Kotvičník zemní a jeho účinky
Kotvičník zemní se stal v posledních letech velice populární bylinou. Jedná se o jednoletou rostlinu z čeledi kacibovitých, jenž má výrazně žluté květy a ostnaté plody, připomínající svým vzhledem kotvu. Jinak je to poměrně nenápadná bylinka, kterou byste možná považovali dokonce za obyčejný plevel bez většího užitku. Ovšem opak je v tomto případě pravdou. Obsahuje vysoké množství sloučenin, které dohromady vytváří zajímavý komplex, jenž má na lidské tělo spoustu pozitivních vlivů.
Kotvičník zemní a jeho účinky na muže?
Kotvičník je u mužů oblíbený především pro jeho blahodárný vliv na sexualitu, libido a sílu. A je tomu opravdu tak. Podněcuje totiž tvorbu pohlavních hormonů, má pozitivní vliv na rozmnožovací systém a může zlepšovat kvalitu, mobilitu a počet spermií. Dodá energii, navýší sílu a vytrvalost a podporuje svalový tonus a budování svalové hmoty. Napomáhá také správné funkci močového ústrojí a ledvin. Navíc je prospěšný pro kardiovaskulární a imunitní systém.
Jak kotvičník účinkuje na ženy?
I když se o kotvičníku mluví častěji v souvislosti s mužskou částí populace, hodí se skvěle i pro ženy. Má stejně tak blahodárný vliv na obranyschopnost, cévní systém, libido a pohlavní orgány. Vyrovnává ženské hormony (progesteron, estrogen), a proto se jeho užívání doporučuje i v období menopauzy, protože zmírňuje nepříjemné projevy, které jsou s tímto obdobím spojeny. Vyvážená hladina pohlavních hormonů je důležitá rovněž z hlediska pravidelnosti cyklu a plodnosti.
Má kotvičník nějaké nežádoucí účinky?
Všeobecně je tato bylinka snášena velmi dobře a nežádoucí účinky se objevují spíše ojediněle. Nicméně u citlivějších jedinců se mohou při podávání na lačno objevit krátkodobé nevolnosti, bolesti břicha a další zažívací obtíže. Z tohoto důvodu se doporučuje užívat až po jídle.
Má kotvičník zemní nějaké kontraindikace?
Kontraindikace s jinými doplňky stravy a bylinnými extrakty nebyly zatím zjištěny. I když nejsou doposud známy ani žádné kontraindikace s léčivy, měli byste se pro jistotu informovat u svého ošetřujícího lékaře v případě, že užíváte léky na cholesterol, krevní tlak nebo ředění krve.
Mohu se jím předávkovat?
Maximální povolená denní dávka kotvičníku zemního byla stanovena na 2000 mg denně. Při vyšších dávkách nebyly zaznamenány sice žádné vážné obtíže, neměli byste však toto dávkování překračovat. Vždy se řiďte především pokyny na obalu produktu, který jste si zakoupili.
Za jak dlouho začne kotvičník účinkovat?
Každé tělo je jiné, proto i doba, za kterou pocítíte výsledky, může být zcela jiná. Zatímco někteří jedinci cítí určitou změnu již po několika málo týdnech, jiní se jí dočkají až po pár měsících. V takovém případě je na místě vyčkat a nevzdávat suplementaci kotvičníku zemního příliš brzy.
Je vhodné dlouhodobé užívání?
Ano, dlouhodobé podávání je nejen vhodné, ale jak již bylo zmíněno výše, u kotvičníku zemního je užívání po delší dobu vskutku přínosné. A to především zpočátku, než se dostaví požadovaný efekt.
Jak dlouho kotvičník užívat?
Kotvičník lze suplementovat po týdny, měsíce nebo dokonce roky. Je ovšem žádoucí udělat vždy po určité době krátkou pauzu (řádově pár týdnů), aby si tělo nezvyklo, čímž by se mohl případně zeslabit jeho příznivý efekt. Tím, že jeho užívání na chvíli přerušíte, organismus znovu při opětovném nasazení nakopnete.
Jak a kdy užívat jednotlivé formy kotvičníku?
Volba formy kotvičníku záleží v první řadě pouze na vaší volbě a tom, co je pro vás v danou chvíli nejpohodlnější. Nicméně je na místě zmínit, že ne každá forma bude mít i stejné účinky. Jisté z nich obsahují podstatně více aktivních látek. Záleží rovněž na tom, z jaké části je produkt vytvořen. Největší koncentrace bioaktivních sloučenin se totiž nachází v plodech a dále pak v kořeni kotvičníku.
- Kaple – velice často preferovaná varianta. Extrakt v kapslích, který by měl mít deklarované zastoupení látek, zajišťuje tudíž vysokou efektivitu. Stačí jednoduše zapít vodou. V kapsli by mělo být obsaženo dostatečné množství miligramů (min. 500 mg) s deklarovaným obsahem saponinů.
- Prášek – u této formy je důležité, aby byl vyroben především z plodů či kořenu kotvičníku. Pouze namletá nať nebo listy neobsahují takové množství bioaktivních sloučenin, a výsledky by se z tohoto důvodu nemuseli vůbec dostavit.
- Tinktura – výluh z kotvičníku, nejčastěji na bázi alkoholu. Extrakt bývá různě silný, ovšem skutečný obsah jednotlivých složek je často nejistý. Přípravky s alkoholem nejsou navíc vhodné pro každého.
- Čaj – většinou nemívá takový efekt, jelikož se při louhování do vody uvolní jen malé kvantum aktivních látek, které jsou zodpovědné za účinnost kotvičníku.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Zdroj:
Puncture Vine (Tribulus Terrestris L.) in Control of Health and Reproduction - PMC [online]. [cit. 29. 05. 2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9054192/

