Proč je vhodné kombinovat chitosan s vitaminem C?
Chitosan není možná tak známým doplňkem stravy, nicméně už existuje k zakoupení mnoho přípravků s touto látkou. Většinou se spojuje především s pozitivním vlivem při redukcích hmotnosti a často se mu také přezdívá „magnet na tuky“ nebo „blokátor tuků“. Přesto, že o něm spoustu lidí třeba ještě neslyšelo, byl objeven již v 19. století. V dnešní době není využíván pouze jakožto volně prodejný suplement, ale rovněž k medicínským účelům, a to dokonce i pro zevnější použití. Chitosan však v produktech na trhu nalezneme taktéž v kombinaci s vitaminem C. Proč je ale spojení těchto dvou látek vhodné? To si probereme v dnešním článku.
Co to tedy je chitosan a kde se bere?
Chitosan patří mezi polysacharidy, jež jsou nevstřebatelné. Konkrétně se jedná o druh vlákniny. Získává se chemickým postupem (deacetylací) z látky, která se jmenuje chitin. Ten se nalézá zejména ve skořápkách měkkýšů jako jsou krabi, raci, krevety či mušle. Objeven byl ale například také v houbách nebo křídlech hmyzu. I když není organismus schopen chitosan vstřebávat, neznamená to, že by jen prošel zažívacím traktem s nulovým efektem. Chitosan má kladný náboj, což vede k jeho silným vazebným schopnostem. Dokáže na sebe navázat 4 až 6násobek vlastní váhy. Stejně tak se není třeba obávat toho, že je chitosan sacharidem. Vzhledem ke své nevstřebatelnosti je bez jakékoliv kalorické hodnoty.

S čím může být chitosan nápomocný?
Chitosan může mít opravdu pozitivní dopad při redukcích váhy. A to právě pro své vazebné vlastnosti. Zvládne na sebe totiž navázat tuky z přijaté potravy. Děje se tomu tak ještě dříve, než jsou lipidy tělem zpracovány a absorbovány. Tuky jsou následně vyloučeny spolu se stolicí. Tělo si tedy nemá šanci tuky ukládat, zvětšuje se objem stolice, zlepšuje se činnost střev a jsou z nich odváděny další zbytkové složky. Poněvadž jakákoliv vláknina povzbuzuje trávení a náležitou peristaltiku střev. Zmenšuje se tím navíc energetická hodnota samotné přijaté potravy. Jelikož se tuky tolik neabsorbují do krevního oběhu, zlepšuje se též hladina triglyceridů (drobné tukové částice v krvi).
Kromě již zmíněného, váže chitosan i žlučové kyseliny, které se přeměňují z cholesterolu v játrech. Pokud jsou tyto kyseliny z těla vylučovány ve větší míře, spotřebovává se více cholesterolu, a následně je jeho hladina v krvi snížena. Dále má chitosan vliv na regenerační procesy v trávicím ústrojí, snižuje pocit hladu a chrání sliznici žaludku před větší kyselostí. Díky tomu je příznivý na potlačení pálení žáhy.
Jak chitosan užívat a proč kombinovat s vitaminem C?
Pokud budete užívat chitosan společně s vitaminem C, či zvolíte přímo kombinovaný přípravek, vám zajistí značnou výhodu. Vitamin C může významně ovlivnit schopnosti chitosanu. A to v dobrém slova smyslu. Podporuje totiž vstřebávání chitosanu, a tím také veškeré jeho kladné efekty, co tělu může přinést. Mějte však na paměti, že pokud nebudete dodržovat zásady životosprávy a zdravého stravování, nepomůže vám ani přidaný vitamin C.

Mimo výše popsaného, je vitamin C samozřejmě prospěšný sám o sobě a pro správné fungování organismu je nezbytný. Potřebují ho naše kosti, zuby, cévy a nervový systém. Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, ochraně buněk před volnými radikály, náležité psychické činnosti a celé řadě dalších nutných procesů. Tudíž kombinace vitaminu C s chitosanem je příznivá nejen pro podnícení vlastností chitosanu, ale vytěžíme z tohoto spojení mnohem více.
Chitosan je vhodné užívat před jídlem (cca půl hodiny). Při každém podání je důležité, rovněž jako u každé vlákniny, chitosan zapíjet dostatečným množstvím tekutiny. Pokud užíváte některé vitaminy, minerály či jiné doplňky, je doporučeno brát chitosan s minimálně 2hodinovým odstupem.
Chitosan v organismu:
- Přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Reishi – přírodní cesta k posílení organismu
Reishi může také stimulovat celkovou vitalitu a napomáhat rychlejší regeneraci organismu.
Tryptofan – proč je vhodná kombinace s vitaminem B6?
L-Tryptofan patří mezi esenciální aminokyseliny, což jsou látky nesmírně důležité pro správné fungování našeho těla. Konkrétně fungují jako stavební složky proteinů. Slovo „esenciální“ znamená, že si je naše tělo neumí samo vyrobit, a tak je musí přijímat vnějším způsobem – buď potravou, nebo v doplňcích stravy.
Jaký je rozdíl mezi krilovým a rybím olejem?
Omega 3 mastné kyseliny jsou esenciálními látkami, a my je proto musíme do organismu dodávat z různých vnějších zdrojů. Pokud pravidelně nekonzumujete ryby ani mořské plody, je značně pravděpodobné, že jich nepřijímáte dostatek.


