Mango sušené mrazem k objednávkám nad 600 Kč ZDARMA. Mango je nutné si vybrat v poslední fázi nákupního košíku.

Trávicí enzymy a jejich význam v organismu?

Zdravé zažívání a celý mikrobiom jsou v poslední době významným tématem, které se rozebírá téměř všude. Je totiž už jasné, že správně fungující trávicí soustava a její součásti jsou základem pro zdraví celého našeho organismu, a to včetně našeho imunitního systému. Termíny jako probiotika a prebiotika jsou již většině lidí známé a často je i, v případě rozhozeného trávení, po užívaní antibiotik a v obdobných případech, s oblibou využívají. Na co se ovšem zapomíná, jsou tzv. trávicí enzymy. Ty mají, stejně jako prospěšné bakterie, v organismu zásadní roli. V tomto článku si proto vysvětlíme, co to ty trávicí enzymy vůbec jsou a k čemu v zažívací soustavě slouží.

 

Co to jsou trávicí enzymy a jakou mají funkci?

Proto abychom do sebe dostali veškeré potřebné makro a mikroživiny, je důležité konzumovat kvalitní potraviny. Základem zdravého stravování je pestrý jídelníček složený z rozmanitých produktů. Nejde však jen o to, takové potraviny přijímat, ale zajistit co nejlepší podmínky k tomu, aby je tělo dokázalo snadno rozložit a v maximální možné míře z nich také upotřebit všechny obsažené látky.

 

Samotné trávicí enzymy hrají v celém průběhu zpracování stravy velkou roli. Jedná se o biokatalyzátory, jež řídí a koordinují rozsáhlý soubor chemických procesů. Umožňují totiž rozložit složité molekuly na mnohem jednodušší a lépe využitelné pro náš organismus. Trávicí enzymy jsou vlastně komplexní bílkoviny, které se podílí na zpracování živin již od chvíle, co je vložíme do úst. Napomáhají transportu molekul, metabolickým procesům, trávení a řádné absorpci živin. Hlavní funkcí je rozštěpit výživu tak, aby se co nejsnadněji vstřebala do krevního oběhu.

 

Jaké trávicí enzymy jsou nejznámější?

V lidském těle a rostlinách je až několik tisíc různých trávicích enzymů. Vyjmenovat a popsat všechny je proto složité a my si tu představíme alespoň ty nejzásadnější.

 

  • Amyláza – je produkována slinnými žlázami a pankreatem (slinivka břišní). Stojí za štěpením škrobu na jednodušší cukry. Působí na škroby již v průběhu žvýkaní a pracuje i po polknutí. Rozštěpí škrob až na glukózu, která může být vstřebána do krve.

 

  • Lipáza – vytváří se ve slinivce a tenkém střevě. Ve spolupráci se žlučí rozkládá tuk na menší molekuly. Nachází se taktéž v mateřském mléce a napomáhá tak dítěti lépe trávit tuk.

 

  • Proteáza – je tvořena v žaludku, slinivce i tenkém střevě. Jejím úkolem je štěpení bílkovin. Je významná také při podpoře imunity či buněčném dělení.

 

  • Laktáza – je enzym, jež dokáže rozštěpit mléčný cukr na glukózu a galaktózu. Ty se pak tělu snadněji tráví.

 

  • Celuláza – rozkládá celulózová rostlinná vlákna na glukózu a polysacharidy s kratšími řetězci. Je přirozeně tvořena některými druhy hub, prvoků, rostlinami a zvířaty.

 

  • Bromelain – je skupina proteolytických enzymů, které nalezneme v čerstvém ananasu. Podílí se na štěpení proteinů.

 

  • Papain – rovněž se účastní rozkladu bílkovin na jednodušší struktury. Najdeme ho především ve šťávě nezralých plodů a latexu papájovníku.

 

Co dělat v případě nedostatku trávicích enzymů?

Každý organismus je schopen si trávicí enzymy vytvářet sám. Ovšem existují vlivy, které mohou tuto přirozenou vlastnost narušit. Negativní dopad na tvorbu trávicích enzymů má kouření, pití alkoholu, chronická onemocnění, nevhodná a příliš průmyslově zpracovaná strava, ale rovněž třeba dlouhodobý stres. Stejně tak dnešní doba, jež je charakteristická spěchem a nepravidelnou a nekvalitní výživou, není z tohoto hlediska zcela optimální. Pokud pozorujeme, že naše zažívání nefunguje tak, jako dříve, trápí nás časté bolesti břicha, nadýmání, záněty střev, únava, neustálý hlad nebo výkyvy váhy, je pravděpodobné, že je na vině nedostatek trávicích enzymů. Tělo tak má problémy štěpit makroživiny a nemůže je tudíž náležitě strávit. Vznikají pak hnilobné procesy, které způsobují výše zmíněné symptomy.

 

Enzymy nalezneme zejména v potravinách rostlinného původu. Jsou například v listové zelenině, ananasu, papáje, včelím pylu a medu, avokádu, fermentovaných a kysaných mléčných produktech nebo také v banánech. V případě obtíží je proto vhodné stravu o tyto potraviny obohatit, popřípadě si pořídit doplněk stravy s obsahem trávicích enzymů.

 

Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:

 

 

 

 

Golden Nature Probiotika s prebiotiky a navíc přidanými trávicími enzymy Opti7Digest pro maximální efekt.

 

 

 

 

 

 

 

Puhdistamo trávicí enzymy to je severská kombinace 12 rostlinných trávicích enzymů v jedné kapsli.

Blog

Jak se projevuje nedostatek trávicích enzymů?

