Zinek – významný minerál pro naše tělo
Zinek patří mezi základní stopové a esenciální prvky. To znamená, že se v lidském těle zinek vyskytuje jen v malém/stopovém množství a naše tkáně a orgány si jej nedovedou samy vytvořit. O to důležitější je jeho příjem v potravě nebo prostřednictvím doplňků stravy. I přes svoji velice nízkou koncentraci je totiž zinek nezbytný pro imunitní systém, tělesný růst a vývoj organismu v každém věku, dále je součástí mnoha biochemických procesů. Jeho nedostatek se pak projevuje celou řadou příznaků od vypadávání vlasů až po zrakové, kožní a trávicí problémy.
Základní fakta o zinku – doporučená denní dávka a zdroje zinku ?
Ačkoliv se množství zinku v našem těle pohybuje okolo 2 gramů, je zásadní pro většinu biochemických procesů. Například se podílí na syntéze proteinů a nukleových kyselin, účastní se metabolismu cukrů, tuků a bílkovin a tvoří velkou část enzymů. Zinek umožňuje správné dělení buněk a je základním stavebním kamenem pojivových tkání, mezi které patří například kosti. Z toho lze snadno odvodit, jak je jeho dostatečné množství v lidském organismu nezbytné.
Doporučená denní dávka elementárního zinku se pohybuje okolo 10 mg. Toto množství je pouze orientační a přísun zinku je dosti individuální a zaléží na mnoha aspektech jako je těhotenství, kojení, sportovní zátěž, žívotní styl a mnoho dalších. Samozřejmě při nedostatku, případně zmíněných okolnostech je potřeba přísun zinku zvýšit a to až několikanásobně.
V potravě se zinek nachází jak v potravinách živočišného, tak rostlinného původu. Pro tělo je zinek lépe využitelný z živočišných produktů. Proto vegetariánům a veganům často hrozí deficit tohoto minerálu. Z živočišných zdrojů je nejvíce zastoupen v červeném masu, vnitřnostech, vejcích a mléce. Mezi rostlinné zdroje zinku patří především celozrnné obiloviny, luštěniny, semínka, ořechy, fazole a kořenová zelenina.
Jaké jsou formy zinku?
Zinek i jiné minerály se objevují v různých formách. Každá z nich obsahuje jiné množství elementárního zinku a tím nejdůležitějším faktem je, že každá ma jinou vstřebatelnost v organismu. Mezi nejčastejší formy řadíme:
1) Anorganická forma
Tato varianta bývá dost často využíváná kvůli se nizké ceně, ovšem vstřebatelnost teto formy je minimální, přibližně okolo 10%. Mezi tyto formy řadíme např. oxid zinečnatý. Tuto variantu jednoznačně NEDOPORUČUJEME, jelikož se jedná o vyhozené peníze.
2) Chelátové a organické formy
Chelatové a organické formy zinku se vyznačují tím, že zinek je vždy navázan na organickou kyselinu (organická forma) případně na dvě aminokyseliny (chelátová forma). Chelátová forma zinku je právě diky obsahu aminokyselin vysoce vstřebatelná a naš organismus v tomto případě dokáže zinek využít až z 80%. Nejlepší formou chelátové vazby je bisglycinát zinečnatý, který nese elektricky neutrální náboj. To znamená, že minerál již není v těle dále vázán na jiné prvky a může být přímo využitelný. Chelátová forma zinku prostupuje travícím traktem až do tenkého střeva, kde ho naše tělo absorbuje.
Další velmi dobře vstřebatelnou organickou formou je citrát zinečnatý. Zinek v této formě má obdobnou vstřebatelnost jako chelátová vazba, může být ale projímavý.
Působení zinku v organismu?
Přísun zinku je prospěšný pro ženy i muže. Zatímco ženy na něm nejvíce ocení schopnost zvyšovat kvalitu vlasů, nehtů a pokožky, u mužů zase pozitivně ovlivňuje reprodukční systém a hladinu testosteronu. Zinek dále působí jako antioxidant chránící buňky před oxidativním stresem způsobeným volnými radikály a jako prostředek, který přispívá k normální funkci zrakového ústrojí.
Zdravotní tvrzení o zinku:
- Pokud je v jedné dávce alespoň 1,5 mg zinku, tak lze tvrdit:
- Přispívá k normálnímu metabolismu sacharidů
- Přispívá k normálním rozpoznávacím funkcím
- Přispívá k normální syntéze DNA
- Přispívá k normální plodnosti a reprodukci
- Přispívá k normálnímu metabolismu makroživin
- Přispívá k normálnímu metabolismu mastných kyselin
- Přispívá k normálnímu metabolismu vitaminu A
- Přispívá k normální syntéze bílkovin
- Přispívá k udržení normálního stavu kostí
- Přispívá k udržení normálního stavu vlasů
- Přispívá k udržení normálního stavu nehtů
- Přispívá k udržení normálního stavu pokožky
- Přispívá k udržení normální hladiny testosteronu v krvi
- Přispívá k udržení normálního stavu zraku
- Přispívá k normální funkci imunitního systému
- Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem
- Podílí se na procesu dělení buněk
- Přispívá k normálnímu metabolismu kyselin a zásad
Nejlepší volbou v rámci doplňků stravy je sáhnout po zinku v chelátové formě neboli bisglycinátu zinečnatém.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:

Garcinie kambodžská – proč je důležité sledovat obsah HCA?
Garcinie kambodžská, též tamarind malabarský, je vysoký tropický keř, kterému se daří v pralesích jihovýchodní Asie. Již v dávných dobách se v tradiční indické medicíně používal ke zmírnění revmatismu a střevních problémech. Dnes je ale znám především pro své redukční schopnosti, kterých si cení lidé po celém světě. Aby ale doplněk stravy s garcinií kambodžskou maximálně fungoval, je potřeba sledovat obsah HCA (kyselina hydroxycitrónová ). Garcinie kambodžská, latinsky garcinia cambogia, je keř s tmavě zelenými listy a zajímavými plody. Jeho výška se pohybuje v rozmezí 5 až 20 metrů, díky čemuž působí majestátně.

Kotvičník zemní a jeho vliv na muže?
Kotvičník zemní neboli Tribulus terrestris je jednoletá rostlina se žlutými květy, která je oblíbená především mezi mužskou populací. Ne náhodou se totiž kotvičníku přezdívá „přírodní viagra“. To ale není všechno, co dovede. O vlivu kotvičníku zemního na muže se v poslední době hodně mluví. Je tomu především kvůli nárůstu zájmu o sportovní aktivity a zdravý životní styl.

Guarana – přírodní povzbuzovač efektivnější než káva
Guarana je neobvyklá, liánovitá rostlina, která se v dnešní době převážně pěstuje v Jižní Americe, především v Brazílii. Díky svému stimulujícímu a energizujícímu efektu, je oblíbená u studentů, manažerů a sportovců. Guarana je tropická popínavá rostlina, která se v češtině nazývá Paulinie nápojná. Původně pochází z Amazonie, kde ji tamní obyvatelé hojně využívali pro povzbuzující a energizující efekt na lidské tělo. Odtud se pak do Evropy dostala díky jezuitskému misionáři a na počátku 18. století byla provedena její první chemická analýza. Výsledky byly překvapivé. Z rostliny se totiž podařilo izolovat velké množství bílé krystalické látky, která byla pojmenována jako guaranin