Vitamin K2 – nejméně známý, ale přitom jeden z nejdůležitějších vitaminů
Vitamin K není moc známý, za to ale velmi prospěšný vitamin pro naše srdce, svaly i kosti. Tělo si ho dovede vytvořit jen v nízkém množství, a tak je jeho substituce nesmírně důležitá. Bohužel se ale v západní stravě příliš nevyskytuje, takže je nutné sáhnout po doplňcích stravy s obsahem Vitaminu K2. Podle odhadů nedostatkem vitaminu K2 trpí více jak 90 % populace, což je neskutečně velké číslo. Pokud chcete vědět, čím se jeho nedostatek projevuje a proč byste jej neměli brát na lehkou váhu, pak čtěte dál.

Co je vitamin K2 zač?
Vitamin K patří společně s vitaminy A, D a E do skupiny vitaminů rozpustných v tucích. Do ještě poměrně nedávné doby se mělo za to, že existuje pouze jedna varianta tohoto vitaminu. Rozsáhlé studie však odhalily, že stejně jako vitamin E, jež má více různě působících forem, i u vitaminu K existuje několik variant – přesně řečeno přirozeně se vyskytují 2 varianty, a to vitamin K1 (fylochinon) a K2 (menachinon). Do té doby se většina zjištěných údajů týkala jen vitaminu K1. Nyní, tedy když se píše o vitaminu K, vždy se jednotlivé formy rozlišují. Dále se setkat můžete i s variantou K3 (menadion), která je uměle/synteticky vytvořen.
Zajímavostí vitaminu K2 je to, že se dle studií jedná o nejlépe biologicky dostupnou aktivní formu vitaminu K. Vitamín K2 tedy svojí aktivitou a působením na lidský organismus předčí i vitamin K1. Pojem „biologicky aktivní“ znamená, že je pro tělo lépe využitelný a stravitelný. Lidské tělo ho zkrátka mnohem lépe vstřebává a postupně ho využívá, zatímco pokud vitamin K1 přijmete v potravě (nachází se v listové zelenině) nebo v podobě doplňku stravy, tělo ho využije pouze z 10 % a zbytek vyloučí.
Co je MK7?
Vitamin K2 se dále dělí na několik podtypů podle izoprénových jednotek. Všechny tyto podtypy začínají písmeny MK a po nich následuje číslovka. Podtypů existuje hned několik a souhrnně se označují názvem menachinon. Nejběžnějším podtypem je vitamin K2-MK4 s krátkým řetězcem, kterého v malém množství dovedou vytvořit střevní bakterie. Mezi další podtypy například patří MK-7, MK-8, MK-9 a MK-10, což jsou podtypy s dlouhým řetězcem, které si opět lidské tělo umí v nepatrném množství samo vyrobit a které se nachází v některých potravinách. Tělem vytvořené množství těchto vitaminů K je ale skutečně nedostačující, a tak je jejich doplňování nezbytné. Ideální způsob jak doplnit vitamín K2 do organismu je formou kapek vitamínu K2 MK-7 rozpuštěném v oleji.
Pro tělo nejefektivnějším podtypem vitaminu K2 je MK-7, který je velice efektivní proti osteoporóze a obecně vede k zesílení kostní tkáně, což je potřeba především při menopauze. V těle také zůstává ze všech podtypů nejdéle, neboť má poločas rozpadu až 72 hodin. To vede k tomu, že potřebnou hladinu vitaminu postupně udržuje stále stabilní.
Jaké jsou zdroje vitaminu K1 a K2?
Když se všeobecně mluví o vitaminu K, většina lidí má na mysli vitamin K1. Ten lze v dostatečném množství přijmout ze zeleniny, především té listové a obilovin. Vitamin K2 ale tak snadno z potravy přijmout nelze. V typické západní stravě se totiž prakticky nevyskytuje, a tak je člověk odkázaný na jeho příjem z doplňků stravy s obsahem vitamínu K2. Za jeho nedostatek v potravinách může zejména geneticky upravená zelenina a intenzivní zemědělství. Pokud bychom ale přesto měli jmenovat zdroje vitaminu K2, pak ho lze ve velké míře najít v tradičním japonském pokrmu natto (fermentované vařené sójové boby) a v menší míře v produktech živočišného původu a kysaném zelí.

Na co je dobrý vitamin K2?
Vitamin K2 působí na celou řadu systémů v těle. Například působí na produkci důležitého osteokalcinu, což je bílkovina začleňující vápník a jiné minerální látky do kostních tkání. To má za následek zvýšení hustoty a pevnosti kostí. Díky tomu vitamin K2 pomáhá předcházet či minimalizovat důsledky řídnutí kostí tzv. osteoporózy, snižuje riziko zlomenin a eliminuje bolesti pohybového aparátu. Dále Vitamín K2 funguje synergicky s vitaminem D3 a udržuje kardiovaskulární systém v kondici, neboť zabraňuje kalcifikaci (zvápenatění) důležitých cév. Tím předchází vzniku srdečně-cévních onemocnění a zároveň podporuje prokrvování. Velký vliv tedy má také na mozek, čímž snižuje pocit únavy a malátnosti. V neposlední řadě redukuje záněty, omezuje svalové křeče, udržuje zdravé zuby, vlasy a nehty a celkově se podílí na zlepšení vzhledu. Z toho vyplývá, že se při jeho nedostatku výrazně zvyšuje šance na vznik srdečních chorob, diabetu a ledvinových kamenů.
Vitamín K2 působí:
- Přispívá k udržení normálního stavu kostí
- Přispívá k normální srážlivosti krve
Z naší nabídky vitaminu K na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Zdroj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9237441/
Quercetin a jeho vliv v organismu?
Quercetin neboli kvercetin je dle chemického složení polyfenolová sloučenina, která se zcela běžně vyskytuje v přírodě a pro nás může mít hned několik zdravotních benefitů. Je součástí určitého druhu potravin nebo si ho v dnešní době můžeme pořídit také v podobě doplňku stravy. Quercetin je přirozeně antioxidační a konkrétně náleží mezi flavonoidy. Quercetin se vyskytuje v různorodých druzích zeleniny a ovoce. Seznam, kde všude ho můžeme najít, je skutečně dlouhý.
Zlaté mléko, co to je a k čemu je dobré?
Zlaté mléko je tradiční ajurvédský nápoj připravený z kravského mléka, ale můžete použít i jiné, a několika druhů koření, které mu dodávají typickou zlatavou barvu. Někdy se také říká, že toto mléko má barvu slunce. Jak asi tušíte, zlaté mléko původně pochází z Indie, kde se již po staletí připravuje jako životabudič a prospěšný pomocník při mnoha potížích. Obsažené ingredience jsou totiž nabité prospěšnými přírodními látkami. Zlaté mléko se připravuje teplé.
Chitosan a jeho vliv na organismus, co umí podpořit?
Chitosan je specifická látka, se kterou se můžeme setkat nejvíce ve spojitosti s hubnutím, kontrolou tělesné hmotnosti či všeobecně s naším trávicím ústrojím. Je tomu tak proto, že má vlastnosti, které mohou snahy o snížení hmotnosti podpořit. Chitosan je nerozpustný polysacharid s kladným nábojem, který má téměř nulovou kalorickou hodnotu. To znamená, že ho naše tělo nevstřebává a dále nijak nezpracovává. Mohlo by se proto zdát, že je pouze zbytečnou látkou, jež nám nepřinese žádný užitek, ale opak je pravdou.


