Zinek a měď – Jak spolu tyto minerály souvisí?
Minerální prvky zinek i měď jsou oba důležité pro lidský organismus a tělo by bez nich nemohlo správně fungovat, jelikož jsou součástí mnoha procesů. Určitě bychom měli těchto prvků přijímat dostatečné množství ve stravě nebo při nedostatku zvolit kvalitní doplněk stravy. Zinek jistě už zná téměř každý a jeho příjem si už kdekdo hlídá. Na měď se ale v souvislosti s lidským organismem zapomíná a řada lidí ani nemá ponětí, že je stejně tak potřebná. O čem ale také mnoho lidí možná neví, že na sebe mohou mít tyto minerály vliv. Co je tedy potřeba vědět, pokud je užíváme a na co bychom si měli dát pozor?
Zinek
Zinek je esenciální látkou, a tak jsme odkázáni na jeho příjímání z potravin a suplementů. Nejvíce ho najdeme v libovém mase, játrech, vejcích a také v luštěninách a jeho deficit se může projevit únavou, padáním vlasů, lámavostí nehtů či větší náchylností k infekčním onemocněním. Je totiž nezbytný ke zdraví našich vlasů, kůže a nehtů, ale i imunitního systému, kostí, vývoj člověka i pro správnou funkci reprodukčních orgánů. Zvýšeného příjmu je nutné dbát v těhotenství, při kojení nebo onemocnění trávicího traktu a jater. U volby produktu je lepší vybírat organické (chelátové) formy, protože ty jsou v těle mnohem lépe využitelné než ty anorganické, a tak z něj vytěžíme co nejvíce.
Měď
Po železe a zinku je měď třetím nejvíce zastoupeným esenciálním prvkem v našem těle. Vyskytuje se například v kakau, játrech, korýších nebo některých ořeších, droždí a houbách. Je nezbytná pro stavbu kostí, činností centrálního nervového systému a společně se železem působí dohromady během krvetvorby. Měď je též součástí kolagenu, který se nachází i v kůži a pojivových tkáních. Podílí se i na tvorbě melaninu (kožní barvivo) – při jeho nedostatku může dojít ke ztrátě pigmentu a vypadávání vlasů. Dále při deficitu může docházet k anémii (chudokrevnosti), zhoršení duševního vývoje, poruše tvorby kostí a vaziva či ovlivnění jejich kvality, zhoršené imunitě, eventuálně i ke špatnému metabolismu cukrů v těle.
Jak se zinek a měď navzájem ovlivňují?
Pokud bereme více doplňků stravy najednou nebo některou suplementujeme ve větší kvantitě měli bychom si vždy dát pozor na to, jak na sebe veškeré látky působí. Nějaké se mohou ve svém působení podporovat a chovat se synergicky a některé dělají pravý opak a jsou antagonisté – to má za následek třeba zhoršenou dostupnost jedné z užívaných složek v preparátu, ale i ze stravy.
Zinek i měď jsou oba stejně významné pro několik správných funkcí našeho organismu. Jedná se například o metabolismus cukrů, kdy se podílí na správném využívání sacharidů. Také ani jeden nemůže chybět u podpory imunitního systému. Důležitou roli mají i během ochrany buněk, jsou totiž součástí antioxidačního enzymu zvaného superoxid dismutáza (SOD), kde slouží jako jeho katalyzátory. Pokud přijímáme obou látek přiměřené množství, není se čeho obávat. Problém však nastává, když doplňujeme vysoké dávky zinku, a to především tehdy pokud to děláme dlouhodobě. Měď se totiž vstřebává stejnými cestami jako právě zinek. Pakliže je tedy zinku moc, dochází k narušení absorpce mědi, a protože již není prostor, aby se dostala tam kam má, je z těla prostě vyloučena. To nám z výhledového hlediska může způsobit zdravotní obtíže, které mohou skončit až chudokrevností.
Závěrem lze říct, že pokud užíváte vyšší dávky zinku, než jsou potřebné a děje se tak po delší dobu, je možné, že i ve vašem organismu chybí právě měď. Proto je vhodné si vždy zjišťovat kolik a čeho vlastně potřebujeme, dodržovat doporučení na produktech či si nechat poradit od odborníka.
Zinek v těle podporuje:
-
- Pokud je v jedné dávce alespoň 1,5 mg zinku, tak lze tvrdit:
- Přispívá k normálnímu metabolismu sacharidů
- Přispívá k normálním rozpoznávacím funkcím
- Přispívá k normální syntéze DNA
- Přispívá k normální plodnosti a reprodukci
- Přispívá k normálnímu metabolismu makroživin
- Přispívá k normálnímu metabolismu mastných kyselin
- Přispívá k normálnímu metabolismu vitaminu A
- Přispívá k normální syntéze bílkovin
- Přispívá k udržení normálního stavu kostí
- Přispívá k udržení normálního stavu vlasů
- Přispívá k udržení normálního stavu nehtů
- Přispívá k udržení normálního stavu pokožky
- Přispívá k udržení normální hladiny testosteronu v krvi
- Přispívá k udržení normálního stavu zraku
- Přispívá k normální funkci imunitního systému
- Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem
- Podílí se na procesu dělení buněk
- Přispívá k normálnímu metabolismu kyselin a zásad
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Golden Nature Zinek v chelatové vazbě bisglycinátu s obsahem 15mg organického zinku v jedné rostlinné kapsli.
Puhdistamo Zinek + Vitamin C je efektivní kombinace 3 organicky vázených forem zinku s navíc obsaženým vitaminem C.

Ghí – co to je a na co všechno se používá?
Ghí nebo také „ghíčko“ to je čistý máselný tuk plný vitaminů a živin, který si mohou dopřát i lidé s intolerancí na mléčné výrobky. Nejedná se však o žádnou novinku mezi superpotravinami, ale o léty prověřené přepuštěné máslo.

Zinek a jeho formy, proč zvolit chelátovou vazbu?
Zinek je esenciální stopový prvek, v našem těle tedy zastoupen jen v menším množství, ale o to více potřebný pro aktivitu několika stovek enzymů, normální růst, reprodukční orgány, imunitu a pro velký počet dalších nezbytných funkcí našeho těla. Protože je zinek esenciální látkou, je nutné ho přijímat z potravin na tento prvek bohatých nebo si při jeho nedostatku dopomoci doplňkem stravy. Existuje více forem zinku, ale ne všechny pro nás budou mít stejný přínos. Některé naše tělo využije mnohem lépe a některé v podstatě prostě jen projdou zažívacím traktem bez většího efektu. Můžeme se setkat buď s anorganickými nebo organickými formami mezi které patří i speciální tzv. chelátová vazba.

Doplňky stravy pro lepší imunitu? Medicinální houby jsou jasná volba.
V tradičních medicínách nejsou medicinální houby žádnou novinkou, naopak se využívají již po staletí a o jejich blahodárném vlivu na imunitní systém se ví dávno. V posledních letech ovšem narostla jejich popularita po celém světe. Nejznámějšími druhy jsou reishi (lesklokorka lesklá), cordyceps (housenice čínská), hericium (korálovec ježatý) a shiitake (houževnatec jedlý). Za zmínku stojí rovněž chaga, polyporus, maitake a agaricius.