Zajímavosti o kelpu – v čem náš organismus podpoří
Kelp, rovněž znám pod názvem chaluha bublinatá (Ascophyllum Nodosum), je mořská řasa, která patří mezi chaluhy. Stejně jako ostatní řasy je zdrojem velmi kvalitních a tělem dobře využitelných výživných látek. Dá se konzumovat čerstvá, ale v našich končinách se s ní setkáme ve formě sušené nebo s namletým práškem, popřípadě je takový prášek v kapslích či slisovaný do podoby tablet. Díky velkému obsahu některých minerálních a stopových prvků, může být skvělou přírodní variantou, jak je do organismu doplnit. Jaké tedy minerály a další složky v kelpu nalezneme, jak vypadá, a v jakých ohledech může být kelp pro tělo příznivý? Všechny tyto zajímavosti o této řase si proberme v dnešním článku.
Kde se kelp přirozeně vyskytuje a jak vypadá?
Již bylo zmíněno, že kelp je chaluha vyskytující se v mořských vodách. Je to hnědá řasa, náležící do řádu laminaria, v němž se nachází asi třicet druhů. Na naší planetě se chaluha bublinatá vyskytuje už několik milionů let. Jejím typickým místem výskytu jsou především mělké oceány. Roste všude po světě, a to zejména kolem pobřeží. Tvoří rozsáhlé podvodní porosty, kterým se začalo říkat kelpové lesy.
Kelp je specifický svým opravdu rychlým růstem. Za jeden jediný den může totiž narůst až o celý půl metr. Celkově dosahuje různorodé velikosti mezi 30 a 80 metry. Vytváří vidlicovitě rozvětvené pásy, jež mají zelenohnědou barvu. Na povrchu má párové vzduchové bubliny, od nichž se odvinul i český druhový název ,,bublinatá“. Kelp se snadno přichycuje na skalních útvarech, mušlích či dřevě. Během odlivu ho běžně můžeme vidět na plážích, kde získává téměř černou barvu. Při přílivu se opět vrátí do své původní podoby.
Obsahové látky kelpu
Vzhledem k tomu, že není před sušením kelpu potřebná žádná tepelná úprava, zachovává si většinu svých živin až do konce celého procesu. Chaluha bublinatá obsahuje celou řadu vitaminů z b-komplexu – vitamin B1, B2, B3, B9 a B12. Dále pak vitamin C, D, A, E a K. Z minerálních a stopových látek lze jmenovat vápník, hořčík, fosfor, zinek, draslík, železo, křemík, měď, selen a jód. Z těch méně známých to je například bór, kobalt, vanadium či molybden. Je tedy vidět, že tato řasa je skutečně nabitá vitaminy i minerály, ale je nejvíce ceněna pro svůj vysoký obsah jódu. V kelpu se nachází rovněž základní živiny – sacharidy (včetně vlákniny), lipidy a proteiny. V neposlední řadě nesmíme opomenout ještě karotenoidy a flavonoidy.
S čím nám může být kelp nápomocný?
Hlavním důvodem, proč se chaluhy bublinaté používá, je značný obsah jódu. Je to jeden z nejlepších přirozených zdrojů. Jód je v těle důležitý hned pro vícero věcí. Potřebujeme ho hlavně ke správné činnosti štítné žlázy a metabolismu cukrů, tuků a bílkovin. Je dokonce významný pro normální vývoj kostí, fungování svalstva a reprodukčních orgánů. Jód je taktéž nepostradatelný během růstu plodu a dětí, kdy ovlivňuje vývoj centrální nervové soustavy. Dále je třeba nezbytný pro naše kognitivní funkce nebo zdravou pokožku celého těla.
Kelp však může podpořit i další části organismu. Využívá se při redukci váhy, jelikož napomáhá spalování tuků a lepšímu trávení. Vyznačuje se antibakteriálními a antivirovými vlastnostmi. Je prospěšný, protože snižuje hladinu cholesterolu a krevního tlaku. Díky obsahu antioxidantů snižuje oxidační stres. Jak je vidět kelp umí být skvělým pomocníkem po mnoha stránkách, avšak nic se nesmí přehánět. Nadměrné množství jódu v organismu může škodit, a na užívání kelpu by si měli dát pozor také ti, co trpí nadměrnou funkcí štítné žlázy.
Kelp (chaluha bublinatá) v organismu podporuje:
- Normální trávení
- Kontrolu tělesné hmotnosti/pocit sytosti
- Hormonální systém
- Normální činnost štítné žlázy/produkce hormonů – energetický metabolismus
- Normální funkci střevního traktu
- Antiestrogenní působení
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc.Michaela Fulínová

Koenzym Q10 – rozdíl mezi ubichinolem a ubichinonem?
Koenzym Q10 (CoQ10) je látkou, kterou v našem těle vyžaduje každá buňka. Je totiž jejich nezbytnou součástí. Bez něho by buňky nebyly schopné pracovat, tak jak by měly a mnohé procesy by neprobíhaly správným způsobem. Pokud je tohoto koenzymu v organismu přítomno málo, může se to, mimo jiné, projevit i na stavu pokožky, jež může začít předčasně stárnout. Jsou tu ale také další nežádoucí dopady nedostatku koenzymu Q10. Koenzym Q10 je přítomen také v určitých potravinách. Nalezneme ho zejména ve vnitřnostech jako jsou hovězí ledviny, játra a srdce. Z rostlinné říše můžeme jmenovat sójové boby, špenát, arašídy nebo brokolici.

Je vhodné užívat vitamin D3 i v létě?
Vitamin D je důležitý vitamin, který v našem těle plní spoustu úloh a biochemických procesů. Nikoho proto asi nepřekvapí vědecké tvrzení, že jeho nedostatek má přímou souvislost se vznikem zdravotních potíží, zvýšeným rizikem nákazy respiračními chorobami a oslabením imunity. Jedná se však o specifický vitamin, který je naše tělo schopno získat pomocí slunečního záření.

Jak správně podpořit zdraví kloubů?
Klouby jsou velice důležitou součástí pohybového aparátu. Přestože jsou poměrně odolné a vydrží běžně fungovat po dlouhá léta, může dojít k jejich opotřebení nebo poranění. Při pohybu pak mohou být klouby bolestivé či se může dokonce snižovat jejich normální funkce, což rapidně ovlivňuje kvalitu samotného života. Správná péče o klouby je tedy klíčová pro udržení pohyblivosti a předcházení vzniku určitých kloubních onemocnění.