Poznat deficit trávicích enzymů může být poněkud složité, nemusíte tudíž hned poznat, že se jedná právě o ně. Symptomy jsou totiž často podobné, jako když chybí probiotika či prebiotika. Mezi nejčastější projevy patří žaludeční obtíže, plynatost, průjem či naopak zácpa. Napoví vám rovněž opakované pálení žáhy nebo reflux, kdy se natrávená potrava a kyselé šťávy mohou vracet přes jícen zpět do úst. Běžné jsou i těžkosti po jídle, pocity plnosti, výkyvy hmotnosti a větší sklony ke zvracení. Později se může dostavit únava a slabost. Zhoršená vstřebatelnost veškerých důležitých živin má za následek vypadávání vlasů, zhoršení kvality nehtů a různorodé kožní obtíže.

18.04.2024


Na co je dobrá ashwagandha?

Tato bylina má široké spektrum prospěšných vlastností. V první řadě se řadí mezi adaptogeny neboli rostliny, jenž zlepšují schopnost organismu se přizpůsobit prostředí či změnám vnějších podmínek. Ashwagandha proto přispívá ke zvýšení odolnosti organismu, a to po fyzické i duševní stránce. Z tohoto důvodu je rovněž s oblibou využívána ke zmírnění stresu a napětí. Dokáže totiž korigovat hladinu stresového hormonu kortizolu, který je ve vypjatých situacích více vyplavován. I když tento hormon z určitých důvodů potřebujeme, jeho dlouhodobě zvýšená hladina může být jednou z příčin zhoršeného zdravotního stavu.

05.04.2024


Melatonin na problémy se spánkem?

Melatonin se za běžných okolností v organismu neustále a přirozeně produkuje. Jeho množství však během dne a noci kolísá. To je nicméně naprosto normální, ba dokonce i žádoucí. Je vytvářen v mezimozku, konkrétně v úseku nazývaném jako epifýza. Někdy se této části říká rovněž šišinka mozková či nadvěsek mozkový. Zde ho vyrábí buňky, které se jmenují pinealocyty. Pro syntézu melatoninu je ovšem ještě zapotřebí tryptofan, což je esenciální aminokyselina, jež je složitými procesy postupně přeměněna na serotonin (tkáňový hormon, neurotransmiter, hormon štěstí), z něhož je následně vytvořen právě melatonin.

21.03.2024



Všechny články


https://www.zivefirmy.cz/profi-doplnky-stravy_f1739187?loc=cr|0
Nastavení Cookies
Cookies

Naše webové stránky používají soubory cookies, které nám pomáhají s jejich vylepšováním. Abychom cookies mohli používat, musíte nám to povolit. Kliknutím na tlačítko "OK, souhlasím" udělujete tento souhlas.

Nastavení OK, souhlasím
×
Nastavení souborů cookies

Cookies jsou malé soubory, které webové stránky (i ty naše) ukládají ve Vašem webovém prohlížeči. Obsahy těchto souborů jsou vyměňovány mezi Vaším prohlížečem a našimi servery, případně se servery našich partnerů. Některé cookies potřebujeme, abychom webová stránka mohla správně fungovat, některé potřebujeme k marketingové a statistické analytice. Zde si můžete nastavit, které cookies budeme moci používat.

Nezbytné cookies
Nezbytné cookies
Jedná se o technické soubory, které jsou nezbytné ke správnému chování našich webových stránek a všech jejich funkcí. Používají se mimo jiné k ukládání produktů v nákupním košíku, zobrazování produktů na přání, ovládání filtrů, osobního nastavení a také nastavení souhlasu s uživáním cookies. Pro tyto cookies není zapotřebí Váš souhlas a není možné jej ani odebrat.
Ovlivňuje funkce:
  • Konfigurační cookies
Analytické cookies
Vypnuto Zapnuto
Analytické cookies
Analytické cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a našich reklamních kampaní. Jejich pomocí určujeme počet návštěv a zdroje návštěv našich internetových stránek. Data získaná pomocí těchto cookies zpracováváme souhrnně, bez použití identifikátorů, které ukazují na konkrétní uživatelé našeho webu. Pokud vypnete používání analytických cookies ve vztahu k Vaší návštěvě, ztrácíme možnost analýzy výkonu a optimalizace našich opatření.
Ovlivňuje funkce:
  • Google Analytics - analytická návštěvnost
Personalizované cookies
Vypnuto Zapnuto
Personalizované cookies
Používáme rovněž soubory cookie a další technologie, abychom přizpůsobili náš obchod potřebám a zájmům našich zákazníků a připravili tak pro Vás výjimečné nákupní zkušenosti. Díky použití personalizovaných souborů cookie se můžeme vyvarovat vysvětlování nežádoucích informací, jako jsou neodpovídající doporučení výrobků nebo neužitečné mimořádné nabídky. Navíc nám používání personalizovaných souborů cookie umožňuje nabízet Vám dodatečné funkce, jako například doporučení výrobků přizpůsobených Vašim potřebám. 
Marketingové cookies
Vypnuto Zapnuto
Marketingové cookies
Marketingové (reklamní) cookies používáme my nebo naši partneři, abychom Vám mohli zobrazit vhodné obsahy nebo reklamy jak na našich stránkách, tak na stránkách třetích subjektů. Díky tomu můžeme vytvářet profily založené na Vašich zájmech, tak zvané pseudonymizované profily. Na základě těchto informací není zpravidla možná bezprostřední identifikace Vaší osoby, protože jsou používány pouze pseudonymizované údaje. Pokud nevyjádříte souhlas, nebudete příjemcem obsahů a reklam přizpůsobených Vašim zájmům.
Ovlivňuje funkce:
  • Google Ads