Tryptofan a jeho působení a užívání
Tryptofan neboli také L-Tryptofan je esenciální aminokyselinou, která má pro lidský organismus nezastupitelný význam. Tělo si ho samo nevytváří, a my jsme proto odkázáni na jeho pravidelný příjem. Mnoho lidí mu však nepřisuzuje dostatečnou pozornost, přitom jeho nedostatek může způsobit různorodé obtíže, jež nám mohou ztěžovat každodenní běžný život. V dnešním článku si tak můžete přečíst o jeho důležitosti a možná zjistíte, že se s jeho deficitem potýkáte i vy.
Jak tryptofan účinkuje v organismu?
Tato aminokyselina má význam pro mnoho psychických i tělesných procesů. V první řadě podporuje správnou funkci nervové soustavy a je také výchozí látkou pro vznik dalších důležitých látek, které ovlivňují naše zdraví. Tryptofan má tu schopnost proniknout až do mozkové tkáně, kde je prekurzorem neurotransmiterů. Konkrétně se jedná o serotonin a melatonin. Oba se podílí na činnosti centrální nervové soustavy a zajišťují náležitý cirkadiánní rytmus. Závisí na nich tedy třeba střídání spánku a bdělosti.
Jaké jsou projevy nedostatku?
Při nedostatku tryptofanu je tudíž narušena i tvorba dalších látek. To se může projevit spoustu způsoby, přičemž každé tělo bude reagovat na takovýto deficit jinak rychle. Častým příznakem bývají poruchy spánku a usínání, nespavost, špatná nálada, napětí, nevolnosti, únava, narušená soustředěnost a paměť. Po jisté době se mohou objevit rovněž rozličné duševní poruchy nebo se dokonce v mnohých případech zhoršují nepříjemné projevy premenstruačního syndromu (PMS).
Má tryptofan vedlejší účinky?
Ve většině situacích je tryptofan bez nežádoucích účinků, výjimečně se mohou u citlivějších jedinců objevit nevolnosti a bolesti břicha. Nicméně měli byste se informovat u svého lékaře, pokud trpíte onemocněním jater, střev či ledvin nebo také v případě užívání antidepresiv (zejména se týká léčiv typů SSRI a IMAO). Bezpečnost podávání tryptofanu není dostatečně prozkoumána ani během těhotenství a při kojení.
V jakých potravinách je tryptofan?
Značnou část tryptofanu přijímáme každý den společně s potravinami, jež konzumujeme. Nachází se v živočišné i rostlinné potravě. Je přítomen například v rybách (losos, sardinky, tuňák), hovězím a drůbežím mase, mléku, semínkách, ořechách, luštěninách, banánech a tofu. Jestliže se tuto aminokyselinu rozhodnete dodávat do organismu za pomoci doplňků stravy, je pravděpodobné, že narazíte na různé formy. Vás by měl ovšem zajímat pouze L-tryptofan, jelikož D-tryptofan je pro tělo nevyužitelný a zároveň i toxický.
Kdy tryptofan začít užívat?
Pokud nemáte žádné těžkosti týkající se spánku a usínání, bohatě vám postačí jeho příjem z běžné denní stravy. Ovšem jestliže si již delší dobu všímáte jakýchkoliv problémů ohledně spánku, a zaznamenali jste dokonce další obtíže, které jsme jmenovali výše, je pravděpodobné, že je na vinně právě deficit tryptofanu. V této situaci je jeho doplňování vhodné zvážit. Nápomocný může být také v období vyšší psychické zátěže a vypětí.
Po jaké době tryptofan působí?
Bohužel nelze přesně určit, kdy účinek tryptofanu nastoupí. Každé tělo je specifické, a proto i jeho reakce bude pravděpodobně individuální. Svou roli hraje metabolismus, výše zvolené dávky a frekvence užívání. Na pozitivní výsledky si tedy můžete nějakou dobu počkat. Je dobré myslet taktéž na to, že pro přeměnu tryptofanu na jiné látky, je zapotřebí přijímat rovněž dostatek vitaminu B6 (pyridoxinu). Ten je totiž v tomto procesu zásadní a nepostradatelný.
Jak by se měl tryptofan dávkovat?
Na začátku byste měli vždy volit spíše menší dávku a zbytečně nenasazovat hned tu maximální. Až když se žádné změny nedostaví, můžete zkusit pozvolna množství navyšovat. Je doporučeno suplementovat přibližně 200–600 mg tryptofanu denně, ovšem některé studie úvadí dávkování až ve výšši 2000mg/denně. V závažnějších případech je možno i více. Podávejte večer, a to nejlépe 30 až 60 minut před spaním. Pravidelné a dlouhodobé užívání je bezpečné, zároveň není tryptofan návykovou látkou.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj:
L-Tryptophan: Basic Metabolic Functions, Behavioral Research and Therapeutic Indications - PMC [online]. [cit. 08. 08. 2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908021/

Ženšen a jeho druhy, jak vybrat ten pravý/správný?
Ženšen je rostlina, která je již od pradávna známá svojí blahodárností. Hojně je využívána v čínské medicíně i jiných tradičních léčitelstvích v nejrůznějších částech světa. Pokud se podíváme na nabídku produktů s ženšenem, možná zjistíme, že je takových přípravků mnoho. Liší se třeba koncentrací, množstvím nebo podobou. Setkáme se s extrakty, kapslemi, tinkturami, čaji nebo jen samotným práškem.

Ostropestřec mariánský – nejen pro zdravá játra
Ostropestřec mariánský pod latinskym názvem Silybum marianum, je pichlavá, statná a na první pohled nezaměnitelná rostlina s charakteristickým nachově červeným květem, která nese mnoho lidových označení. Pro svůj blahodárný efekt na lidský organismus se Ostropestřec mariánský v léčitelství hojně využívá k podpoře funkce jater a kardiovaskulárního/oběhového systému.

Jojobový olej a jeho výhody?
Jojobový olej pochází z rostliny nazvané jako Simmondsia chinensis, česky Simondsie čínská neboli jojoba kalifornská. Náleží do čeledi jojobovitých a je jediným druhem, který sem patří. Jedná se o keř, jež rostl původně na vyprahlé Sonorské poušti v Kalifornii. Jojobový olej řadíme mezi nejcennější oleje. Obsahuje mnoho příznivých složek pro naši kůži, které jsou pěstící a vysoce výživné. Konkrétně je jojobový olej bohatý na estery mastných kyselin, vitamin A, E, skvalen, fytosteroly a minerální látky.