Železo a jeho funkce v organismu?
Železo patří k velice důležitým prvkům v lidském těle, neboť se podílí na celé řadě úloh od dýchacího systému až po správné fungování svalů. Jeho nedostatek v těle se zpočátku projevuje nenápadně, takže po příčině příznaků mnoho lidí ani nepátrá. Později se ale může dostavit až tzv. anémie (chudokrevnost), což je stav, který nepříznivě ovlivňuje různé pochody v těle a může až vést k poruše některých orgánů. Dostatek železa v potravě je tedy dobré nepodceňovat.

Co víme o železu a jaká je jeho doporučená denní dávka?
Železo je v těle zastoupeno ve dvou základních formách – ve formě hemoglobinu a myoglobinu. Hemoglobin je červené krevní barvivo, které je nezbytnou součástí červených krvinek, jež slouží k přenosu molekul kyslíku do tkání. Při nedostatku železa tak například naše srdce, mozek a játra nejsou dostatečně zásobeny životadárným kyslíkem. Myoglobin má podobnou funkci, akorát ve svalech. Nedostatek železa se tak u svalů projevuje sníženou svalovou silou.
Železo je nepostradatelným prvkem. Ještě více důležitý ale je v období těhotenství nebo u dospívajících dětí. Doporučená denní dávka pro dospělého jedince se pohybuje okolo 14 mg, přičemž menstruující ženy a dárci krve by měli tuto dávku ještě navýšit o jednou tak velké množství. U dospívajících se optimální příjem železa pohybuje v rozmezí 8–14 mg za den.
V jakých potravinách železo můžeme najít?
Jak je všeobecně známo, nejvíce železa se nachází hlavně v červeném mase a vnitřnostech. Z rostlinných zdrojů jsou dobrou zásobárnou železa fazole, mandle, meruňky, švestky a obilí. Významné je také nezapomínat na konzumaci ovoce a zeleniny, v nichž je sice podíl železa nízký, avšak vitamin C podporuje vstřebávání a využití tohoto prvku v těle.

Naopak existují i faktory, které biovyužitelnost v organismu snižují. K nim například patří nadměrné užívání alkoholu, kávy a návykových látek nebo přílišná konzumace vlákniny a šťavelanů, jež mohou být příčinou toho, že železo projde trávicím traktem bez většího využití.
Jaká je funkce železa v těle?
Kromě toho, že železo se podílí na vzniku červených krvinek, a tudíž přenosu důležitého kyslíku, také ovlivňuje srdeční činnost, nervovou soustavu a imunitní systém. Železo má totiž vliv na diferenciaci T-lymfocytů, což je jeden z druhů bílých krvinek, jež usmrcují cizorodé patogeny a nádorové buňky. Působení na nervovou soustavu a srdce se projevuje tím, že při jeho nedostatku hrozí bolesti hlavy, nepravidelné bušení srdce, třes rukou a nohou nebo časté zadýchávání. Příjem železa zkrátka celkově ovlivňuje fyzickou zdatnost a lepší výkonnost, což je také důvod toho, proč na železo nedají dopustit ani sportovci.
Železo v organismu podporuje:
- Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
- Přispívá k normálním rozpoznávacím funkcím
- Přispívá k normální tvorbě červených krvinek a hemoglobinu
- Přispívá k normálnímu přenosu kyslíku v těle
- Přispívá k normální funkci imunitního systému
- Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
- Podílí se na procesu dělení buněk
- Přispívá k rozvoji poznávacích funkcí u dětí
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Jak působí reishi na organismus?
Reishi, označována také jako lesklokorka lesklá, je jednou z mnoha vitálních hub, které mohou velice dobře posloužit našemu zdraví. Je to dřevokazná chorošovitá houba, jenž má nápadně lesklou a červenohnědou plodnici půlkruhovitého tvaru. Našli bychom jí především na listnatých stromech.
Na co je dobrý vitamin B12?
B12 neboli kobalamin je jedním z mnohých zástupců z tzv. B-komplexu a patří mezi látky rozpustné ve vodě, což znamená, že pro správné vstřebávání nepotřebuje žádný tuk, jako je tomu v případě těch, jež jsou rozpustné právě v tucích. Takové vitaminy se většinou nikam neukládají a jejich případný nadbytek se vyloučí spolu s močí. Co se týče vitaminu B12 je to však trošku jinak a ukládá se do jater, ledvin a dalších částí, ze kterých ho tělo může následně čerpat. Denní dávka by měla být přibližně 2,5 μg, nicméně se nelekejte, že v suplementech je ho několikanásobně více – je tomu tak kvůli jeho ne zrovna snadné vstřebatelnosti.
Hlíva ústřičná jako doplněk stravy – jaká koncentrace je nejvhodnější?
Hlíva ústřičná, latinsky Pleurotus ostreatus, je dřevokazná houba obsahující cenné aktivní látky podporující imunitní systém. Svým tvarem a barvou připomíná ústřice, což vysvětluje její české pojmenování. Jako jedna z mála medicinálních hub hlíva roste také na území Evropy včetně České republiky. Hlíva ústřičná je jedlá houba, která parazituje na kmenech a pařezech listnatých stromů. Klobouk má hladký a šedavě zbarvený v závislosti na vzdušné vlhkosti. Zajímavé je na ní to, že roste v trsech střechovitě posázených nad sebou a jako pravá dřevokazná houba dovede ze dřeva přijímat různé prospěšné látky.


