Tryptofan a jeho působení a užívání
Tryptofan neboli také L-Tryptofan je esenciální aminokyselinou, která má pro lidský organismus nezastupitelný význam. Tělo si ho samo nevytváří, a my jsme proto odkázáni na jeho pravidelný příjem. Mnoho lidí mu však nepřisuzuje dostatečnou pozornost, přitom jeho nedostatek může způsobit různorodé obtíže, jež nám mohou ztěžovat každodenní běžný život. V dnešním článku si tak můžete přečíst o jeho důležitosti a možná zjistíte, že se s jeho deficitem potýkáte i vy.

Jak tryptofan účinkuje v organismu?
Tato aminokyselina má význam pro mnoho psychických i tělesných procesů. V první řadě podporuje správnou funkci nervové soustavy a je také výchozí látkou pro vznik dalších důležitých látek, které ovlivňují naše zdraví. Tryptofan má tu schopnost proniknout až do mozkové tkáně, kde je prekurzorem neurotransmiterů. Konkrétně se jedná o serotonin a melatonin. Oba se podílí na činnosti centrální nervové soustavy a zajišťují náležitý cirkadiánní rytmus. Závisí na nich tedy třeba střídání spánku a bdělosti.
Jaké jsou projevy nedostatku?
Při nedostatku tryptofanu je tudíž narušena i tvorba dalších látek. To se může projevit spoustu způsoby, přičemž každé tělo bude reagovat na takovýto deficit jinak rychle. Častým příznakem bývají poruchy spánku a usínání, nespavost, špatná nálada, napětí, nevolnosti, únava, narušená soustředěnost a paměť. Po jisté době se mohou objevit rovněž rozličné duševní poruchy nebo se dokonce v mnohých případech zhoršují nepříjemné projevy premenstruačního syndromu (PMS).
Má tryptofan vedlejší účinky?
Ve většině situacích je tryptofan bez nežádoucích účinků, výjimečně se mohou u citlivějších jedinců objevit nevolnosti a bolesti břicha. Nicméně měli byste se informovat u svého lékaře, pokud trpíte onemocněním jater, střev či ledvin nebo také v případě užívání antidepresiv (zejména se týká léčiv typů SSRI a IMAO). Bezpečnost podávání tryptofanu není dostatečně prozkoumána ani během těhotenství a při kojení.

V jakých potravinách je tryptofan?
Značnou část tryptofanu přijímáme každý den společně s potravinami, jež konzumujeme. Nachází se v živočišné i rostlinné potravě. Je přítomen například v rybách (losos, sardinky, tuňák), hovězím a drůbežím mase, mléku, semínkách, ořechách, luštěninách, banánech a tofu. Jestliže se tuto aminokyselinu rozhodnete dodávat do organismu za pomoci doplňků stravy, je pravděpodobné, že narazíte na různé formy. Vás by měl ovšem zajímat pouze L-tryptofan, jelikož D-tryptofan je pro tělo nevyužitelný a zároveň i toxický.
Kdy tryptofan začít užívat?
Pokud nemáte žádné těžkosti týkající se spánku a usínání, bohatě vám postačí jeho příjem z běžné denní stravy. Ovšem jestliže si již delší dobu všímáte jakýchkoliv problémů ohledně spánku, a zaznamenali jste dokonce další obtíže, které jsme jmenovali výše, je pravděpodobné, že je na vinně právě deficit tryptofanu. V této situaci je jeho doplňování vhodné zvážit. Nápomocný může být také v období vyšší psychické zátěže a vypětí.
Po jaké době tryptofan působí?
Bohužel nelze přesně určit, kdy účinek tryptofanu nastoupí. Každé tělo je specifické, a proto i jeho reakce bude pravděpodobně individuální. Svou roli hraje metabolismus, výše zvolené dávky a frekvence užívání. Na pozitivní výsledky si tedy můžete nějakou dobu počkat. Je dobré myslet taktéž na to, že pro přeměnu tryptofanu na jiné látky, je zapotřebí přijímat rovněž dostatek vitaminu B6 (pyridoxinu). Ten je totiž v tomto procesu zásadní a nepostradatelný.
Jak by se měl tryptofan dávkovat?
Na začátku byste měli vždy volit spíše menší dávku a zbytečně nenasazovat hned tu maximální. Až když se žádné změny nedostaví, můžete zkusit pozvolna množství navyšovat. Je doporučeno suplementovat přibližně 200–600 mg tryptofanu denně, ovšem některé studie úvadí dávkování až ve výšši 2000mg/denně. V závažnějších případech je možno i více. Podávejte večer, a to nejlépe 30 až 60 minut před spaním. Pravidelné a dlouhodobé užívání je bezpečné, zároveň není tryptofan návykovou látkou.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj:
L-Tryptophan: Basic Metabolic Functions, Behavioral Research and Therapeutic Indications - PMC [online]. [cit. 08. 08. 2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908021/
Ženšen pravý, proč je důležité sledovat obsah ginsenosidů?
Ženšen pravý je vytrvalá rostlina, která je součástí mnoha přírodních přípravků. Pro svoje vlastnosti je totiž pro lidské tělo velmi blahodárná. Ženšenu však existuje více druhů a někdy může být těžké se vyznat jen v samotných názvech.
Magnesium – jednotlivé formy a jejich působení?
Hořčík (magnesium) je veledůležitý minerál, na který jsou kladeny čím dál tím vyšší nároky. Může za to znečištěné prostředí i naše fyzické a psychické vytížení. Kvůli tomu ani zdravá strava nedokáže pokrýt doporučované denní hodnoty magnesia/hořčíku a většina populace trpí jeho nedostatkem. Vhodnou volbu proto představují doplňky stravy s obsahem hořčíku, které je ovšem zapotřebí vybírat pečlivě a obezřetně. Není totiž hořčík jako hořčík. Hořčík se v doplňcích stravy vyskytuje vždy ve formě sloučenin. Jeho využitelnost v těle tak závisí na tom, na jakou molekulu je navázán.
Tribulus terrestris, skvělá bylina s všestranným působením
Tribulus terrestris neboli kotvičník zemní, je bylinka, která v sobě skrývá mnoho zajímavých, a především velice prospěšných sloučenin. Najdeme v něm třeba saponiny, aminokyseliny, flavonoidy, alkaloidy nebo také vitaminy a minerály


