Ghí – co to je a na co všechno se používá?
Ghí nebo také „ghíčko“ to je čistý máselný tuk plný vitaminů a živin, který si mohou dopřát i lidé s intolerancí na mléčné výrobky. Nejedná se však o žádnou novinku mezi superpotravinami, ale o léty prověřené přepuštěné máslo, které si již dávno připravovaly naše babičky, aby prodloužily trvanlivost másla. Také chuť tradičních českých pokrmů je s tímto máslem nezaměnitelná. To ale není všechno. Pojďme se podívat, v čem tkví hlavní přínos ghí.
Co to je ghí a jak ho získat?
Ghí je přepuštěné máslo, které vzniká převařením. Tím se tuk oddělí od mléčných částic a zůstává jen máslo bez laktózy lahodné chuti a zlatavé barvy. Díky absenci laktózy a mléčných bílkovin mohou ghí bez starostí používat na vaření i lidé s alergií na mléčné výrobky.
A ačkoliv proces převaření a oddělení tukových a mléčných částic zní sebevíc složitě, je příprava ghí poměrně snadná a rychlá. Stačí máslo rozpustit v kastrolu a nechat ho na mírném plamenu pobublávat. Vysráženou bílkovinu na povrchu je potřeba pečlivě sbírat a po zhruba 10–15 minutách, kdy máslo přestane prskat a získá zlatou barvu, ho je nutné přecedit přes plátno do sklenice. Při celém procesu je důležité hlídat, aby se máslo nespálilo a abyste do sklenice nepřidali žádnou bílou vysráženou bílkovinu. Pokud si na přípravu ghí netroufáte, existuje také možnost si jej rovnou hotové zakoupit.
V čem je ghí jedinečné a proč ho používat?
Máslo většina lidí bere jako nezdravou potravinu, které se je třeba vyhýbat. Pokud si ale denně dopřáváte pouze menší množství másla, zhruba tak na jeden krajíc chleba, určitě vám po zdravotní stránce nic nehrozí. Máslo (pozor neplést si s margarínem) je dobrým zdrojem vitaminů rozpustných v tucích, což jsou vitaminy A, D, E a K. Tyto vitamin se podílí na aktivitě imunitního systému, podporují správný vývoj a krvetvorbu, a dokonce udržují stabilní hladinu některých hormonů. Množství obsažených mastných kyselin je navíc taktéž přínosné.
A právě všechny tyto látky si uchovává i převařené máslo ghí tzv. ghíčko. Kromě nich jsou v něm obsažené i fenolické antioxidanty, hořčík a železo. Velkou výhodou ghí je také to, že má vysoký kouřový bod, což znamená, že ho lze použít i při opravdu vysokých teplotách – klidně až do 250 °C. Při smažení se tak nepřepaluje a nevytváří toxické látky. Dále pak má výborné konzervační schopnosti, takže vám v uzavřené nádobě vydrží i několik měsíců.
Svůj pohled na ghí má i ajurvédská medicína. Podle ní ghí tělo detoxikuje, zlepšuje trávení, podporuje hubnutí a napomáhá lepšímu vstřebávání živin z jídla. V neposlední řadě má efekt na nervovou soustavu, přičemž zabraňuje pocitům únavy a vyčerpání.
Na co lze ghí použít?
Ghí můžete použít na vaření, pečení a smažení stejně jako olej nebo máslo. Výborně poslouží ke zjemnění pomazánek, polévek, omáček nebo kaší nejrůznějšího typu. Přidat ho můžete i do ovocného smoothie, sladkých dezertů nebo třeba do kávy. Jemná chuť vylepší prakticky každé jídlo. Také ve studené kuchyni najde ghí své uplatnění. Pokud si k snídani rádi dáváte chleba nebo opečený toust namazaný máslem, i v takovém případě můžete klasické máslo nebo margarín ghíčkem nahradit.
Zajímavé je i to, že ho můžete použít zevně. Na drobná poranění kůže, popáleniny a k hydrataci ho používaly právě i naši předkové. Využít ho můžete také jako základ při přípravě domácí kosmetiky nebo ke zhojení jizev.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová

Bacillus coagulans v probiotikách – proč je tato bakterie vhodná?
Probiotika jsou prospěšné mikroorganismy, které pomáhají obnovit střevní mikroflóru. Ta je důležitá nejen z hlediska trávení a vstřebávání živin z přijaté potravy, ale hlavně kvůli celkové imunitě organismu. Tak jako je to ale téměř u všeho, nejsou probiotika jako probiotika. Přesněji řečeno existuje spoustu druhů probiotik, z nichž každé v našem těle působí trochu jinak. K nejznámějším druhům probiotik patří například laktobacily nebo bifidobakterie.

Magnesium – jednotlivé formy a jejich působení?
Hořčík (magnesium) je veledůležitý minerál, na který jsou kladeny čím dál tím vyšší nároky. Může za to znečištěné prostředí i naše fyzické a psychické vytížení. Kvůli tomu ani zdravá strava nedokáže pokrýt doporučované denní hodnoty magnesia/hořčíku a většina populace trpí jeho nedostatkem. Vhodnou volbu proto představují doplňky stravy s obsahem hořčíku, které je ovšem zapotřebí vybírat pečlivě a obezřetně. Není totiž hořčík jako hořčík. Hořčík se v doplňcích stravy vyskytuje vždy ve formě sloučenin. Jeho využitelnost v těle tak závisí na tom, na jakou molekulu je navázán.

Jaké má arginin účinky?
Arginin je semi-esenciální látkou, která se dokáže v těle přirozeně produkovat, ale pouze za jistých podmínek. Arginin je přitom významná aminokyselina, která se podílí na mnoha fyziologických pochodech v organismu. Jeho příjem si však můžeme zajistit potravou. Našli bychom ho například ve vejcích, mase, rybách, mléčných výrobcích, semínkách, ořechách, luštěninách nebo dokonce hořké čokoládě.