Rybí olej, proč je důležitý jeho dostatečný přísun?
Rybí olej, nazývaný také jako rybí tuk, je látka, kterou s oblibou využívaly už naše babičky, protože již tehdy bylo jasné, že obsahuje látky, jež jsou pro tělo velice prospěšné. Podávat se může po lžičkách, stejně jako to bylo běžné dříve nebo si v dnešní době můžeme pořídit kapsle olejem naplněné. V takovém případě odpadá i lehce nepříjemná chuť, kvůli níž není rybí tuk moc oblíbeným doplňkem. Proto dnes můžeme olej podávat velmi jednoduše a využít tak všech jeho blahodárných vlastností. Co v sobě tedy rybí olej příznivého skrývá? A proč bychom ho měli přijímat v dostatečné míře? Na to se právě dnes podíváme.
Rybí olej, kde ho je nejvíce?
Rybí olej je tuk, který se nachází ve tkáni a játrech ryb. Při pokojové teplotě má tekutou konzistenci. Najdeme ho v určité míře ve všech existujících rybách, ovšem některé ho obsahují podstatně více než jiné. Největší zásobárnou rybího oleje, a prospěšných látek v něm obsažených (zejména omega 3), je především losos, sardinky, makrela, tuňák, sleď a ančovičky. Množství tuku, ale závisí také na jiných faktorech, jež však hrají podstatnou roli. Záleží třeba na životním prostředí, ve kterém ryby žijí, na jejich stravě, způsobu získávání oleje a jeho následném uchovávání nebo dokonce na ročním období. Poměr tuku se totiž u ryb v průběhu roku zcela běžní mění – například vlivem potravy, reprodukce či stářím ryby.
Co přínosného rybí olej obsahuje?
Za jednoznačně nejvýznamnější složku se v rybím oleji považují tzv. omega 3 mastné kyseliny. To jsou polynenasycené mastné kyseliny (PUFA). Tyto kyseliny jsou esenciální, tudíž si je organismus neumí sám vytvořit. Z tohoto důvodu je musíme přijímat společně s jídlem či prostřednictvím doplňků stravy. Mezi omega 3 řadíme kyselinu alfalinolenovou (ALA), kyselinu dokosahexaenovou (DHA) a kyselinu eikosapentaenovou (EPA). V rybím tuku se vyskytují dvě nejdůležitější, a to DHA a EPA. Každá z nich má svoje cenné schopnosti. Dále se v rybím oleji nachází i několik vitaminů. Jedná se kupříkladu o vitamin A, jenž je nepostradatelný pro zrak, růst a zdraví kůže nebo vitamin D, který potřebujeme z hlediska imunitního systému, pro náležitou absorpci vápníku a fosforu, funkci svalů, kosti, zuby a při procesu dělení buněk.
Proč jsou omega 3 mastné kyseliny tolik významné?
Omega 3 nesmí v našem těle chybět, mají totiž spoustu úkolů a potřebné jsou již od samotného vývoje jedince. Pokud máme těchto látek nedostatek, může se to projevit mnoha způsoby. Můžeme pociťovat únavu, zhoršenou paměť, suchost kůže, změny nálad nebo dokonce srdeční obtíže.
- Kyselina dokosahexaenová (DHA)
Je důležitou složkou buněčných membrán, a to především v mozku, oku a nervové tkáni. Má svou roli v rámci imunity a je klíčová pro náležitý vývoj mozku a zraku u kojenců a dětí. Podporuje nervovou soustavu, kognitivní funkce, má protizánětlivé vlastnosti a posiluje srdeční sval a cévy. Je tedy nezbytná pro správnou činnost celého kardiovaskulárního systému. Příznivá je také pro pokožku a vlasy.
- Kyselina eikosapentaenová (EPA)
Stejně jako DHA má pozitivní vliv na srdce. Zabraňuje ukládání cholesterolu do cévních stěn, udržuje normální hladinu triglyceridů v krvi, srdeční rytmus, podporuje kvalitu cév a optimální krevní tlak. Podílí se na fungování centrální nervové soustavy a ovlivňuje duševní zdraví. Napomáhá tudíž potlačit mentální nerovnováhu, úzkosti, deprese a stres.
- Omega 3 a omega 6
Strava dnešní populace obsahuje zejména vysoké množství omega 6 mastných kyselin. Ty by však měly být tělu dodávány ve správném poměru právě s omega 3. Těch ovšem v naší zemi přijímáme méně, než bychom měli. Optimální poměr omega 6 a 3 je 3:1 či 4:1 (5:1 max). Proto je vhodné se zaměřit na snížení konzumace smažených pokrmů, ztužených tuků a průmyslově zpracovaných potravin, a naopak zařadit více ryb nebo ostatních potravin bohatých na omega 3.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS

Vitaminy skupiny B – co vám hrozí při jejich nedostatku?
Do skupiny vitaminů B patří celkem osm vitaminů, jejichž účinky jsou vzájemně úzce provázané. Proto se jim také někdy přezdívá B-komplex. Jejich hlavní úlohou je udržovat činnost mozku a srdce v normálu a účastnit se metabolických procesů.

Rybí olej, proč je důležitý jeho dostatečný přísun?
Rybí olej, nazývaný také jako rybí tuk, je látka, kterou s oblibou využívaly už naše babičky, protože již tehdy bylo jasné, že obsahuje látky, jež jsou pro tělo velice prospěšné. Podávat se může po lžičkách, stejně jako to bylo běžné dříve nebo si v dnešní době můžeme pořídit kapsle olejem naplněné. V takovém případě odpadá i lehce nepříjemná chuť, kvůli níž není rybí tuk moc oblíbeným doplňkem. Rybí olej je tuk, který se nachází ve tkáni a játrech ryb. Při pokojové teplotě má tekutou konzistenci. Najdeme ho v určité míře ve všech existujících rybách, ovšem některé ho obsahují podstatně více než jiné. Největší zásobárnou rybího oleje, a prospěšných látek v něm obsažených (zejména omega 3), je především losos, sardinky, makrela, tuňák, sleď a ančovičky.

Zajímavosti o kelpu – v čem náš organismus podpoří
Kelp, rovněž znám pod názvem chaluha bublinatá (Ascophyllum Nodosum), je mořská řasa, která patří mezi chaluhy. Stejně jako ostatní řasy je zdrojem velmi kvalitních a tělem dobře využitelných výživných látek. Dá se konzumovat čerstvá, ale v našich končinách se s ní setkáme ve formě sušené nebo s namletým práškem, popřípadě je takový prášek v kapslích či slisovaný do podoby tablet. Díky velkému obsahu některých minerálních a stopových prvků, může být skvělou přírodní variantou, jak je do organismu doplnit.