Zinek a jeho funkce v organismu?
Zinek je v těle jedním z významných minerálů podílejících se na stovkách tělesných pochodů a organismus by bez něho nemohl fungovat tak, jak je třeba. Je stopovým prvkem, a z toho důvodu je potřebný jen v malém množství, avšak není o nic méně důležitější než jiné látky. Udává se, že již jeho lehký nedostatek může způsobovat určité problémy v některých systémech těla. Je nutný například pro aktivitu enzymů, pokožku, vlasy a reprodukční orgány. Tím ale seznam přínosů zinku zdaleka nekončí. Proto se v dnešním článku zaměříme na všechny funkce zinku, čímž si ukážeme, jak moc je pro nás nezbytný a u kolika procesů musí být přítomný.
Z čeho lze běžně zinek získat?
Zinek se vyskytuje v potravinách živočišného i rostlinného původu. Najdeme ho v mase, měkkýších, vejcích, játrech, mléčných výrobcích, v celozrnných obilovinách, kořenové zelenině, droždí a semínkách. Je nutné podotknout, že z živočišných produktů se ale zinek využívá lépe než z těch rostlinných. Na vinně jsou často látky, které se nazývají fytáty (kyselina fytová). Ty tvoří se zinkem nerozpustné komplexy, a to zabraňuje zinku se správně vstřebat. Tyto složky dokonce také zpomalují absorpci jiných látek. To může být překážkou zejména v případě, pokud se stravujeme výhradně vegansky či vegetariánsky a zařazujeme většinou potraviny bohaté právě na fytáty. Pak sice můžeme konzumovat rostlinné produkty plné zinku, ale ten se nedostane tam, kde je potřeba.
Co vše je úkolem zinku v organismu?
Zinek je významný pro tvorbu asi 200 druhů enzymů v těle a tvorbu několika bílkovin. Je součástí řady metabolických procesů – syntézy všech makroživin (cukrů, tuků, bílkovin), mastných kyselin, zásad a rovněž vitaminu A. Je nezbytný k udržení zdravého stavu našich kostí, vlasů, nehtů, očí a pokožky celého těla. Jeho přítomnost je potřebná dokonce k náležité funkci reprodukční soustavy, včetně pohlavních orgánů. U žen ovlivňuje zdraví vaječníků a u mužů se stará o udržování správné hladiny testosteronu v krvi a kvalitu spermií. Je podstatný i pro rozpoznávací (kognitivní) funkce, kam zahrnujeme kupříkladu paměť, koncentraci a pozornost.
Dalším důvodem, proč je důležité přijímat dostatečnou kvantitu zinku, je rozhodně imunitní systém. Tam totiž hraje poměrně velkou roli. Podporuje imunitu, vlastní obranyschopnost a odolnost těla proti infekčním onemocněním. I v případě, že chybí organismu pouze malé množství zinku, může dojít k oslabení přirozených obranných systémů. Zinek taktéž řadíme mezi látky, jež mají antioxidační vlastnosti. To znamená, že ochraňuje buňky před oxidativním stresem způsobeným vnitřními i vnějšími volnými radikály. Dále se podílí na regulaci syntézy DNA a dělení buněk, a proto je nepostradatelným prvkem už při vývoji a růstu před narozením, ale také po něm.
Jak se může projevit nedostatek či přebytek zinku?
Nedostatek zinku způsobuje ve spoustě případů málo pestrá strava, která je chudá na mikroživiny. Dále se deficit běžně vyskytuje u lidí, jež trpí některými onemocněními trávicího traktu, jater nebo ledvin, protože se u nich pak vitaminy a minerály mohou vstřebávat poněkud hůře. Stejně tak by si na dostatečné přijímání zinku měli dát větší pozor těhotné a kojící ženy, intenzivněji sportující lidé a ti, co prochází stresovým obdobím. Všechny tyto skupiny ho potřebují o něco více. Příznaky deficitu zinku mohou být různorodé – zvýšená lámavost a vypadávání vlasů, špatná kvalita nehtů, suchá a hrubá pokožka, zhoršená hojivost ran, psychické změny či oslabená imunita a s tím spojená častější nemocnost. Se zinkem ale může nastat taktéž opačný problém. Lze se s ním předávkovat. To se ovšem stává výjimečně, jelikož bychom museli v jediný den pozřít několikanásobně větší množství zinku, než je doporučená denní dávka nebo bychom museli brát velmi vysoké dávky dlouhodobě. Pokud by se tak stalo, jsou v takovém případě prvním ukazatelem bolesti břicha, průjmy a zvracení.
Zinek účinkuje na:
- k udržení normálního stavu vlasů, nehtů, pokožky a kostí
- k ochraně buněk před oxidativním stresem způsobeným volnými radikály
- podporuje imunitní systém
- zachovat plodnost, mužský reprodukční systém a normální hladinu testosteronu v krvi
- k normálním kognitivním funkcím a zraku
- k normálnímu metabolismu mastných kyselin a sacharidů
- k normální syntéze bílkovin
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc.Michaela Fulínová

Sušené maso, koncentrovaná síla kvalitních živin
Sušení masa se stalo v poslední době trendem českých domácností a stejně tak jdou na odbyt i komerční produkty tohoto druhu tzn. Jerky. Z tradičního pokrmu jihoamerických indiánů je dnes jídlo, které si svou pozici zpočátku budovalo zejména na poli sportovní výživy, ale záhy se jeho popularita rozrostla mezi nejširší veřejnost.

Směsi zelených potravin – jaké mají benefity?
Různé druhy zelených potravin, které jsou namixovány do jednoho produktu, se v poslední době dostávají na výsluní. A není se čemu divit, jelikož kombinují benefity vícero rostlin najednou.

Na co je dobrá ashwagandha?
Tato bylina má široké spektrum prospěšných vlastností. V první řadě se řadí mezi adaptogeny neboli rostliny, jenž zlepšují schopnost organismu se přizpůsobit prostředí či změnám vnějších podmínek. Ashwagandha proto přispívá ke zvýšení odolnosti organismu, a to po fyzické i duševní stránce. Z tohoto důvodu je rovněž s oblibou využívána ke zmírnění stresu a napětí. Dokáže totiž korigovat hladinu stresového hormonu kortizolu, který je ve vypjatých situacích více vyplavován. I když tento hormon z určitých důvodů potřebujeme, jeho dlouhodobě zvýšená hladina může být jednou z příčin zhoršeného zdravotního stavu.