Vitamin C – vitamin pro imunitu, nervovou soustavu i pohybový aparát
Vitamin C neboli kyselina askorbová má širokospektrální efekt na lidský organismus a patří mezi základní prvky/vitamíny, bez kterých se naše tělo neobejde. Působí totiž na všechny orgány napříč celým tělem a oplývá celou řadou důležitých funkcí. I přes to, že se dnes extrémní avitaminóza tohoto vitaminu, která způsobuje nemoc zvanou kurděje, již prakticky nevyskytuje, stále jsou některé skupiny lidí ohroženější než jiné.
Kdo mezi ně patří a jak vitamin C tělu efektivně dodat? To se dozvíte v následujícím článku.

Jaká je doporučená denní dávka vitaminu C a lze se jím předávkovat?
Tělo si vitamin C nedokáže samo vytvářet, proto jej řadíme mezi tzn. esenciální vitamíny, dokonce si ho nedovede ani ukládat na horší časy. Jeho neustálý přísun v podobě pestré a vyvážené stravy, případně doplňků stravy s obsahem vitaminu C je proto velmi důležitý a pro správné fungování organismu nezbytný.
Doporučené denní množství vitamínu C se u dospělých jedinců pohybuje mezi 80 a 100 mg, což je množství, které náš organismus ještě dovede plně využít. Je potřeba brát v úvahu, že každý jsme jiný a přijaté množství vitamínu C je hodně individuální, zaleží na mnoha aspektech jako jsou zdravotní stav, fyzická kondice, pohlaví, fyzická vytíženost atd. Vitamin C řadíme mezi vitamíny rozpustné ve vodě a jeho nadbytek tělo vyloučí spolu s močí. Předávkovat se tedy vitaminem C získaným přirozeně z potravy, je dosti nepravděpodobné.
Na pozoru byste se měli mít při užívání doplňků stravy s vysokým obsahem vitamínu C. Pokud se však budete řídit informacemi na etiketách, předávkování je opět nepravděpodobné a taktéž vám nehrozí . Pro dosažení dlouhodobě vyšší hladiny vitaminu C v organismu, doporučujeme volit tablety s vitaminem C, který se v tenkém střevě postupně uvolňuje a tělo ho tak má možnost postupně využívat.
Důležité je si uvědomit, že maximální kapacita vitaminu C, kterou je lidské tělo schopno využít, závisí na zdravotním stavu jedince. Při rekonvalescenci, po namáhavém tréninku, při užívání antibiotik či jiných léků nebo během stresu je tělo připraveno vitamin C zužitkovat i ve vyšších dávkách. Jeho příjem by také měli zvýšit kuřáci, těhotné ženy, sportovci a lidé, kteří jsou dlouhodobě vystaveni stresovým situacím.
Jaké jsou zdroje vitaminu C??
Vitamin C se nachází v ovoci a zelenině, především pak v ostružinách, kiwi, rybízu, růžičkové kapustě, paprice, šípkách a mnoho dalších, výčet potravin s obsahem vitamínu C je opravdu široký. To, že vysoký podíl vitaminu C se nachází v nejčastěji kyselých (citrusových) plodech, je mýtus, samozřejmě zde vitamín C obsažen je, nikoliv ale ve vysokých dávkách, které jsou v porovnaní s jinými potravinami.
Dobré je myslet i na to, že se tepelnou úpravou, nevhodným skladováním či sušením vitamin C z potravin rapidně vytrácí. Citlivě totiž reaguje na teplo a vzduch. Paradoxně tak vyšší obsah vitaminu C mohou obsahovat potraviny zamražené než ty, které uvaříte.

Jak vitamin C v těle působí?
Vitamin C má silné antioxidační účinky, díky čemuž dovede buňky chránit před oxidativním stresem. Kromě toho, že posiluje přirozenou obranyschopnost a preventivně působí proti nachlazení a chřipkovému onemocnění, také přispívá k tvorbě kolagenu a tím napomáhá správnému fungování cév, kostí, chrupavek, kůže a zubů, což se o něm málo ví. Stejně tak je o něm málo známé, že snižuje únavu, vyčerpání a působí blahodárně na nervovou soustavu.
Výčet pozitivních vlastností vitaminu C je opravdu pestrý. Za zmínku určitě stojí i to, že pomáhá vstřebávat železo, které je nezbytné pro krvetvorbu, jelikož absorbce železa je sama o sobě velmi komplikovaná.
Vitamín C v organismu podporuje:
- Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév
- Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci kostí
- Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci chrupavek
- Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci dásní
- Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci kůže
- Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci zubů
- Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
- Přispívá k normální činnosti nervové soustavy
- Přispívá k normální psychické činnosti
- Přispívá k normální funkci imunitního systému
- Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem
- Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
- Přispívá k regeneraci redukované formy vitaminu E
- Zvyšuje vstřebávání železa
- Přispívá k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm
Pokud spadáte do rizikové skupiny osob, u nichž se může objevit snížená hladina vitaminu C, anebo víte, že váš jídelníček není dostatečně pestrý, zaměřte se na výběr vhodného doplňku stravy s obsahem vitaminu C.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Jak zvýšit plodnost a podpořit libido? Kotvičník a Maca jsou jasnou volbou.
Nízké libido či neplodnost trápí neustále dost mužů i žen. Může jít pouze o krátkodobou záležitost, která je spojena s momentální životní situací, větším přílivem stresu, přílišnou vytížeností v pracovním a rodinném životě nebo chvílí, kdy jsme zkrátka ze všeho vyčerpaní. Nízké libido se vyznačuje nezájmem o jakýkoliv druh sexuální aktivity a jeho nenadálý pokles nebývá jen tak bez příčiny.
Mandlový olej a jeho vliv na naši pleť?
Mandlový olej se vyrábí se syrových mandlí. Ty rostou na stromě, jež nese název Mandloň obecná (Prunus Dulcis). Dorůstá se do výšky až 12 metrů. Její původ je v severní Africe a západní Asii, ovšem v dnešní době se pěstuje i v jiných teplejších oblastech, často se však stává, že zplaní. Nejlepší podmínky má totiž v teplých, ale suchých oblastech, kde jsou mírné zimy. Mandloň kvete bílými až narůžovělými květy, ze kterých později vznikají právě mandl
Reishi – proč je důležitý obsah triterpenů?
Reishi (Ganoderma Lucidum, Lesklokorka lesklá) je známou dřevokaznou houbou parazitující na stromech či pařezech. Její příznivé vlastnosti na lidský organismus jsou vyzkoušeny napříč staletími. O jejím pozitivním vlivu není tedy žádný pochyb. Má v sobě totiž látky, kterých by bylo škoda nevyužít pro náš vlastní prospěch. V reishi je hned několik stovek aktivních látek. Obsahuje základní prvky jako vodu nebo bílkoviny a rovněž pár vitamínů a minerálů. Je to například železo, hořčík, vápník, zinek, selen, vitaminy z B-komplexu a vitamin D. Cenné jsou pak polysacharidy, které přináší tělu jeden z největších užitků.


