Allnature kokosový nebo olivový olej ve spreji jako dárek k objednávkám nad 800 Kč. Olej je nutné si vybrat v poslední fázi nákupního košíku. Akce platná do 25.7.2021

Vitamin K2 – nejméně známý, ale přitom jeden z nejdůležitějších vitaminů

Vitamin K není moc známý za to ale velmi prospěšný vitamin pro naše srdce, svaly i kosti. Tělo si ho dovede vytvořit jen v nízkém množství, a tak je jeho substituce nesmírně důležitá. Bohužel se ale v západní stravě příliš nevyskytuje, takže je nutné sáhnout po doplňcích stravy s obsahem Vitaminu K2. Podle odhadů nedostatkem vitaminu K2 trpí více jak 90 % populace, což je neskutečně velké číslo. Pokud chcete vědět, čím se jeho nedostatek projevuje a proč byste jej neměli brát na lehkou váhu, pak čtěte dál.

Co je vitamin K2 zač?

Vitamin K patří společně s vitaminy A, D a E do skupiny vitaminů rozpustných v tucích. Do ještě poměrně nedávné doby se mělo za to, že existuje pouze jedna varianta tohoto vitaminu. Rozsáhlé studie však odhalily, že stejně jako vitamin E, jež má více různě působících forem, i u vitaminu K existuje několik variant – přesně řečeno přirozeně se vyskytují 2 varianty, a to vitamin K1 (fylochinon) a K2 (menachinon). Do té doby se většina zjištěných údajů týkala jen vitaminu K1. Nyní, tedy když se píše o vitaminu K, vždy se jednotlivé formy rozlišují. Dále se setkat můžete i s variantou K3 (menadion), která je uměle/synteticky vytvořena.

 

Zajímavostí vitaminu K2 je to, že se jedná o nejvíce biologicky aktivní formu vitaminu K. Vitamín K2 tedy svojí aktivitou a působením na lidský organismus předčí i vitamin K1. Pojem „biologicky aktivní“ znamená, že je pro tělo lépe využitelný a stravitelný. Lidské tělo ho zkrátka mnohem lépe vstřebává a postupně ho využívá, zatímco pokud vitamin K1 přijmete v potravě (nachází se v listové zelenině) nebo v podobě doplňku stravy, tělo ho využije pouze z 10 % a zbytek vyloučí.

 

Jaké jsou formy vitaminu K2?

Vitamin K2 se dále dělí na několik podtypů podle izoprénových jednotek. Všechny tyto podtypy začínají písmeny MK a po nich následuje číslovka. Podtypů existuje hned několik a souhrnně se označují názvem menachinon. Nejběžnějším podtypem je vitamin K2-MK4 s krátkým řetězcem, kterého v malém množství dovedou vytvořit střevní bakterie.

 

Mezi další podtypy například patří MK-7, MK-8, MK-9 a MK-10, což jsou podtypy s dlouhým řetězcem, které si opět lidské tělo umí v nepatrném množství samo vyrobit a které se nachází v některých potravinách. Tělem vytvořené množství těchto vitaminů K je ale skutečně nedostačující, a tak je jejich doplňování nezbytné. Ideální způsob jak doplnit vitamín K2 do organismu je formou kapek vitamínu K2 MK-7 rozpuštěném v oleji.

 

Pro tělo nejefektivnějším podtypem vitaminu K2 je MK-7, který je velice efektivní proti osteoporóze a obecně vede k zesílení kostní tkáně, což je potřeba především při menopauze. V těle také zůstává ze všech podtypů nejdéle, neboť má poločas rozpadu až 72 hodin. To vede k tomu, že potřebnou hladinu vitaminu postupně udržuje stále stabilní.

 

Jaké jsou zdroje vitaminu K1 a K2?


Když se všeobecně mluví o vitaminu K, většina lidí má na mysli vitamin K1. Ten lze v dostatečném množství přijmout ze zeleniny, především té listové a obilovin.

 

Vitamin K2 ale tak snadno z potravy přijmout nelze. V typické západní stravě se totiž prakticky nevyskytuje, a tak je člověk odkázaný na jeho příjem z doplňků stravy s obsahem vitamínu K2. Za jeho nedostatek v potravinách může zejména geneticky upravená zelenina a intenzivní zemědělství.

