Rybí olej, proč je důležitý jeho dostatečný přísun?
Rybí olej, nazývaný také jako rybí tuk, je látka, kterou s oblibou využívaly už naše babičky, protože již tehdy bylo jasné, že obsahuje látky, jež jsou pro tělo velice prospěšné. Podávat se může po lžičkách, stejně jako to bylo běžné dříve nebo si v dnešní době můžeme pořídit kapsle olejem naplněné. V takovém případě odpadá i lehce nepříjemná chuť, kvůli níž není rybí tuk moc oblíbeným doplňkem. Proto dnes můžeme olej podávat velmi jednoduše a využít tak všech jeho blahodárných vlastností. Co v sobě tedy rybí olej příznivého skrývá? A proč bychom ho měli přijímat v dostatečné míře? Na to se právě dnes podíváme.
Rybí olej, kde ho je nejvíce?
Rybí olej je tuk, který se nachází ve tkáni a játrech ryb. Při pokojové teplotě má tekutou konzistenci. Najdeme ho v určité míře ve všech existujících rybách, ovšem některé ho obsahují podstatně více než jiné. Největší zásobárnou rybího oleje, a prospěšných látek v něm obsažených (zejména omega 3), je především losos, sardinky, makrela, tuňák, sleď a ančovičky. Množství tuku, ale závisí také na jiných faktorech, jež však hrají podstatnou roli. Záleží třeba na životním prostředí, ve kterém ryby žijí, na jejich stravě, způsobu získávání oleje a jeho následném uchovávání nebo dokonce na ročním období. Poměr tuku se totiž u ryb v průběhu roku zcela běžní mění – například vlivem potravy, reprodukce či stářím ryby.
Co přínosného rybí olej obsahuje?
Za jednoznačně nejvýznamnější složku se v rybím oleji považují tzv. omega 3 mastné kyseliny. To jsou polynenasycené mastné kyseliny (PUFA). Tyto kyseliny jsou esenciální, tudíž si je organismus neumí sám vytvořit. Z tohoto důvodu je musíme přijímat společně s jídlem či prostřednictvím doplňků stravy. Mezi omega 3 řadíme kyselinu alfalinolenovou (ALA), kyselinu dokosahexaenovou (DHA) a kyselinu eikosapentaenovou (EPA). V rybím tuku se vyskytují dvě nejdůležitější, a to DHA a EPA. Každá z nich má svoje cenné schopnosti. Dále se v rybím oleji nachází i několik vitaminů. Jedná se kupříkladu o vitamin A, jenž je nepostradatelný pro zrak, růst a zdraví kůže nebo vitamin D, který potřebujeme z hlediska imunitního systému, pro náležitou absorpci vápníku a fosforu, funkci svalů, kosti, zuby a při procesu dělení buněk.
Proč jsou omega 3 mastné kyseliny tolik významné?
Omega 3 nesmí v našem těle chybět, mají totiž spoustu úkolů a potřebné jsou již od samotného vývoje jedince. Pokud máme těchto látek nedostatek, může se to projevit mnoha způsoby. Můžeme pociťovat únavu, zhoršenou paměť, suchost kůže, změny nálad nebo dokonce srdeční obtíže.
Kyselina dokosahexaenová (DHA)
Je důležitou složkou buněčných membrán, a to především v mozku, oku a nervové tkáni. Má svou roli v rámci imunity a je klíčová pro náležitý vývoj mozku a zraku u kojenců a dětí. Podporuje nervovou soustavu, kognitivní funkce, má protizánětlivé vlastnosti a posiluje srdeční sval a cévy. Je tedy nezbytná pro správnou činnost celého kardiovaskulárního systému. Příznivá je také pro pokožku a vlasy.
Kyselina eikosapentaenová (EPA)
Stejně jako DHA má pozitivní vliv na srdce. Zabraňuje ukládání cholesterolu do cévních stěn, udržuje normální hladinu triglyceridů v krvi, srdeční rytmus, podporuje kvalitu cév a optimální krevní tlak. Podílí se na fungování centrální nervové soustavy a ovlivňuje duševní zdraví. Napomáhá tudíž potlačit mentální nerovnováhu, úzkosti, deprese a stres.
Omega 3 a omega 6
Strava dnešní populace obsahuje zejména vysoké množství omega 6 mastných kyselin. Ty by však měly být tělu dodávány ve správném poměru právě s omega 3. Těch ovšem v naší zemi přijímáme méně, než bychom měli. Optimální poměr omega 6 a 3 je 3:1 či 4:1 (5:1 max). Proto je vhodné se zaměřit na snížení konzumace smažených pokrmů, ztužených tuků a průmyslově zpracovaných potravin, a naopak zařadit více ryb nebo ostatních potravin bohatých na omega 3.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS

Garcinie kambodžská k čemu se nám hodí?
Garcinie kambodžská (Garcinia Cambogia) známá i pod názvem Tamarind malabarský je trvalý keř s plody, které obsahují složky, díky nimž se už po velmi dlouhou dobu využívá v tradiční ajurvédské medicíně či v Asii na vaření. V dnešní době je kvůli svému příznivému vlivu na lidský organismus oblíbená napříč celým světem. Garcinie může být dobrým pomocníkem nejen při střevních potížích, ale třeba i při snaze snížit tělesnou hmotnost, což je jeden z hlavních důvodů, proč se stala populární i v našich končinách. V plodech garcinie se nachází spoustu pro nás důležitých minerálů, vitamínů a aktivních látek. Obsahuje především velké množství vitaminu C, vápníku, antioxidanty, pektin a jednu z nejvýznamnějších složek, a to kyselinu hydroxycitronovou (HCA) a její sodné či vápenaté soli.

Doplňky stravy WoldoHealth - německá kvalita za přijatelné ceny.
Značka Woldohealth je mladá dynamická firma, která byla založena v Německu před pár lety, kde se bleskově dostala do popředí tamního trhu v sekci doplňků stravy.

Kotvičník zemní a jeho schopnosti?
Kotvičník zemní (Tribulus terrestris) je na první pohled možná ne zcela výraznou rostlinou a mohl by být jednoduše zaměněn s obyčejným a zbytečným plevelem, avšak opak je pravdou. Kotvičník je považován za přírodní životabudič a má vlastnosti, které mohou podpořit zdravé fungování našeho těla. Je oblíbený lidmi s různým věkem a jeho blahodárnosti využívají ženy i muži. Kotvičník je nenáročná poléhavá bylina, jež má malé podlouhlé složené lístky a pětičlenné výrazně žluté květy. Z těch pak vznikají specificky ostnaté plody. Dorůstá se přibližně do 70 cm a je sice nenápadný, ale dokáže vytvářet větší bujné porosty. Nejkoncentrovanější množství látek se pak nachází ve zmíněných plodech a kořenech.