Trápí Vás nadýmání a bolesti břicha? Zkuste správná probiotika
Bolesti břicha, časté nadýmaní a další nepříjemné projevy v oblasti našeho zažívacího traktu jsou poměrně častým problémem. Téměř každý se v životě alespoň v malé míře s něčím takovým setkal, někdo se však s těmito potížemi potýká zcela pravidelně. To může být velice obtěžující. Nicméně na vině může být spousty faktorů. Tímto způsobem se může odrážet nevhodný životní styl, některá onemocnění nebo také nedostatečné osídlení střev přátelskými bakteriemi. To jsou ovšem mikroorganismy, které jsou pro naše zdraví klíčové. My se proto v dnešním článku zaměříme na tuto problematiku a vysvětlíme si, proč je rovnováha v mikrobiomu tolik důležitá a jakou roli v něm hrají probiotika.
Co může způsobit nadměrné nadýmání a bolesti břicha?
Existuje mnoho různých příčin, jež nám mohou způsobit bolesti a větší nadýmání, než je běžné. V první řadě záleží na naší stravě, protože některé potraviny jsou více nadýmavé nežli jiné. Nejčastěji se v tomto případě jedná o luštěniny, cibuli a různé druhy zelí. Pokud nejste zvyklí takové potraviny konzumovat pravidelně, mohou na vás mít výraznější vliv. Stejný dopad může mít z hlediska stravy také přejídání, pití perlivých nápojů nebo dokonce častější žvýkání žvýkaček, kdy nevědomky spolykáme i vzduch. Citlivější jedinci by si měli dát pozor i na tzv. cukerné alkoholy. Jedná se o polyoly, které slouží jako náhrada běžného řepného cukru. Při větší spotřebě pak mohou způsobit zvýšenou plynatost, bolesti břicha nebo průjmy. Pokud opomeneme různé nemoci, může být problémem taktéž nerovnováha v našem mikrobiomu.
Co je to mikrobiom a jak funguje?
Termín mikrobiom zahrnuje veškerou populaci mikroorganismů, jež osidlují náš organismus. Jejich nejhojnější množství se nachází v našem zažívacím traktu. Střevní mikrobiom je zároveň ten nejdůležitější. Obsahuje neuvěřitelný počet mikroorganismů, které vzájemně spolupracují a podílí se nejen na zdraví našich střev a na hladkém průběhu trávení, ale rovněž na normálním fungování celého těla. Významná jsou zejména probiotika, což jsou prospěšné bakterie, které rozkládají potravu na menší celky, pomáhají tak lepšímu vstřebávaní živin, pozitivně ovlivňují metabolismus, chrání nás před patogeny, a navíc podporují obranyschopnost. V případě, že tedy máte dlouhodobější problémy s trávením, plynatostí a bolestmi břicha, je pravděpodobné, že vaše střeva vyžadují právě probiotika.
Jak docílit správného zažívání?
Základem zdravého trávicího traktu je samozřejmě vyvážený jídelníček. Ten by měl obsahovat dostatek všech živin – tedy cukrů, tuků, bílkovin, vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Konzumace potřebného množství vlákniny je však často dosti problematická, přitom právě ta napomáhá náležité peristaltice (pohybu) střev. Dále je vhodné omezit příliš zpracované potraviny, přesmažená jídla, ztužené tuky a zařadit celozrnné obiloviny, ovoce, zeleninu a udržovat ve vašem stravování především pestrost. Nezbytný je dostatečný přísun tekutin, fyzická aktivita a správné stravovací návyky – to se týká pravidelnosti, nepřejídání se a důkladného žvýkaní každého sousta. Negativní dopad může mít navíc také nadměrný stres. Pro doplnění probiotik jezte kysané mléčné výrobky a fermentovanou zeleninu či výrobky ze sóji.
Probiotika, jaká vybrat a kdo je může?
Pokud se rozhodnete využít probiotik v doplňku stravy, je důležité si uvědomit, že jich existuje opravdu mnoho. Je třeba vybrat kvalitní a užívat je pravidelně po dobu trvání obtíží nebo i dlouhodobě. Nejznámější laktobacily a bifidobakterie je potřeba doplňovat v opravdu vysokém množství. Můžete ovšem sáhnout po tzv. půdních probiotikách, které mají jednu nespornou výhodu, po celou dobu průchodu trávicím systémem jsou totiž chráněny sporou a lépe se tak dostanou až do tlustého střeva, kde jsou nejpotřebnější. Probiotika mohou být podávána v každém věku. Jsou bezpečná pro kojence, děti, dospělé i pro starší jedince. Nápomocná budou jak proti nadýmaní a bolestem břicha, tak i pro zlepšení imunitního systému a snížení pravděpodobnosti zánětlivých procesů ve střevech. Nicméně v případě jakýchkoliv výraznějších zdravotních obtíží, v těhotenství a při kojení je vhodné poradit se s lékařem.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc.Michaela Fulínová

Na co je dobrý lecitin?
Lecitin je často opomíjenou látkou, přitom má výrazný vliv na zdraví a mnohé denně probíhající procesy v našem těle. Je to základní stavební kámen buněčných membrán a je nepostradatelnou a přirozenou součástí spousty orgánů a tkání. Většinou se o něm hovoří ve spojitosti se správným fungováním mozku, což je určitě pravda, ale má na starost i další důležité úkoly.

Která maca je nejlepší?
Maca peruánská, lepidium meyenii, řeřicha peruánská, peruánský ženšen či královna And. To vše jsou názvy pro jednu a tu samou mimořádnou rostlinu, které se využívá pro zlepšení zdraví již dlouhé roky. Nejčastěji je spojována s navýšením energie, vitalitou a hormonální rovnováhou. Jak už je dle názvu asi jasné, má maca něco společného s Peru. Jedná se o krajinu jejího původu, kde roste ve vysoké nadmořské výšce, a ne zcela příjemných podmínkách. Maca má ovšem také více různorodých druhů. Nejběžnější je maca žlutá, červená a černá. Ty jsou snadno rozeznatelné právě podle barvy, nicméně i jejich vlastnosti a chuť se lehce odlišují. Zatímco maca žlutá má jen jemnou nasládlou neutrální až nevýraznou příchuť, ta červená je sladší, plnější a popisována jako nejchutnější, černá je naopak chuťově výraznější než předchozí dvě, je zemitá až nahořklá.

Na co je dobrá kyselina hyaluronová?
Kyselina hyaluronová je jednou z nejpopulárnějších látek dnešní doby. Je využívaná v kosmetickém průmyslu, estetických procedurách a můžeme ji upotřebit jak vnitřně i zevně. Jedná se o látku, která je pro nás zcela přirozená, jelikož si ji tělo samo pro své potřeby produkuje. Nicméně jak už tomu u spousty běžných procesů v organismu bývá, hraje tu velkou roli věk. V organismu se kyselina hyaluronová nachází na mnoha místech. Nejvíce je zastoupena v pokožce, pojivových tkáních nebo třeba v očním sklivci. Má jednu velmi zásadní vlastnost a to takovou, že na sebe dokáže navázat až tisícinásobek své vlastní váhy. Proto se stala tolik oblíbenou surovinou pro kosmetiku nebo při neinvazivních úpravách v dermatologii, k redukci drobných, ale již viditelných vrásek.