Co jsou to ginsenosidy a jaký je jejich význam?
Ginsenosidy představují zajímavou skupinu bioaktivních látek, které se téměř výhradně nachází v rostlině Panax Ginseng. Ta vám bude ale asi nejspíš známější pod českým názvem Ženšen pravý. Ženšen je již po staletí důležitou součástí nejrůznějších tradičních medicín, protože poskytuje lidskému organismu celou řadu benefitů. Je totiž považován za velmi efektivní adaptogen, který zvládne podpořit kognitivní funkce, zvýšit energii nebo stimulovat imunitní systém. Z tohoto důvodu vzbudil značný zájem i v moderním světě. Za velkou část svých vlastností ovšem vděčí právě ginsenosidům. My se proto v dnešním článku na ginsenosidy zaměříme, popíšeme si, co je to za látky a prozradíme všechny jejich schopnosti.
Ženšen pravý a obsah ginsenosidů
Ženšen pravý byl používán již dokonce před několika tisíci lety. Od samého počátku byl uctíván jako velmi mocné přírodní tonikum, které pomáhalo zlepšit vitalitu, omladit a prodloužit život. Nicméně během posledních století prošel pečlivým zkoumáním a byly tak objeveny látky, jež za tím vším skutečně stojí. Za jednu z nejdůležitějších obsahových složek jsou tak považovány ginsenosidy. Ty jsou nejvíce koncentrovány v kořeni rostliny, v menší míře jsou k nalezení i v listech. Množství ginsenosidů přítomných v kořeni ženšenu však záleží na mnoha faktorech. Jde třeba o stáří, podmínky při pěstování a šetrnost dalšího zpracování po sběru. Obecně ale platí, že starší ženšen má více bioaktivních sloučenin než ten zcela mladý. Sklízí se většinou ve stáří 6 let, kdy by měl přinést největší podíl veškerých látek, včetně ginsenosidů.
Co jsou ginsenosidy za látky a jaká mají pozitiva?
Ginsenosidy jsou souborem složitějších přírodních sloučenin. Jsou podskupinou tzv. panaxosidů. Konkrétně jde o třídu steroidních glykosidů, jež spadají do kategorie terpenových saponinů. Jedná se vlastně o rostlinné stavební prvky. Takových ženšenových saponinů ovšem existuje asi 30 různorodých druhů. Jejich struktura je poněkud rozmanitá, a dle ní se pak dále dělí na dioly, trioly a oleanany. Každý z druhů může vykazovat i jiné vlastnosti.
Ginsenosidy toho umí opravdu mnoho. V první řadě jsou řazeny mezi adaptogeny, tudíž napomáhají tělu se lépe vyrovnat se změnou a efektivněji reagovat na stresové situace. Přispívají k obnově rovnováhy v organismu a zvyšují odolnost. Podněcují přirozenou obranyschopnost a jsou nápomocné i během právě probíhajících infekčních onemocněních. Dále fungují proti únavě a vyčerpání, dodávají energii, vitalitu, podporují sexuální zdraví a optimalizují srdeční činnost, krevní tlak a hladinu cukru. Po mentální stránce jsou prospěšné pro kognitivní funkce. Zlepšují paměť, rychlost myšlení a soustředění.
Jaké množství ginsenosidů je nejvhodnější?
Jak můžete tedy vidět, ginsenosidy jsou zajímavé látky, které mají široké potencionální využití pro vaše zdraví. Je ale dobré si uvědomit, že to, jak bude ženšen skutečně fungovat je velice individuální a výsledek závisí také na množství přítomných ginsenosidů v použitém suplementu. Kvalitní ženšenové přípravky obvykle poměr ginsenosidů samy deklarují na obale produktu. To vám pomůže snadněji určit, co od daného ženšenu můžete očekávat. Před pořízením doplňku je tedy příhodné si tuto informaci dohledat, popřípadě se zeptat přímo samotného výrobce.
Běžně můžete narazit na dva typy koncentrací. První, která je nižší a obsahuje přibližně 2-10 % ginsenosidů a druhá, jež má kolem 80 %. Ne vždy v této situaci platí, že vyšší množství je to lepší. Záleží na situaci a daných potřebách. Nižší je vhodná pro dlouhodobé užívání a prevenci, vyšší se doporučuje pro intenzivnější a rychlé posílení vitality, imunity a kognitivních funkcí nebo v případě určitých zdravotních obtíží.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS

Jak spolu souvisí vápník, vitamin D3 a K2?
Vitamin D3 a vitamin K2 jsou v poslední době hodně diskutované vitaminy rozpustné v tucích. Bylo totiž zjištěno, že se jedná o nejaktivnější formy vitaminu D a K, takže jejich pravidelným užíváním lze dosáhnout mnohem lepších výsledků než konzumací „obyčejného déčka“ nebo vitaminu K1. Ještě zajímavější je ale souvislost těchto vitaminů s vápníkem.

Na co je dobrá acerola?
Acerola neboli Malpígie lysá je tropická rostlina, která produkuje červené plody, jež jsou plné prospěšných látek. Tyto plody mohou připomínat klasické třešně, proto se jí často s oblibou přezdívá také jako barbadoská třešeň.

Která maca je nejlepší?
Maca peruánská, lepidium meyenii, řeřicha peruánská, peruánský ženšen či královna And. To vše jsou názvy pro jednu a tu samou mimořádnou rostlinu, které se využívá pro zlepšení zdraví již dlouhé roky. Nejčastěji je spojována s navýšením energie, vitalitou a hormonální rovnováhou. Jak už je dle názvu asi jasné, má maca něco společného s Peru. Jedná se o krajinu jejího původu, kde roste ve vysoké nadmořské výšce, a ne zcela příjemných podmínkách. Maca má ovšem také více různorodých druhů. Nejběžnější je maca žlutá, červená a černá. Ty jsou snadno rozeznatelné právě podle barvy, nicméně i jejich vlastnosti a chuť se lehce odlišují. Zatímco maca žlutá má jen jemnou nasládlou neutrální až nevýraznou příchuť, ta červená je sladší, plnější a popisována jako nejchutnější, černá je naopak chuťově výraznější než předchozí dvě, je zemitá až nahořklá.