Proč je vhodné kombinovat chitosan s vitaminem C?
Chitosan není možná tak známým doplňkem stravy, nicméně už existuje k zakoupení mnoho přípravků s touto látkou. Většinou se spojuje především s pozitivním vlivem při redukcích hmotnosti a často se mu také přezdívá „magnet na tuky“ nebo „blokátor tuků“. Přesto, že o něm spoustu lidí třeba ještě neslyšelo, byl objeven již v 19. století. V dnešní době není využíván pouze jakožto volně prodejný suplement, ale rovněž k medicínským účelům, a to dokonce i pro zevnější použití. Chitosan však v produktech na trhu nalezneme taktéž v kombinaci s vitaminem C. Proč je ale spojení těchto dvou látek vhodné? To si probereme v dnešním článku.
Co to tedy je chitosan a kde se bere?
Chitosan patří mezi polysacharidy, jež jsou nevstřebatelné. Konkrétně se jedná o druh vlákniny. Získává se chemickým postupem (deacetylací) z látky, která se jmenuje chitin. Ten se nalézá zejména ve skořápkách měkkýšů jako jsou krabi, raci, krevety či mušle. Objeven byl ale například také v houbách nebo křídlech hmyzu. I když není organismus schopen chitosan vstřebávat, neznamená to, že by jen prošel zažívacím traktem s nulovým efektem. Chitosan má kladný náboj, což vede k jeho silným vazebným schopnostem. Dokáže na sebe navázat 4 až 6násobek vlastní váhy. Stejně tak se není třeba obávat toho, že je chitosan sacharidem. Vzhledem ke své nevstřebatelnosti je bez jakékoliv kalorické hodnoty.
S čím může být chitosan nápomocný?
Chitosan může mít opravdu pozitivní dopad při redukcích váhy. A to právě pro své vazebné vlastnosti. Zvládne na sebe totiž navázat tuky z přijaté potravy. Děje se tomu tak ještě dříve, než jsou lipidy tělem zpracovány a absorbovány. Tuky jsou následně vyloučeny spolu se stolicí. Tělo si tedy nemá šanci tuky ukládat, zvětšuje se objem stolice, zlepšuje se činnost střev a jsou z nich odváděny další zbytkové složky. Poněvadž jakákoliv vláknina povzbuzuje trávení a náležitou peristaltiku střev. Zmenšuje se tím navíc energetická hodnota samotné přijaté potravy. Jelikož se tuky tolik neabsorbují do krevního oběhu, zlepšuje se též hladina triglyceridů (drobné tukové částice v krvi).
Kromě již zmíněného, váže chitosan i žlučové kyseliny, které se přeměňují z cholesterolu v játrech. Pokud jsou tyto kyseliny z těla vylučovány ve větší míře, spotřebovává se více cholesterolu, a následně je jeho hladina v krvi snížena. Dále má chitosan vliv na regenerační procesy v trávicím ústrojí, snižuje pocit hladu a chrání sliznici žaludku před větší kyselostí. Díky tomu je příznivý na potlačení pálení žáhy.
Jak chitosan užívat a proč kombinovat s vitaminem C?
Pokud budete užívat chitosan společně s vitaminem C, či zvolíte přímo kombinovaný přípravek, vám zajistí značnou výhodu. Vitamin C může významně ovlivnit schopnosti chitosanu. A to v dobrém slova smyslu. Podporuje totiž vstřebávání chitosanu, a tím také veškeré jeho kladné efekty, co tělu může přinést. Mějte však na paměti, že pokud nebudete dodržovat zásady životosprávy a zdravého stravování, nepomůže vám ani přidaný vitamin C.
Mimo výše popsaného, je vitamin C samozřejmě prospěšný sám o sobě a pro správné fungování organismu je nezbytný. Potřebují ho naše kosti, zuby, cévy a nervový systém. Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, ochraně buněk před volnými radikály, náležité psychické činnosti a celé řadě dalších nutných procesů. Tudíž kombinace vitaminu C s chitosanem je příznivá nejen pro podnícení vlastností chitosanu, ale vytěžíme z tohoto spojení mnohem více.
Chitosan je vhodné užívat před jídlem (cca půl hodiny). Při každém podání je důležité, rovněž jako u každé vlákniny, chitosan zapíjet dostatečným množstvím tekutiny. Pokud užíváte některé vitaminy, minerály či jiné doplňky, je doporučeno brát chitosan s minimálně 2hodinovým odstupem.
Chitosan v organismu:
- Přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS

Hlíva ústřičná jako doplněk stravy – jaká koncentrace je nejvhodnější?
Hlíva ústřičná, latinsky Pleurotus ostreatus, je dřevokazná houba obsahující cenné aktivní látky podporující imunitní systém. Svým tvarem a barvou připomíná ústřice, což vysvětluje její české pojmenování. Jako jedna z mála medicinálních hub hlíva roste také na území Evropy včetně České republiky. Hlíva ústřičná je jedlá houba, která parazituje na kmenech a pařezech listnatých stromů. Klobouk má hladký a šedavě zbarvený v závislosti na vzdušné vlhkosti. Zajímavé je na ní to, že roste v trsech střechovitě posázených nad sebou a jako pravá dřevokazná houba dovede ze dřeva přijímat různé prospěšné látky.

Ricinový olej – jak a na co ho používat?
Ricinový olej je hustý, přírodní a všestranný olej, který se používá pro kosmetické účely. Má totiž řadu blahodárných efektů téměř na celé tělo. Vyznačuje se třeba svými značnými regeneračními, hojivými a hydratačními schopnostmi a nanášet ho můžeme kromě pokožky těla i na vlasy a řasy.

Na co se používá DMSO?
DMSO je bezbarvá tekutina s charakteristickým zápachem, který mnoho lidí definuje jako podobný česneku. Jedná se o zkratku ze slova dimethylsulfoxid, konkrétně je to tedy organická sirná sloučenina. Vzniká jakožto vedlejší produkt při výrobě papíru a zpočátku se dal upotřebit pouze pro průmyslové účely. Dnes je schválen jeho volný prodej a při správném používání se nemusíte obávat žádných vedlejších účinků, často se totiž uvádí, že je bezpečnější než ostatní, daleko déle známá, léčiva. Je ovšem potřeba s touto látkou zacházet opatrně a řídit se určitými doporučeními.