 

Pokud bychom ale přesto měli jmenovat zdroje vitaminu K2, pak ho lze ve velké míře najít v tradičním japonském pokrmu natto (fermentované vařené sójové boby) a v menší míře v produktech živočišného původu a kysaném zelí.

Proč je vitamin K2 pro tělo tak důležitý a co hrozí při jeho nedostatku?


Vitamin K2 působí na celou řadu systémů v těle. Například působí na produkci důležitého osteokalcinu, což je bílkovina začleňující vápník a jiné minerální látky do kostních tkání. To má za následek zvýšení hustoty a pevnosti kostí. Díky tomu vitamin K2 pomáhá předcházet či minimalizovat důsledky řídnutí kostí tzv. osteoporózy, snižuje riziko zlomenin a eliminuje bolesti pohybového aparátu.

 

Dále Vitamín K2 udržuje kardiovaskulární systém v kondici, neboť zabraňuje kalcifikaci (zvápenatění) důležitých cév. Tím předchází vzniku srdečně-cévních onemocnění a zároveň podporuje prokrvování. Velký vliv tedy má také na mozek, čímž snižuje pocit únavy a malátnosti.

V neposlední řadě redukuje záněty, omezuje svalové křeče, udržuje zdravé zuby, vlasy a nehty a celkově se podílí na zlepšení vzhledu.

Z toho vyplývá, že se při jeho nedostatku výrazně zvyšuje šance na vznik srdečních chorob, diabetu a ledvinových kamenů.

 

Vitamín K2 působí:

  • Přispívá k udržení normálního stavu kostí
  • Přispívá k normální srážlivosti krve

 

Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:

 

 

Vitamin K2 ve formě MK-7 naleznete v naší nabídce a to od prvotřídního německého výrobce Woldohealth. Woldohealth Vitamín K2 MK-7 obsahuje 200 µg v jedné kapce, vitamín K2 je rozpuštěn ve vysoce kvalitním 100% MCT oleji.

Blog

Ghí – co to je a na co všechno se používá?

Ghí nebo také „ghíčko“ to je čistý máselný tuk plný vitaminů a živin, který si mohou dopřát i lidé s intolerancí na mléčné výrobky. Nejedná se však o žádnou novinku mezi superpotravinami, ale o léty prověřené přepuštěné máslo, které si již dávno připravovaly naše babičky, aby prodloužily trvanlivost másla. Také chuť tradičních českých pokrmů je s tímto máslem nezaměnitelná. To ale není všechno. Pojďme se podívat, v čem tkví hlavní přínos ghíčka.

20.07.2021


Tryptofan – proč je vhodná kombinace s vitaminem B6?

L-Tryptofan patří mezi esenciální aminokyseliny, což jsou látky nesmírně důležité pro správné fungování našeho těla. Konkrétně fungují jako stavební složky proteinů. Slovo „esenciální“ znamená, že si je naše tělo neumí samo vyrobit, a tak je musí přijímat vnějším způsobem – buď potravou, nebo v doplňcích stravy. L-tryptofan ve formě doplňku stravy jistě dobře znají všichni sportovci, kteří jej nejčastěji využívají ke zlepšení fyzického výkonu a regenerace. Tato esenciální aminokyselina je ale důležitá i zcela jiných důvodů. Zjistěte z jakých, a proč byste ji měli kombinovat s vitaminem B6.

14.07.2021


Goji (kustovnice čínská) – proč je vhodné užívat její plody?

Goji jsou plody rostliny kustovnice čínské, na které východní medicína nedá dopustit. Opěvované jsou jak po nutriční stránce, tak po stránce zlepšení kvality života a zdraví. Díky svému blahodárnému efektu si goji získaly mnoho přezdívek a staly se symbolem vitality, síly, krásy a zdraví. To je také důvod toho, proč je většinou vyhledávají ženy. K ochucení svačiny ale tyto načervenalé plody Goji může používat každý, kdo chce pro své tělo udělat maximum.

30.06.2021



Všechny články


https://www.zivefirmy.cz/profi-doplnky-stravy_f1739187?loc=cr|0

Provozovatel webu, Doplň Vitamín s.r.o, se sídlem Roháčova 145/14, Praha 3 - Žižkov, 130 00, IČ: 04693787, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím