Zelený čaj, jaké obsahové látky v něm nalezneme?
Zelený čaj jistě každý z nás velmi dobře zná ve formě horkého lahodného nápoje. Spousta lidí ho určitě někdy ochutnala ba si jeho konzumaci oblíbila na denní bázi. Avšak zelený čaj nepřináší jen příjemný a chutný rituál, ale obsahuje více pro nás zajímavých a prospěšných složek. Proto se dnes na trhu setkáme také s jinou podobou této rostlinky, než je ta k vylouhování. Většinou jde o koncentrovaný výtažek ve formě prášku nebo je ukrytý v kapslích pro větší pohodlí při užívání. Co všechno tedy v sobě zelený čaj skrývá a jak nám mohou být tyto látky ze zdravotního hlediska užitečné? Vše o tomto tématu se dozvíte v dnešním článku.
Z čeho je zelený čaj získáván a extrahován?
Možná by někoho mohlo překvapit, že zelený, bílý i černý čaj pochází z úplně stejné rostliny, ale je tomu opravdu tak. Jedná se o Čajovník čínský (Camellia sinensis). To je stálezelený keř dorůstající se běžně do výšky až 15 metrů, ovšem najdou se dokonce vyšší. Kvete bílými květy, které mají výraznou vůni. Mladé listy a výhonky jsou tou důležitou částí pro výrobu kvalitních čajů a extraktů. Nejlepší jsou tzv. tips, což jsou mladé lístečky na koncových větvích. Druh čaje se pak odlišuje v jeho zpracování. Zelený čaj je nefermentovaný, prochází minimální oxidací, a tak si zachovává velké kvantum antioxidantů a dalších skvělých složek. Lístky se po sběru nechávají zavadnout a následná oxidace se zastavuje opražením nebo horkou párou. Poté jsou připraveny na sušení, třídění a případné extrahování.
Co zelený čaj obsahuje?
Zelený čaj má v sobě značný počet látek, jež stojí za povšimnutí a můžeme s nimi podpořit náš organismus, přispět k lepšímu zdraví a povzbudit některé jeho přirozené funkce. Podle koncentrace určitých složek lze poznat taktéž kvalitu a pokud chceme hodnotný výtažek, je vhodné se na jejich množství zaměřit, abychom dosáhli kýženého výsledku. Jednotlivé součásti si postupně popíšeme.
- Polyfenoly
Zelený čaj je na polyfenoly opravdu bohatý a jsou to ty látky jejichž množství je při užívání nejdůležitější. Obecně fungují jako antioxidanty, takže jsou přínosem pro ochranu buněk před oxidativním stresem, jenž může způsobovat předčasné stárnutí či mít neblahý dopad na kardiovaskulární systém. Za ty s velkým významem jsou považovány především katechiny. Nejsilnější je tzv. epigalokatechin galát, značen zkráceně jako EGCG. Ten podporuje i metabolismus tuků, termogenezi, zvyšuje energetický výdej, a tudíž může být dobrým pomocníkem během hubnutí. Může i příznivě snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu, má rovněž protizánětlivý efekt nebo oceníme jeho blahodárnost na zdraví pokožky a dutinu ústní. Schopnosti zeleného čaje se mohou projevit také na paměti, uvolnění a celkovém zdraví mozku.
- Tein
Tak se nazývá kofein, který nalezneme v zeleném čaji. Jde zcela o totožnou substanci jako je v kávě, ačkoliv chování je trošku odlišné. V čaji je totiž na rozdíl od kávy kofein vázaný na jiné látky – konkrétně třísloviny, jiným jménem taniny (další polyfenoly). To má za následek, že se povzbuzující vliv dostavuje až později, funguje mírněji, ale za to trvá po delší dobu.
- Vitaminy, minerály, aminokyseliny a saponiny
Nesmíme opomenout, že zelený čaj obsahuje několik vitaminů a minerálů. Značné zastoupení má vitamin C, vitaminy B komplexu a vitamin E. Z minerálních látek je to draslík, vápník, zinek, fosfor, hořčík, mangan, měď a železo. I když to nejsou zrovna nejvýznačnější prvky zeleného čaje, jsou pro náš organismus samozřejmě přínosné a nepostradatelné. V neposlední řadě se v zeleném čaji nachází aminokyselina L-theanin, která navozuje pocity pohody a relaxace, a to bez náznaku ospalosti. Ovlivňuje pozitivně nervovou soustavu a tělesnou únavu. Lze jmenovat ještě například saponiny, jež jsou třeba kardioprotektivní či stimulují imunitu.
Zelený čaj podporuje:
- Duševní stav a výkon
- Antioxidant
- Pružnost cév
- Normální hladina cholesterolu v krvi
- Normální činnost srdce, cévního systému
- Koncentrace - učení
- Normální hladina glukózy v krvi
- Kognitivní funkce - antioxidant
- Normální stav zraku - antioxidant
- Normální střevní mikroflóra
- Normální funkce střevního traktu
- Kontrola tělesné hmotnosti/Metabolismus lipidů
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Golden Nature Zelený čaj obsahuje vysoký podíl v jedné kapsli 500mg s deklarovaným množstvím aktivních látek 8 % kofeinu, 50 % polyfenolů, 30 % katechinů a 15 % EGCG.
Matcha je prášek získávaný z mladých lístků rostliny Čajovníku čínského (Camellia sinensis). Matcha je skvělým řešením jak nahradit ranní kávu s dostatečným povzbuzujícím efektem.

Vitamin K2, proč je stejně důležitý jako vitamin D3?
Vitaminy rozpustné v tucích, A,D,E,K, představují jednu z nejdůležitějších složek naší potravy. Lidské tělo si vitaminy, až na pár výjimek, nedokáže samo vyrobit, a proto je musíme přijímat v podobě bohaté a živé stravy. V poslední době se pozornost odborné i laické veřejnosti zaměřila na vitamin D3, a to nejen v souvislosti se vstřebáváním vápníku ze střeva do krve, ale také pro jeho nezastupitelnou úlohu ve fungování imunitního systému. Zato vitamin K2 (menachinon) zůstává stále neprávem opomíjen, možná až podceňován. Tyto dva vitaminy spolu však velice úzce spolupracují. Vitamín K2 působí preventivně proti mnoha chronickým chorobám. Tím že „čistí“ cévy od nadbytku vápníku a účelně s ním dál hospodaří, předchází ateroskleróze a na druhé straně i osteoporóze. Také má velice příznivý vliv na celý kardiovaskulární a nervový systém. Působí na paměť i kognitivní funkce, které se zhoršují vlivem postupujícího věku.

Cordyceps sinensis, kdy a jaké koncentrace jsou nejvhodnější?
Cordyceps sinensis známý také pod českým názvem jako housenice čínská je populární medicinální houba, která pochází z Tibetu. Blahodárný vliv cordycepsu na náš organismus byl proslulý již v tradiční čínské medicíně a to zejména pro svou stimulační schopnost a vysoký obsah bioaktivních látek, které si umí poradit s řadou zdravotních potíží napříč celým tělem. Cordyceps je plný unikátních látek se širokospektrálními účinky na náš organismus, díky čemuž pomáhá při mnoha onemocněních. Jednou z nejvýznamnějších složek je cordycepin neboli 3-deoxyadenosin, což je nukleosid neutralizující volné radikály. Dále obsahuje na 28 různých nasycených a nenasycených mastných kyselin, kyselina cordycepsová (D-mannitol), Adenosin, více jak 10 aminokyselin, vitaminy ze skupiny B, minerální látky – především zinek, draslík a vápník a v neposlední řadě vitaminy rozpustné v tucích, které si lidské tělo neumí samo vytvořit.

Reishi – kdy a jaké koncentrace zvolit a proč je důležitý obsah triterpenu?
Dřevokaznou houbu reishi můžete také znát pod českým názvem jako lesklokorku lesklou. Jedná se o parazitující houbu, která se přiživuje na odumírajících kmenech a pařezech listnatých stromů. Její vzhled je zajímavý, neboť vějířovitá plodnice vypadá jako nalakovaná. Barvu má cihlově červenou nebo hnědou, takže je vidět již z dálky. V našich lesích reishi růst nenajdete. Vyžaduje totiž specifické podmínky, které ji poskytují jedině lesy v Asii, zejména v horských oblastech Číny. Reishi patří k nejstarším medicinálním houbám na světě, která má dlouhou tradici v tradiční čínské medicíně.