Trápí Vás nadýmání a bolesti břicha? Zkuste správná probiotika
Bolesti břicha, časté nadýmaní a další nepříjemné projevy v oblasti našeho zažívacího traktu jsou poměrně častým problémem. Téměř každý se v životě alespoň v malé míře s něčím takovým setkal, někdo se však s těmito potížemi potýká zcela pravidelně. To může být velice obtěžující. Nicméně na vině může být spousty faktorů. Tímto způsobem se může odrážet nevhodný životní styl, některá onemocnění nebo také nedostatečné osídlení střev přátelskými bakteriemi. To jsou ovšem mikroorganismy, které jsou pro naše zdraví klíčové. My se proto v dnešním článku zaměříme na tuto problematiku a vysvětlíme si, proč je rovnováha v mikrobiomu tolik důležitá a jakou roli v něm hrají probiotika.
Co může způsobit nadměrné nadýmání a bolesti břicha?
Existuje mnoho různých příčin, jež nám mohou způsobit bolesti a větší nadýmání, než je běžné. V první řadě záleží na naší stravě, protože některé potraviny jsou více nadýmavé nežli jiné. Nejčastěji se v tomto případě jedná o luštěniny, cibuli a různé druhy zelí. Pokud nejste zvyklí takové potraviny konzumovat pravidelně, mohou na vás mít výraznější vliv. Stejný dopad může mít z hlediska stravy také přejídání, pití perlivých nápojů nebo dokonce častější žvýkání žvýkaček, kdy nevědomky spolykáme i vzduch. Citlivější jedinci by si měli dát pozor i na tzv. cukerné alkoholy. Jedná se o polyoly, které slouží jako náhrada běžného řepného cukru. Při větší spotřebě pak mohou způsobit zvýšenou plynatost, bolesti břicha nebo průjmy. Pokud opomeneme různé nemoci, může být problémem taktéž nerovnováha v našem mikrobiomu.
Co je to mikrobiom a jak funguje?
Termín mikrobiom zahrnuje veškerou populaci mikroorganismů, jež osidlují náš organismus. Jejich nejhojnější množství se nachází v našem zažívacím traktu. Střevní mikrobiom je zároveň ten nejdůležitější. Obsahuje neuvěřitelný počet mikroorganismů, které vzájemně spolupracují a podílí se nejen na zdraví našich střev a na hladkém průběhu trávení, ale rovněž na normálním fungování celého těla. Významná jsou zejména probiotika, což jsou prospěšné bakterie, které rozkládají potravu na menší celky, pomáhají tak lepšímu vstřebávaní živin, pozitivně ovlivňují metabolismus, chrání nás před patogeny, a navíc podporují obranyschopnost. V případě, že tedy máte dlouhodobější problémy s trávením, plynatostí a bolestmi břicha, je pravděpodobné, že vaše střeva vyžadují právě probiotika.
Jak docílit správného zažívání?
Základem zdravého trávicího traktu je samozřejmě vyvážený jídelníček. Ten by měl obsahovat dostatek všech živin – tedy cukrů, tuků, bílkovin, vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Konzumace potřebného množství vlákniny je však často dosti problematická, přitom právě ta napomáhá náležité peristaltice (pohybu) střev. Dále je vhodné omezit příliš zpracované potraviny, přesmažená jídla, ztužené tuky a zařadit celozrnné obiloviny, ovoce, zeleninu a udržovat ve vašem stravování především pestrost. Nezbytný je dostatečný přísun tekutin, fyzická aktivita a správné stravovací návyky – to se týká pravidelnosti, nepřejídání se a důkladného žvýkaní každého sousta. Negativní dopad může mít navíc také nadměrný stres. Pro doplnění probiotik jezte kysané mléčné výrobky a fermentovanou zeleninu či výrobky ze sóji.
Probiotika, jaká vybrat a kdo je může?
Pokud se rozhodnete využít probiotik v doplňku stravy, je důležité si uvědomit, že jich existuje opravdu mnoho. Je třeba vybrat kvalitní a užívat je pravidelně po dobu trvání obtíží nebo i dlouhodobě. Nejznámější laktobacily a bifidobakterie je potřeba doplňovat v opravdu vysokém množství. Můžete ovšem sáhnout po tzv. půdních probiotikách, které mají jednu nespornou výhodu, po celou dobu průchodu trávicím systémem jsou totiž chráněny sporou a lépe se tak dostanou až do tlustého střeva, kde jsou nejpotřebnější. Probiotika mohou být podávána v každém věku. Jsou bezpečná pro kojence, děti, dospělé i pro starší jedince. Nápomocná budou jak proti nadýmaní a bolestem břicha, tak i pro zlepšení imunitního systému a snížení pravděpodobnosti zánětlivých procesů ve střevech. Nicméně v případě jakýchkoliv výraznějších zdravotních obtíží, v těhotenství a při kojení je vhodné poradit se s lékařem.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc.Michaela Fulínová

Kotvičník zemní – je ten bulharský opravdu nejkvalitnější?
Kotvičník zemní známý také pod svým latinským názvem Tribulus Terrestris, je v dnešní době velmi známá a diskutovaná rostlinka. Je spojována nejen s podporou sportovního výkonu, ale také s udržováním správné hladiny pohlavních hormonů a náležitou funkcí pohlavních orgánů, a to nejen u mužů, ale také i u žen. Jeho příznivý vliv však může prospět i jiným částem organismu jako je třeba kardiovaskulární systém, močové ústrojí či nervová soustava. V kotvičníku zemním lze nalézt především steroidní saponiny, alkaloidy, flavonoidy, třísloviny a glykosidy. Každá z těchto aktivních látek má svůj určitý přínos a může podporovat správnou funkci procesů v organismu. Některé z těchto látek působí jako silný antioxidant nebo podporují odbourávat volné radikály, jiné zase mohou příznivě působit například na hladinu cholesterolu.

Jak posílit vlasy a zlepšit jejich kvalitu?
Vlasy jsou v dnešní době velkým tématem a krásné, silné a zdravé vlasy si přeje nejen většina žen, ale poměrně i dost mužů. Ne nadarmo se říká, že vlasy jsou korunou krásy a mnoho lidí je tudíž ochotno do nich investovat nemalé množství peněz a času. Správně vyvážená strava má na růst a kvalitu vlasů opravdu značný dopad. Bez adekvátního přísunu živin se jim nedostane vše, co je nezbytné a může docházet k jejich větší lámavosti, ztrátě lesku či dokonce vypadávání.

Tryptofan a jeho vliv na hladinu serotoninu?
Tryptofan se z chemického hlediska řadí mezi esenciální aminokyseliny a je v těle nepostradatelný pro určité biochemické procesy. Organismus si ho neumí sám vytvářet a my ho tak musíme přijímat z potravin nebo doplňků stravy. Tryptofan je součástí jak živočišné, tak rostlinné stravy. Bohaté na tuto látku jsou ryby jako sardinky, losos a tuňák, dále pak drůbeží a hovězí maso, ořechy, mléko, semínka, luštěniny a například také banány.