Vitamin K2, proč je stejně důležitý jako vitamin D3?
Vitaminy rozpustné v tucích, A,D,E,K, představují jednu z nejdůležitějších složek naší potravy. Lidské tělo si vitaminy, až na pár výjimek, nedokáže samo vyrobit, a proto je musíme přijímat v podobě bohaté a živé stravy. V poslední době se pozornost odborné i laické veřejnosti zaměřila na vitamin D3, a to nejen v souvislosti se vstřebáváním vápníku ze střeva do krve, ale také pro jeho nezastupitelnou úlohu ve fungování imunitního systému. Zato vitamin K2 (menachinon) zůstává stále neprávem opomíjen, možná až podceňován. Tyto dva vitaminy spolu však velice úzce spolupracují.
Proč populace trpí nedostatkem vitaminu K2?

Možná vás překvapí, jak vysoké procento obyvatel nemá dostatečnou hladinu vitaminu K2. Neuvěřitelných 90 %!
Zajímá vás, jak je to možné? Důvod je zcela prostý. Naši předci získávali vitamin K2 z tuku zvířat, která žila převážně venku a živila se zelenou trávou, jetelem a vojtěškou. Zdrojem byl tedy hovězí lůj, máslo, vejce a husí či vepřové sádlo. Také poctivé tažené vývary z kostí a kůží dokázaly poskytnout velké množství vitaminů a minerálů. Dnes jsou však zvířata uzavřena ve velkochovech a krmena masokostní moučkou, šrotem či kukuřicí. Navíc jsme pod vlivem reklamní masáže o přínosech ztužených margarínů a levných rostlinných olejů, takže se bojíme konzumovat opravdu zdravé tuky.
Dalším faktorem, který napomáhá nedostatku vitaminu K2, je chudé osídlení tlustého střeva přátelskými bakteriemi. Ty nám totiž dokážou vitamin K2 vyrábět. Na vině je opět západní životní styl. Jídlo bohaté na průmyslově zpracovanou potravu s nedostatkem vlákniny zabíjí bakteriální obyvatele našich střev. Četné studie již dokázaly, že moderní člověk má jen zlomek mikrobiomu, co například domorodý Afričan.
Jaké jsou příznaky nedostatku vitaminu K2?
Možná, že připisujete pocity vyčerpání, bolesti hlavy, kloubů i svalů pracovnímu nasazení, jarní únavě či počínajícímu podzimu. Jenže tyto příznaky navozuje i dlouhodobý nedostatek vitaminu K2. Ideální řešení tedy samozřejmě spočívá ve změně stravy a nápravě nevhodných návyků. Akutní nedostatek vitaminu K2 vám také pomohou vyřešit doplňky stravy, avšak u nich hlavně sáhněte formě vitaminu K2 MK-7, která je biologicky aktivní, a dále se pak zaměřte na jeho kombinaci s vitaminem D3.
Jak vitamin K2 souvisí s vitaminem D3?

Zjednodušeně lze říci, že vitamin D3 umožňuje vstřebávání vápníku z potravy do krve a vitamin K2 ho pak následně transportuje až do buněk kostí, zubů, svalů i cév. Čili by bez těchto pomocníků vápník jen prošel trávicím traktem zcela bez využití. Zároveň oba vitaminy společně zabraňují hromadění vápníku v cévách, čímž předchází neprůchodnosti. Kombinace obou vitaminů v doplňku stravy je proto více než vítaná a doporučují ji i mnozí odborníci.
Proč je vitamin K2 důležitý?
Vitamín K2 působí preventivně proti mnoha chronickým chorobám. Tím že „čistí“ cévy od nadbytku vápníku a účelně s ním dál hospodaří, předchází ateroskleróze a na druhé straně i osteoporóze. Také má velice příznivý vliv na celý kardiovaskulární a nervový systém. Působí na paměť i kognitivní funkce, které se zhoršují vlivem postupujícího věku. Dále pomáhá zvládat únavu i nespavost, mírní nervozitu a podporuje celkovou kondici. Jeho efekt poznáte i na kvalitě pokožky, vlasů a nehtů.
Předpokládá se, že vitamín K2 přímo zasahuje do buněčného metabolismu, především při tvorbě energie. Nejen, že zvyšuje výkon buněk, ale podporuje i jejich regeneraci a brání předčasné buněčné smrti.
Působení vitaminu K2 v těle:
- Přispívá k udržení normálního stavu kostí
- Přispívá k normální srážlivosti krve
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Jak vybrat kvalitní rybí olej aneb proč je důležitý obsah EPA a DHA
Tím nejcennějším, co rybí olej neboli rybí tuk obsahuje, jsou omega 3 mastné kyseliny, které zahrnují kyseliny EPA a DHA. Omega 3 mastné kyseliny si lidské tělo nedokáže samo vytvořit, a tak je nutné je přijímat v potravě. Obecně o nich lze říci, že podporují správné fungování kardiovaskulárního, imunitního a nervového systému. Ačkoliv je působení DHA (kyselina dokosahexaenová) a EPA (kyselina eikosapentaenová) je v těle dost podobné, až takřka zaměnitelné, v doplňku stravy s obsahem omega 3 by měly být zastoupeny obě kyseliny, ideálně s vyšším obsahem.
Ostropestřec a proč je důležité sledovat obsah silymarinu?
Rostlina příznivá především pro zdraví našich jater a dnes k sehnání v mnohých podobách od čaje, tinktur až po kapsle – to je ostropestřec mariánský neboli Silybum Marianum. U nás se s ním ve volné přírodě setkáme jen vzácně, avšak v jiných zemích roste běžně a v léčitelství má dlouholetou tradici.
Hořčíkový olej – k čemu je dobrý? A je lepší hořčík ve formě kapslí nebo oleje?
Hořčík neboli magnesium patří k nejdůležitějším minerálům, které naše tělo potřebuje. Účastní se totiž zhruba 300 různých tělesných reakcí. Bohužel ho ale většina z nás má nedostatek, což se projevuje hlavně podrážděností, nespavostí, náladovostí, svalovými křečemi nebo nepříjemným bušením srdce.


