Půdní probiotika a jejich výhody?
Probiotika jsou v dnešním světě již relativně známá a jen málokdo o nich neslyšel. S největší pravděpodobností jste je také už někdy užívali nebo vám byly doporučeny během léčby antibiotiky. Probiotika jsou totiž naší přirozenou součástí a tvoří příznivý mikrobiom v zažívacím traktu. Od funkce zažívání se však odvíjí i celkové zdraví organismu, a to včetně našeho imunitního systému. Z toho tedy vyplývá, že správná funkce trávicího systému je v mnohých ohledech klíčová. Probiotika můžeme do těla dostávat za pomoci některých potravin, ale máme navíc k dispozici nepřeberné množství produktů ve formě kapslí, kapek nebo i rozpustných tablet. Druhů probiotik je ale poměrně spousty. Vyznat se v nich, proto není úplně jednoduché. My se dnes podíváme na jeden novější druh – půdní probiotika.

Co jsou probiotika a jaké jsou příznaky jejich nedostatku?
Probiotika jsou mikroskopické organismy, jež osidlují naše střeva. Jedná se o bakterie, které nám ovšem nijak neškodí, a jsou naopak více než blahodárné a důležité. V těle se nachází asi 500 různých druhů bakterií, pokud máme těch příznivých dostatek, vše by mělo fungovat tak, jak má. Nicméně v případě, že je jejich rovnováha narušena – vlivem antibiotik, ale i jiných léčiv a dalších faktorů jako je třeba dlouhodobý stres nebo změna stravování, může dojít ke vzniku obtíží. Nejčastěji se narušení přirozeného mikrobiomu projevuje průjmem či naopak zácpou, bolestmi břicha, nadýmáním nebo zpomaleným zažíváním. Jestliže však dysbalance trvá po delší dobu, mohou se objevit i kožní vyrážky, ekzém a snížení přirozené obranyschopnosti.
Co jsou to půdní probiotika a čím se liší od jiných druhů?
Půdní probiotika jsou probiotické bakterie žijící v půdě. Mají určité specifické schopnosti, a stejně jako u jiných probiotik, jich existuje několikero druhů a jejich kmenů. Mezi nejznámější patří Bacillus coagulans, Bacillus subtilis a Bacillus clausii. O B. coagulans se v poslední době hovoří čím dál častěji a začíná být výrazně oblíbeným probiotikem. Nejvyužívanější je zejména kmen Lactobacillus sporogenes neboli LactoSpore. Tyto probiotika mají řadu pozitivních vlastností, kterými se hravě vyrovnají ostatním druhům probiotik. Přesto jsou v jedné věci rozdílné a pro prospěšnost pro náš organismus je to dokonce zásadní. Hlavní odlišnost půdních probiotik totiž spočívá v tom, že vytváří tzv. spory. To je klidová a velmi odolná forma, jež napomáhá ochraně daného probiotika.
Jaké výhody mají půdní probiotika?
Nejzásadnější přednost půdních probiotik tkví právě ve výše popsaných sporách. Je to vlastně klidové stadium neboli zjednodušeně řečeno ulita, ve které bakterie přežívá skrytá před negativními dopady okolního prostředí, jež mohou probiotikum za běžných podmínek poškodit. Neblahý vliv má často příliš vysoká nebo nízká teplota, malá nebo přehnaně velká vlhkost a žaludeční kyseliny produkované v traktu. Přínosné je také v tomto případě to, že půdní probiotika přežívají bez újmy i v malých počtech. Ostatní bakterie jako například laktobacily či bifidobakterie je nutné přijímat v opravdu obrovských počtech, aby měli šanci naše střeva kolonizovat. Půdních bakterií stačí k osídlení jen nepatrný zlomek.

Jaké jsou veškeré funkce probiotik a kdy je užívat?
Probiotika mají v první řadě významnou roli při rozkladu potravy, kterou zkonzumujeme. Napomáhají rozložit její jednotlivé složky, díky čemuž se daleko snadněji absorbují. Trávení je tedy jednodušší a rychlejší. Dále zlepšují funkci střev, potlačují růst patogenních bakterií, udržují náležité pH a podporují imunitní systém. Probiotika je vhodné nasadit při antibiotických léčbách a pokračovat s nimi ještě několik týdnů po ukončení léčby. Prospějí nám ovšem i v situacích, kdy se potýkáme se špatným zažíváním, infekcemi a zánětlivými onemocněními, v případě kožních problémů, snížené obranyschopnosti nebo alergií.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc.Michaela Fulínová
Jaké jsou trávicí enzymy?
Trávicí enzymy jsou specifické komplexní bílkoviny, které napomáhají rozkládat veškerou potravu na menší celky – molekuly. Jsou nepostradatelné pro transport molekul, metabolické děje, trávení stravy a rovněž vstřebávání nezbytných živin. Trávicí proces zahrnuje dva typy zpracování živin. Jedním je mechanické trávení, při němž se potrava drtí, rozmělňuje a následně promíchává s trávicími šťávami. Druhé je trávení chemické a tam vstupují na scénu právě trávicí enzymy. Jedná se vlastně o biokatalyzátory, které řídí celý soubor chemických pochodů.
Magnesium – jednotlivé formy a jejich působení?
Hořčík (magnesium) je veledůležitý minerál, na který jsou kladeny čím dál tím vyšší nároky. Může za to znečištěné prostředí i naše fyzické a psychické vytížení. Kvůli tomu ani zdravá strava nedokáže pokrýt doporučované denní hodnoty magnesia/hořčíku a většina populace trpí jeho nedostatkem. Vhodnou volbu proto představují doplňky stravy s obsahem hořčíku, které je ovšem zapotřebí vybírat pečlivě a obezřetně. Není totiž hořčík jako hořčík. Hořčík se v doplňcích stravy vyskytuje vždy ve formě sloučenin. Jeho využitelnost v těle tak závisí na tom, na jakou molekulu je navázán.
Goji (kustovnice čínská) – proč je vhodné užívat její plody?
Goji jsou plody rostliny kustovnice čínské, na které východní medicína nedá dopustit. Opěvované jsou jak po nutriční stránce, tak po stránce zlepšení kvality života a zdraví. Díky svému blahodárnému efektu si goji získaly mnoho přezdívek a staly se symbolem vitality, síly, krásy a zdraví. To je také důvod toho, proč je většinou vyhledávají ženy.



