravy v těle dovedou.
Co jsou probiotika a prebiotika a čím se od sebe liší?
Probiotika jsou živé mikroorganismy, které přirozeně osidlují naše střeva a jsou prospěšné pro náš mikrobiom. Pokud je člověk zdravý a stravuje se pestře, převládají na stěnách tlustého střeva právě tyto nepatogenní bakterie. V opačném případě vzniká mezi přítomnými bakteriemi nerovnováha a nastává nadvláda škodlivých bakterií, které mohou způsobit zánět, trávicí potíže a další zdravotní komplikace. Probiotika lze najít v některých mléčných výrobcích, kysaném zelí a kvašených okurkách. Jelikož ale těchto potravin nejíme dostatek, je možné sáhnout po doplňku stravy s probiotiky, který je vřele doporučován při užívání antibiotik.
Prebiotika nejsou žádné bakterie, jak by se mohlo na první dojem zdát, ale jedná se o nestravitelnou součást naší potravy, která slouží k výživě právě oněch prospěšných probiotických bakterií. Nejznámějším typem prebiotik je vláknina, kterou můžeme najít například v luštěninách, ovoci a zelenině. Prebiotika v podstatě vytváří ve střevech vhodné podmínky pro růst zdravé střevní mikroflóry. Bez nich tedy probiotika nemohou adekvátně působit. Naše strava by proto měla být bohatá na vlákninu, anebo je možné sáhnout po tzv. synbiotikách, což jsou produkty obsahující jak probiotika, tak prebiotika.
Jak probiotika a prebiotika působí v těle?
S probiotiky souvisí celá řada přímých a nepřímých vlivů. Přímo pomáhají obnovit či udržet přirozenou střevní mikroflóru uvnitř těla, zlepšují trávení a pomáhají získat z přijaté potravy všechny důležité živiny. Nepřímo souvisí s imunitním systémem a ovlivňují průběh některých nemocí. Například dovedou zlepšit stav alergií, kvasinkových chorob a ekzémů, pomáhají předcházet zácpě či průjmu a snižují riziko vzniku zánětu v těle.
Působení prebiotik v těle je o mnoho prostší. To ale neznamená, že jsou méně důležité. V prvé řadě, jak již bylo řečeno, připravují živnou půdu pro střevní mikroflóru a podporují tak její růst a aktivitu. Druhotně pak upravují stolici a zlepšují její objem, pomáhají regulovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi, upravují peristaltiku střev, předchází zácpě a celkově souvisí s obranyschopností.
Proč je užívat současně?
Z výše popsaného působení vyplývá, že probiotika i prebiotika mají v těle svůj nezastupitelný význam a měly by proto být běžnou součástí naší stravy. Jakmile jedna ze složek není zastoupena, nelze zaručit, že bude střevní mikroflóra vyvážená. Prospěšných bakterií ve střevech klesá například při užívání antibiotik, stresu, nezdravém způsobu stravování nebo nedostatku spánku. Obzvlášť léky, antibiotika a konzumace alkoholu zapříčiňuje intenzivní pokles množství „hodných“ bakterií. Lékaři proto mnohdy doporučují léčbu antibiotiky doplnit o užívání probiotik. Jelikož ale probiotické bakterie potřebují pro osídlení našich střev optimální podmínky, neměli bychom zapomenout ani na prebiotika. Ještě ale před tím, než se vrhnete do užívání prebiotik ve formě doplňku stravy, zkuste se zaměřit na to, kolik vlákniny skutečně za den sníte. Každý dospělý člověk by měl denně přijmout 25–30 g vlákniny.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Puhdistamo Lactic je kombinace prvotřídních a certifikovaných probiotik LactoSpore® a Lynside®, které jsou navíc obohaceny o MCT olej v prášku a fermentovaný lecitin.
Allnature Psyllium je 100% psyllium bez zbytečných přidávnýchl látek, které se hodí jako vláknina pro jedince, kteří nemohou užívat vlákniny ze sušeného ovoce, celozrnných obilovin nebo otrub, kvůli citlivosti trácího traktu.

Magnesium – jednotlivé formy a jejich působení?
Hořčík (magnesium) je veledůležitý minerál, na který jsou kladeny čím dál tím vyšší nároky. Může za to znečištěné prostředí i naše fyzické a psychické vytížení. Kvůli tomu ani zdravá strava nedokáže pokrýt doporučované denní hodnoty magnesia/hořčíku a většina populace trpí jeho nedostatkem. Vhodnou volbu proto představují doplňky stravy s obsahem hořčíku, které je ovšem zapotřebí vybírat pečlivě a obezřetně. Není totiž hořčík jako hořčík. Hořčík se v doplňcích stravy vyskytuje vždy ve formě sloučenin. Jeho využitelnost v těle tak závisí na tom, na jakou molekulu je navázán. Nejlépe vstřebatelné jsou chelátové a organické formy, zatímco ty anorganické nemají prakticky žádný přínos a měli bychom se jim při výběru vyhnout, neboť představují vyhozené peníze.

Na co je dobrý lutein?
Lutein je významný antioxidant, jenž poskytuje ochranu buňkám před oxidačním poškozením. Největší koncentraci luteinu bychom našli v oku, přesněji řečeno v sítnici a žluté skvrně. Tedy oblasti, které jsou zodpovědné za centrální vidění.

Mandle a jejich přínos pro naše tělo?
Mandle jsou nutričně bohatá jádra, která velice dobře chutnají. Dopřávání si hrsti mandlí několikrát do týdne proto představuje nejen skvělou volbu pro vaše zdraví, ale i vítané zpestření jídelníčku. Stačí jich zkonzumovat jen pár a hned zlepšíte svůj denní příjem vlákniny, bílkovin, vitaminu E a antioxidantů. Mandle jsou jádra semen, která rostou na stromě zvaném mandloň obecná, také někdy přezdívaném jako mandlovník. Tomuto stromu se ze všeho nejlépe daří v subtropických oblastech, avšak vyrůst dokáže i u nás, především na Moravě. Teplé oblasti mu prospívají natolik, že může dosáhnout až výšky 12 metrů. Na mandloni je zajímavé také to, že jejím nejbližším příbuzným jsou broskvoně a meruňky.