Zelený čaj, jaké obsahové látky v něm nalezneme?
Zelený čaj jistě každý z nás velmi dobře zná ve formě horkého lahodného nápoje. Spousta lidí ho určitě někdy ochutnala ba si jeho konzumaci oblíbila na denní bázi. Avšak zelený čaj nepřináší jen příjemný a chutný rituál, ale obsahuje více pro nás zajímavých a prospěšných složek. Proto se dnes na trhu setkáme také s jinou podobou této rostlinky, než je ta k vylouhování. Většinou jde o koncentrovaný výtažek ve formě prášku nebo je ukrytý v kapslích pro větší pohodlí při užívání. Co všechno tedy v sobě zelený čaj skrývá a jak nám mohou být tyto látky ze zdravotního hlediska užitečné? Vše o tomto tématu se dozvíte v dnešním článku.
Z čeho je zelený čaj získáván a extrahován?
Možná by někoho mohlo překvapit, že zelený, bílý i černý čaj pochází z úplně stejné rostliny, ale je tomu opravdu tak. Jedná se o Čajovník čínský (Camellia sinensis). To je stálezelený keř dorůstající se běžně do výšky až 15 metrů, ovšem najdou se dokonce vyšší. Kvete bílými květy, které mají výraznou vůni. Mladé listy a výhonky jsou tou důležitou částí pro výrobu kvalitních čajů a extraktů. Nejlepší jsou tzv. tips, což jsou mladé lístečky na koncových větvích. Druh čaje se pak odlišuje v jeho zpracování. Zelený čaj je nefermentovaný, prochází minimální oxidací, a tak si zachovává velké kvantum antioxidantů a dalších skvělých složek. Lístky se po sběru nechávají zavadnout a následná oxidace se zastavuje opražením nebo horkou párou. Poté jsou připraveny na sušení, třídění a případné extrahování.
Co zelený čaj obsahuje?
Zelený čaj má v sobě značný počet látek, jež stojí za povšimnutí a můžeme s nimi podpořit náš organismus, přispět k lepšímu zdraví a povzbudit některé jeho přirozené funkce. Podle koncentrace určitých složek lze poznat taktéž kvalitu a pokud chceme hodnotný výtažek, je vhodné se na jejich množství zaměřit, abychom dosáhli kýženého výsledku. Jednotlivé součásti si postupně popíšeme.
- Polyfenoly
Zelený čaj je na polyfenoly opravdu bohatý a jsou to ty látky jejichž množství je při užívání nejdůležitější. Obecně fungují jako antioxidanty, takže jsou přínosem pro ochranu buněk před oxidativním stresem, jenž může způsobovat předčasné stárnutí či mít neblahý dopad na kardiovaskulární systém. Za ty s velkým významem jsou považovány především katechiny. Nejsilnější je tzv. epigalokatechin galát, značen zkráceně jako EGCG. Ten podporuje i metabolismus tuků, termogenezi, zvyšuje energetický výdej, a tudíž může být dobrým pomocníkem během hubnutí. Může i příznivě snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu, má rovněž protizánětlivý efekt nebo oceníme jeho blahodárnost na zdraví pokožky a dutinu ústní. Schopnosti zeleného čaje se mohou projevit také na paměti, uvolnění a celkovém zdraví mozku.
- Tein
Tak se nazývá kofein, který nalezneme v zeleném čaji. Jde zcela o totožnou substanci jako je v kávě, ačkoliv chování je trošku odlišné. V čaji je totiž na rozdíl od kávy kofein vázaný na jiné látky – konkrétně třísloviny, jiným jménem taniny (další polyfenoly). To má za následek, že se povzbuzující vliv dostavuje až později, funguje mírněji, ale za to trvá po delší dobu.
- Vitaminy, minerály, aminokyseliny a saponiny
Nesmíme opomenout, že zelený čaj obsahuje několik vitaminů a minerálů. Značné zastoupení má vitamin C, vitaminy B komplexu a vitamin E. Z minerálních látek je to draslík, vápník, zinek, fosfor, hořčík, mangan, měď a železo. I když to nejsou zrovna nejvýznačnější prvky zeleného čaje, jsou pro náš organismus samozřejmě přínosné a nepostradatelné. V neposlední řadě se v zeleném čaji nachází aminokyselina L-theanin, která navozuje pocity pohody a relaxace, a to bez náznaku ospalosti. Ovlivňuje pozitivně nervovou soustavu a tělesnou únavu. Lze jmenovat ještě například saponiny, jež jsou třeba kardioprotektivní či stimulují imunitu.
Zelený čaj podporuje:
- Duševní stav a výkon
- Antioxidant
- Pružnost cév
- Normální hladina cholesterolu v krvi
- Normální činnost srdce, cévního systému
- Koncentrace - učení
- Normální hladina glukózy v krvi
- Kognitivní funkce - antioxidant
- Normální stav zraku - antioxidant
- Normální střevní mikroflóra
- Normální funkce střevního traktu
- Kontrola tělesné hmotnosti/Metabolismus lipidů
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Golden Nature Zelený čaj obsahuje vysoký podíl v jedné kapsli 500mg s deklarovaným množstvím aktivních látek 8 % kofeinu, 50 % polyfenolů, 30 % katechinů a 15 % EGCG.
Matcha je prášek získávaný z mladých lístků rostliny Čajovníku čínského (Camellia sinensis). Matcha je skvělým řešením jak nahradit ranní kávu s dostatečným povzbuzujícím efektem.

Proč je vhodné kombinovat chitosan s vitaminem C?
Chitosan není možná tak známým doplňkem stravy, nicméně už existuje k zakoupení mnoho přípravků s touto látkou. Většinou se spojuje především s pozitivním vlivem při redukcích hmotnosti a často se mu také přezdívá „magnet na tuky“ nebo „blokátor tuků“. Přesto, že o něm spoustu lidí třeba ještě neslyšelo, byl objeven již v 19. století. V dnešní době není využíván pouze jakožto volně prodejný suplement, ale rovněž k medicínským účelům, a to dokonce i pro zevnější použití. Chitosan patří mezi polysacharidy, jež jsou nevstřebatelné. Konkrétně se jedná o druh vlákniny. Získává se chemickým postupem (deacetylací) z látky, která se jmenuje chitin.

Methionin pro lepší růst vlasů?
Methionin je látka, o které možná ani nevíte, že je pro náš organismus důležitá, nebo jste o ní dokonce nikdy neslyšeli. Jedná se přitom o aminokyselinu, jež má klíčovou roli v řadě fyziologický procesů, jako je například syntéza bílkovin či rozkládání tuků. Jestli jste ale o něm přece jen něco zaslechli, možná to bylo ve spojitosti s podporou růstu vlasů. A není tomu jen tak, jelikož je v tomto ohledu tato aminokyselina zásadní

Acerola – tropická třešeň plná přírodního vitaminu C
Acerola lysá také nazývána malpígie lysá či barbadoská třešeň, je rostlina pěstována především pro své plody, které jsou považovány za jeden z nejbohatších přírodních zdrojů vitaminu C. Acerola však neobsahuje pouze tento vitamin, ale je zdrojem i dalších užitečných látek pro organismus, jako jsou minerály, flavonoidy a celá škála dalších vitaminů či jiných aktivních látek.