Proč je vhodné kombinovat chitosan s vitaminem C?
Chitosan není možná tak známým doplňkem stravy, nicméně už existuje k zakoupení mnoho přípravků s touto látkou. Většinou se spojuje především s pozitivním vlivem při redukcích hmotnosti a často se mu také přezdívá „magnet na tuky“ nebo „blokátor tuků“. Přesto, že o něm spoustu lidí třeba ještě neslyšelo, byl objeven již v 19. století. V dnešní době není využíván pouze jakožto volně prodejný suplement, ale rovněž k medicínským účelům, a to dokonce i pro zevnější použití. Chitosan však v produktech na trhu nalezneme taktéž v kombinaci s vitaminem C. Proč je ale spojení těchto dvou látek vhodné? To si probereme v dnešním článku.
Co to tedy je chitosan a kde se bere?
Chitosan patří mezi polysacharidy, jež jsou nevstřebatelné. Konkrétně se jedná o druh vlákniny. Získává se chemickým postupem (deacetylací) z látky, která se jmenuje chitin. Ten se nalézá zejména ve skořápkách měkkýšů jako jsou krabi, raci, krevety či mušle. Objeven byl ale například také v houbách nebo křídlech hmyzu. I když není organismus schopen chitosan vstřebávat, neznamená to, že by jen prošel zažívacím traktem s nulovým efektem. Chitosan má kladný náboj, což vede k jeho silným vazebným schopnostem. Dokáže na sebe navázat 4 až 6násobek vlastní váhy. Stejně tak se není třeba obávat toho, že je chitosan sacharidem. Vzhledem ke své nevstřebatelnosti je bez jakékoliv kalorické hodnoty.
S čím může být chitosan nápomocný?
Chitosan může mít opravdu pozitivní dopad při redukcích váhy. A to právě pro své vazebné vlastnosti. Zvládne na sebe totiž navázat tuky z přijaté potravy. Děje se tomu tak ještě dříve, než jsou lipidy tělem zpracovány a absorbovány. Tuky jsou následně vyloučeny spolu se stolicí. Tělo si tedy nemá šanci tuky ukládat, zvětšuje se objem stolice, zlepšuje se činnost střev a jsou z nich odváděny další zbytkové složky. Poněvadž jakákoliv vláknina povzbuzuje trávení a náležitou peristaltiku střev. Zmenšuje se tím navíc energetická hodnota samotné přijaté potravy. Jelikož se tuky tolik neabsorbují do krevního oběhu, zlepšuje se též hladina triglyceridů (drobné tukové částice v krvi).
Kromě již zmíněného, váže chitosan i žlučové kyseliny, které se přeměňují z cholesterolu v játrech. Pokud jsou tyto kyseliny z těla vylučovány ve větší míře, spotřebovává se více cholesterolu, a následně je jeho hladina v krvi snížena. Dále má chitosan vliv na regenerační procesy v trávicím ústrojí, snižuje pocit hladu a chrání sliznici žaludku před větší kyselostí. Díky tomu je příznivý na potlačení pálení žáhy.
Jak chitosan užívat a proč kombinovat s vitaminem C?
Pokud budete užívat chitosan společně s vitaminem C, či zvolíte přímo kombinovaný přípravek, vám zajistí značnou výhodu. Vitamin C může významně ovlivnit schopnosti chitosanu. A to v dobrém slova smyslu. Podporuje totiž vstřebávání chitosanu, a tím také veškeré jeho kladné efekty, co tělu může přinést. Mějte však na paměti, že pokud nebudete dodržovat zásady životosprávy a zdravého stravování, nepomůže vám ani přidaný vitamin C.
Mimo výše popsaného, je vitamin C samozřejmě prospěšný sám o sobě a pro správné fungování organismu je nezbytný. Potřebují ho naše kosti, zuby, cévy a nervový systém. Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, ochraně buněk před volnými radikály, náležité psychické činnosti a celé řadě dalších nutných procesů. Tudíž kombinace vitaminu C s chitosanem je příznivá nejen pro podnícení vlastností chitosanu, ale vytěžíme z tohoto spojení mnohem více.
Chitosan je vhodné užívat před jídlem (cca půl hodiny). Při každém podání je důležité, rovněž jako u každé vlákniny, chitosan zapíjet dostatečným množstvím tekutiny. Pokud užíváte některé vitaminy, minerály či jiné doplňky, je doporučeno brát chitosan s minimálně 2hodinovým odstupem.
Chitosan v organismu:
- Přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Golden Nature Chitosan s přidaným vitaminem C s obsahem 450mg v jedné rostlinné kapsli.
Golden Nature Chitosan s vitaminem C v naší nabídce naleznete také ve zvýhodněném akčním balení 2+1.

Jaké vitaminy a minerály podpoří růst vlasů a pevnost nehtů?
Krásné a zdravé vlasy a nehty jsou důležitou součástí našeho vzhledu. Poměrně hodně lidí proto do péče o ně vynakládá mnoho úsilí a peněz. Není tudíž divu, že na trhu nalezneme širokou škálu produktů na mytí, péči, pomůcek, ale rovněž spousty vitaminových doplňků pro jejich správný růst a kvalitu. Podstatná je totiž také jejich výživa zevnitř – tedy strava, která by měla být bohatá na všechny makro i mikroživiny, včetně zmíněných vitaminů.

Kešu ořechy – v čem spočívá jejich přínos pro zdraví?
S kešu ořechy se pojí spoustu zajímavostí, o kterých ví jen málokdo. Věděli jste například, že ledvinovitý tvar kešu odpovídá názvu stromu, na kterém roste? Ano, je tomu skutečně tak. Kešu ořechy jsou plodem stromu ledvinovníku západního (Anacardium occidentale), což je tropický stálozelený strom původem z Brazílie. Dnes se pěstuje hlavně v Indii a Vietnamu na plantážích, kde se i přímo zpracovává. Největší ledvinovník západní však nenajdete ani v Indii nebo Vietnamu, ale právě v Brazílii ve městě Natal, kde z výšky vypadá jako celý zarostlý park.

Pravda o kotvičníku, co bychom o něm měli vědět?
Kotvičník zemní, tribulus terrestris nebo zelená viagra, všechny tyto názvy se používají pro rostlinku, která je možná svým vzhledem přehlédnutelná, ale ukrývá v sobě velký potenciál. Dokáže pomoci s celou řadou neduhů, s nimiž se potýká mnoho lidí. Ne však každý kotvičník zemní, co se prodává, má stejně dobrý efekt a každá část rostliny obsahuje jiné množství aktivních látek, zajišťující jeho požadovaný přínos pro zdraví. Stejně tak je důležité, kde se kotvičník zemní pěstuje a jaké má pro svůj růst podmínky. Existuje tedy mnoho faktorů ovlivňující jeho kvalitu, ale na co bychom se konkrétně měli zaměřit a co je důležité vědět?