Ženšen pravý, zázračná bylina dlouhověkosti?
Ženšen pravý pod latinským názvem Panax ginseng je jednou z nejstarších, nejznámějších a nejužívanějších bylin na světě. Tato zázračná bylina je také nazývána Všehoj ženšenový a není tomu je tak pro nic za nic. Tuto přezdívku Ženšen získal díky svému skvělému a širokému spektru působení na organismus.
První zmínky o Ženšenu pravém jsou opět z Asie a byly objeveny před více jak několika tisíci lety. Tradiční čínská medicína se opírá o tuto ceněnou rostlinu o čem svědčí i fakt, že v určitých historických období, byla cena Ženšenu dokonce vyšší, než cena zlata.
Kde má Ženšen pravý přirozené prostředí a jak tato bylina vypadá?
Jak již bylo zmíněno Ženšen pravý pochází z oblasti Asie konkrétně Činy, Japonska a Korei. Některé studie poukázaly na fakt, že Ženšen pocházející z Korei obsahuje vyšší množství aktivních látek, než jiné Ženšeny pěstující se na odlišných koutech světa. Dnes se Ženšen pěstuje v různých zemích, ovšem ten z oblasti Asie bude nejkvalitnější, jelikož zde jsou přirozené podmínky pro jeho růst.
Ženšen pravý je středně vysoká vytrvalá bylina, která zpravidla mívá v nadzemní částí 3-5 lístku a červený plod. Nadzemní část, ovšem není tak zajímavá, zázračná část Ženšenu se skrývá pod zemí a je to kořen. Kořen je zhruba 20 cm dlouhý a 3 cm široký žlutohnědé barvy, přípomínajícíc tvar člověka dle některých publikací. My bychom ho spíše přirovnali k nepravidelnému tvaru, podobnému Zázvoru.

Co všechno kořen Ženšenu pravý obsahuje?
Ženšen pravý je blahodárná rostlina zejména díky svému kořenu, který obsahuje aminokyseliny, minerály jako draslík, vápník, fosfor a jiné. Dále vitamíny, flavonoidy, polysacharidy a mezi nejvýznamnější látky patří antioxidanty a saponiny. V Ženšenu bylo objeveno více jak 80 různých druhů saponinů. Nejdůležitější skupinou saponinů jsou ginsenosidy. Ginsenosidy jsou nejefektivnější látkou obsaženou v Ženšenu, která má zásadní vliv na organismus. Pokud tedy sháníte kvalitní Ženšen, je potřeba vždy vybírat Ženšen s deklarovaným obsahem ginsenosidů – NE POUZE NAMLETÝ KOŘEN!
K čemu všemu je Ženšen v organismu dobrý:
- Duševní stav a výkon koncentrace, koordinace, stres
- Fyzický výkon a stav - kyselina mléčná
- Erekce
- Únava, Paměť, Slabost - vyčerpání
- Přirozená obranyschopnost - imunitní systém
- Vitalita
- Sexuální zdraví
- Krevní oběh
- Kognitivní a duševní výkonnost
- Antioxidant
- Normální hladina glukózy v krvi
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Acai berry – zázračný antioxidant z Amazonie.
Bobule Acai berry plodí tropická palma Euterpe oleracea, která nese český název Euterpe brazilská či Kapustoň brazilská. Podle druhového názvu lze snadno odvodit, že pochází z pralesů Jižní Ameriky, kde dorůstá výšky až 20 metrů. Ačkoliv tmavě fialové bobulovité plody Acai berry byly objeveny již před několika tisíci lety, do podvědomí naší společnosti se zapsaly teprve nedávno, a to jako super zdravé ovoce plné prospěšných látek.
Hericium medicinální houba plná vitamínů a prospěšných látek
Hericium neboli lví hříva patří mezi medicinální houby, které se od nepaměti využívají v tradiční čínské medicíně. V poslední době je však o ně velký zájem i u nás, a to především proto, že podporují odpověď organismu na stresové situace také podporují imunitu a působí jako tzn. adaptogeny. Na světě jich existuje přes 100 druhů a konkrétně hericium patří mezi nejoblíbenější.
Která maca je nejlepší?
Maca peruánská, lepidium meyenii, řeřicha peruánská, peruánský ženšen či královna And. To vše jsou názvy pro jednu a tu samou mimořádnou rostlinu, které se využívá pro zlepšení zdraví již dlouhé roky. Nejčastěji je spojována s navýšením energie, vitalitou a hormonální rovnováhou. Jak už je dle názvu asi jasné, má maca něco společného s Peru. Jedná se o krajinu jejího původu, kde roste ve vysoké nadmořské výšce, a ne zcela příjemných podmínkách. Maca má ovšem také více různorodých druhů. Nejběžnější je maca žlutá, červená a černá. Ty jsou snadno rozeznatelné právě podle barvy, nicméně i jejich vlastnosti a chuť se lehce odlišují. Zatímco maca žlutá má jen jemnou nasládlou neutrální až nevýraznou příchuť, ta červená je sladší, plnější a popisována jako nejchutnější, černá je naopak chuťově výraznější než předchozí dvě, je zemitá až nahořklá.


