Rozdíl mezi klasickým hořčíkem a triple magnesiem?
Hořčík potřebuje každý z nás. Velká část populace však trpí jeho nedostatkem. To může mít řadu nepříjemných průvodních příznaků a z dlouhodobého hlediska může docházet i ke zhoršení zdravotního stavu. Nedostatek hořčíku se projevuje únavou, slabostí, bolestmi hlavy, podrážděním nebo křečemi a brněním nohou. Pokud vás takovéto stavy sužují po delší dobu, může být na vině právě deficit hořčíku ve vašem těle. Měli byste se pak zaměřit na konzumaci potravin, které hořčík bohatě obsahují nebo zvolit kvalitní doplněk stravy. Hořčíků je ovšem na výběr poměrně hodně, ale jak je to s hořčíkem, jež obsahuje jeden druh a s tím co jich obsahuje vícero? Rozdíl mezi nimi a jestli je jeden z nich lepší si probereme v tomto článku.

Jaké funkce má hořčík v našem organismu?
Hořčík neboli magnesium je nezbytnou součástí několika stovek chemických reakcí. Z tohoto důvodu je pro nás životně důležitý. Kterákoliv buňka v těle hořčík potřebuje k tomu, aby plnila své funkce. Je nutný pro normální energetický metabolismus a přispívá díky tomu ke snížení vyčerpání a únavy. Je zásadní pro chod nervové soustavy, pro kontrakce svalů i zdravé kosti a zuby. Podílí se také na elektrolytické rovnováze. Ta je významná pro hydrataci, napětí v buňkách a pro správný přenos informací mezi nimi. Dále bez hořčíku nemůže probíhat například náležité dělení buněk, syntéza bílkovin nebo tvorba nukleových kyselin. Je zkrátka nepostradatelný pro funkce napříč celým tělem.
Jak vybrat co nejlepší hořčík?
Nedostatkem hořčíku trpí více lidí, než si možná myslíte. Proto je vhodné se pečlivě zaměřit již na samotný výběr produktu, jenž si pro doplňování hořčíku zvolíte. Ne všechny hořčíky jsou totiž stejné. Na výběr máme sice ze stovek rozličných produktů, ovšem ne každý z nich nám přinese totožný užitek. Samozřejmě záleží na množství, které je v jedné dávce. Denně bychom měli přijímat přibližně 380 mg magnesia. To je však pouze orientační údaj. Potřeba se může lišit na základě pohlaví, věku a fyzické a psychické aktivitě. Na co je ale důležité se zaměřit dále, je druh hořčíku. Máme totiž k dispozici organické a anorganické formy hořčíku a jejich biovyužitelnost se může zásadně lišit. V neposlední řadě vybírejte doplňky bez zbytečných plnidel a pojiv, a naopak hledejte přidaný vitamin B6.

Organické vs anorganické formy hořčíku
Hořčík se vyskytuje v různorodých formách, které se řadí buď mezi anorganické, organické nebo specifické chelátové formy. Anorganické typy jako je oxid hořečnatý, uhličitan hořečnatý a síran hořečnatý se však vyznačují relativně malou vstřebatelností v organismu. Dávka může být sice podle obalu dostatečná, reálně využité kvantum je nicméně diametrálně nižší. Z tohoto důvodu byste měli sáhnout spíše po organických či chelátových vazbách hořčíku. Ty se pyšní vyšší využitelností, a to až o několik desítek procent nežli u forem anorganických.
Jednodruhový hořčík a triple magnesium, v čem je rozdíl?
Jak už je asi jasné, jednodruhovým hořčíkem je myšlen takový hořčík, který obsahuje jen jeden jediný druh. Takový je poměrně snadno k sehnání. Méně časté je už tzv. triple magnesium, které spojuje hned 3 typy hořčíku. Užívání takového magnesia může být účelné z hlediska využitelnosti organismem. Zvyšuje se tak totiž množství aktivní látky, jež je tělo schopné z daného doplňku využít. Zároveň můžeme mít z každého druhu hořčíku větší užitek v jiné oblasti. Jeden může třeba lépe snižovat stresové hormony, druhý je zase efektivnější při regeneraci.
Nicméně jestli si tedy pořídíte produkt obsahující jeden nebo tři druhy hořčíku není tak jednoznačně podstatné jako to, zda je hořčík v organické či chelátové formě. Vybrat si můžete například z citrátu, malátu, bisglycinátu, treonátu, orotátu nebo jejich libovolných kombinací.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Hlíva ústřičná jako doplněk stravy – jaká koncentrace je nejvhodnější?
Hlíva ústřičná, latinsky Pleurotus ostreatus, je dřevokazná houba obsahující cenné aktivní látky podporující imunitní systém. Svým tvarem a barvou připomíná ústřice, což vysvětluje její české pojmenování. Jako jedna z mála medicinálních hub hlíva roste také na území Evropy včetně České republiky. Hlíva ústřičná je jedlá houba, která parazituje na kmenech a pařezech listnatých stromů. Klobouk má hladký a šedavě zbarvený v závislosti na vzdušné vlhkosti. Zajímavé je na ní to, že roste v trsech střechovitě posázených nad sebou a jako pravá dřevokazná houba dovede ze dřeva přijímat různé prospěšné látky.
Proč je vhodné kombinovat chitosan s vitaminem C?
Chitosan není možná tak známým doplňkem stravy, nicméně už existuje k zakoupení mnoho přípravků s touto látkou. Většinou se spojuje především s pozitivním vlivem při redukcích hmotnosti a často se mu také přezdívá „magnet na tuky“ nebo „blokátor tuků“. Přesto, že o něm spoustu lidí třeba ještě neslyšelo, byl objeven již v 19. století. V dnešní době není využíván pouze jakožto volně prodejný suplement, ale rovněž k medicínským účelům, a to dokonce i pro zevnější použití. Chitosan patří mezi polysacharidy, jež jsou nevstřebatelné. Konkrétně se jedná o druh vlákniny. Získává se chemickým postupem (deacetylací) z látky, která se jmenuje chitin.
Koloidní stříbro – obsah ppm a co to znamená?
Koloidní stříbro je roztok. Vytvořený z destilované vody a atomů ryzího stříbra. Celý proces vzniku probíhá za pomoci speciálních přístrojů a je nazýván jako disperze. Jedná se o rozptylování mikročástic stříbra v destilované vodě. Všechny částice pak mají stejný elektrický náboj, díky čemuž se odpuzují, a jsou tak v neustálém pohybu. Čím jsou částice menší, tím je celý roztok pro naše tělo efektivnější. Koloidní stříbro má vysokou vstřebatelnost, uvádí se, že je to až kolem 98 %.