Ženšen pravý, zázračná bylina dlouhověkosti?
Ženšen pravý pod latinským názvem Panax ginseng je jednou z nejstarších, nejznámějších a nejužívanějších bylin na světě. Tato zázračná bylina je také nazývána Všehoj ženšenový a není tomu je tak pro nic za nic. Tuto přezdívku Ženšen získal díky svému skvělému a širokému spektru působení na organismus. První zmínky o Ženšenu pravém jsou opět z Asie a byly objeveny před více jak několika tisíci lety. Tradiční čínská medicína se opírá o tuto ceněnou rostlinu o čem svědčí i fakt, že v určitých historických období, byla cena Ženšenu dokonce vyšší, než cena zlata.

L-Tryptofan - aminokyselina dobré nálady
L-Tryptofan je běžně obsažen ve stravě a nalezneme ho jak v rostlinných, tak i živočišných bílkovinách jako je kuřecí maso, krutí maso, hovězí maso, mléčné výrobky, kešu oříšky, dýňová semínka, fazole, tuňák, banány, špenát a mnoho dalších potravin. Po delší odmlce si v dnešním blogu rozebereme podrobně aminokyselinu L-Tryptofan. Tryptofan patří mezi esenciální aminokyseliny. Pojem esenciální aminokyselina znamená, že si tuto látku naše tělo není schopno vytvořit samo, a tak je nutná jeho substituce formou potravy, případně doplňků stravy.

Co jsou probiotika, kdy a proč je užívat??
Probiotika jsou mikroorganismy žijící v lidském těle, zejména na stěnách tlustého střeva. Jejich přítomnost je důležitá z mnoha důvodů. Tím hlavním je fakt, že pomáhají rozkládat přijatou potravu a získávat z ní cenné živiny,vitamíny a minerály. Dále pak udržují patogenní bakterie v únosném množství, čímž ovlivňují náš imunitní systém, zažívání a psychiku. Ne nadarmo výraz probiotika pochází z řečtiny ze slov „pro biotic“, což v překladu znamená „pro život“. Význam probiotik je tedy úplně opačný než antibiotik, které mají za cíl likvidovat bakterie způsobující infekci.