Ghí – co to je a na co všechno se používá?
Ghí nebo také „ghíčko“ to je čistý máselný tuk plný vitaminů a živin, který si mohou dopřát i lidé s intolerancí na mléčné výrobky. Nejedná se však o žádnou novinku mezi superpotravinami, ale o léty prověřené přepuštěné máslo, které si již dávno připravovaly naše babičky, aby prodloužily trvanlivost másla. Také chuť tradičních českých pokrmů je s tímto máslem nezaměnitelná. To ale není všechno. Pojďme se podívat, v čem tkví hlavní přínos ghí.

Co to je ghí a jak ho získat?
Ghí je přepuštěné máslo, které vzniká převařením. Tím se tuk oddělí od mléčných částic a zůstává jen máslo bez laktózy lahodné chuti a zlatavé barvy. Díky absenci laktózy a mléčných bílkovin mohou ghí bez starostí používat na vaření i lidé s alergií na mléčné výrobky.
A ačkoliv proces převaření a oddělení tukových a mléčných částic zní sebevíc složitě, je příprava ghí poměrně snadná a rychlá. Stačí máslo rozpustit v kastrolu a nechat ho na mírném plamenu pobublávat. Vysráženou bílkovinu na povrchu je potřeba pečlivě sbírat a po zhruba 10–15 minutách, kdy máslo přestane prskat a získá zlatou barvu, ho je nutné přecedit přes plátno do sklenice. Při celém procesu je důležité hlídat, aby se máslo nespálilo a abyste do sklenice nepřidali žádnou bílou vysráženou bílkovinu. Pokud si na přípravu ghí netroufáte, existuje také možnost si jej rovnou hotové zakoupit.
V čem je ghí jedinečné a proč ho používat?
Máslo většina lidí bere jako nezdravou potravinu, které se je třeba vyhýbat. Pokud si ale denně dopřáváte pouze menší množství másla, zhruba tak na jeden krajíc chleba, určitě vám po zdravotní stránce nic nehrozí. Máslo (pozor neplést si s margarínem) je dobrým zdrojem vitaminů rozpustných v tucích, což jsou vitaminy A, D, E a K. Tyto vitamin se podílí na aktivitě imunitního systému, podporují správný vývoj a krvetvorbu, a dokonce udržují stabilní hladinu některých hormonů. Množství obsažených mastných kyselin je navíc taktéž přínosné.
A právě všechny tyto látky si uchovává i převařené máslo ghí tzv. ghíčko. Kromě nich jsou v něm obsažené i fenolické antioxidanty, hořčík a železo. Velkou výhodou ghí je také to, že má vysoký kouřový bod, což znamená, že ho lze použít i při opravdu vysokých teplotách – klidně až do 250 °C. Při smažení se tak nepřepaluje a nevytváří toxické látky. Dále pak má výborné konzervační schopnosti, takže vám v uzavřené nádobě vydrží i několik měsíců.

Svůj pohled na ghí má i ajurvédská medicína. Podle ní ghí tělo detoxikuje, zlepšuje trávení, podporuje hubnutí a napomáhá lepšímu vstřebávání živin z jídla. V neposlední řadě má efekt na nervovou soustavu, přičemž zabraňuje pocitům únavy a vyčerpání.
Na co lze ghí použít?
Ghí můžete použít na vaření, pečení a smažení stejně jako olej nebo máslo. Výborně poslouží ke zjemnění pomazánek, polévek, omáček nebo kaší nejrůznějšího typu. Přidat ho můžete i do ovocného smoothie, sladkých dezertů nebo třeba do kávy. Jemná chuť vylepší prakticky každé jídlo. Také ve studené kuchyni najde ghí své uplatnění. Pokud si k snídani rádi dáváte chleba nebo opečený toust namazaný máslem, i v takovém případě můžete klasické máslo nebo margarín ghíčkem nahradit.
Zajímavé je i to, že ho můžete použít zevně. Na drobná poranění kůže, popáleniny a k hydrataci ho používaly právě i naši předkové. Využít ho můžete také jako základ při přípravě domácí kosmetiky nebo ke zhojení jizev.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Kotvičník zemní a jakou formu vybrat – kapsle, tinkturu nebo prášek?
Kotvičník zemní pod latinským názvem tribulus terrestris je velmi oblíbená bylinka s jasně žlutým květem, která je proslulá svými afrodiziakálními a posilujícími vlastnostmi. Kotvičník zemní lze sehnat v různorodém provedení od čajů přes kapsle až po tinktury. Pokud se tedy pro užívání kotvičníku zemního neboli tribulusu terrestris rozhodnete, pochopitelně budete očekávat co nejlepší výsledky. Těch se ale dočkáte jedině, pokud sáhnete po správné formě kotvičníku zemního s deklarovaným obsahem aktivních látek a to konkrétně saponinů nebo protodioscinu.
Trápí Vás nadýmání a bolesti břicha? Zkuste správná probiotika
Bolesti břicha, časté nadýmaní a další nepříjemné projevy v oblasti našeho zažívacího traktu jsou poměrně častým problémem. Téměř každý se v životě alespoň v malé míře s něčím takovým setkal, někdo se však s těmito potížemi potýká zcela pravidelně.
Koenzym Q10 a jeho formy?
Koenzym Q10, také nazýván jako ubichinon, zkráceně CoQ nebo jen Q10, je látka, kterou si tělo v určitém množství vyrábí samo přirozenými procesy v organismu. Je pro nás nezbytný, jelikož je součástí každé naší buňky a zajišťuje jejich správnou funkci. Koenzym Q10 je sloučenina funkčně se podobající vitaminům a svou strukturou se přibližuje především vitaminu K, proto se někdy můžeme setkat i s označením vitamin Q. Nachází se hlavně v živočišných potravinách.


