Guarana – přírodní povzbuzovač efektivnější než káva
Guarana je neobvyklá, liánovitá rostlina, která se v dnešní době pěstuje zejména v Jižní Americe, především v Brazílii. Díky svým silným stimulujícím a energizujícím účinkům, které nastupují postupně a mají dlouhotrvající efekt, je oblíbená u studentů, manažerů a sportovců. Z jiných důvodů je guarana dále doporučována v rámci redukčních diet. Zajímá vás z jakých? Přečtěte si o tom v následujících řádcích a zjistěte, jakým způsobem funguje.
Odkud guarana pochází a jak vypadá?
Guarana je tropická popínavá rostlina, která se v češtině nazývá Paulinie nápojná. Původně pochází z Amazonie, kde ji tamní obyvatelé hojně využívali pro povzbuzující a energizující efekt na lidské tělo. Odtud se pak do Evropy dostala díky jezuitskému misionáři a na počátku 18. století byla provedena její první chemická analýza. Výsledky byly překvapivé. Z rostliny se totiž podařilo izolovat velké množství bílé krystalické látky, která byla pojmenována jako guaranin. Dnes tuto látku známe pod názvem kofein.
Na pohled je guaranu snadné rozeznat. Vyznačuje se zelenými lichozpeřenými listy a rýhovanou lodyhou. Květenství má hroznovité a světle zbarvené. Červený plod připomínající bobuli v sobě ukrývá dužinu a černé semeno, které se při dozrávání plodu klube na povrch. Tento zajímavý přírodní úkaz napodobuje lidské oko. Pro léčebné účinky se sbírají vyzrálá semena. A jelikož se jedná o rostlinu popínavou, lze ji považovat za dřevnatou liánu.

Jaké jsou aktivní látky obsažené v guaraně??
Hlavní složkou semen guarany je kofein, což je významný stimulující alkaloid. V semenech guarany je zastoupen ze 4 až 8 %. A i když se vám může zdát obsah kofeinu nízký, ve skutečnosti ho je v semenech guarany dvakrát více, než kolik bychom ho našli v kávě. Proto pokud potřebujete povzbudit svůj organismus například po ránu, raději sáhněte po přírodním povzbuzovači bez vedlejších účinků – guaraně, namísto kávy nebo slazeného nápoje s přídavkem kofeinu.
Mezi další obsažené aktivní látky patří theofylin a theobromin. Tyto složky regulují hladinu krevního tlaku, podporují nervovou činnost a mají protizánětlivý efekt na organismus. Kromě toho společně s kofeinem pomáhají oddalovat pocit únavy, a to na delší dobu než při užití samotného kofeinu. Kofein sám o sobě totiž energii dodává skokově a po několika hodinách po užití způsobuje razantní energetický útlum.
Tím však výčet důležitých a pro tělo prospěšných látek nekončí. Guarana je také bohatá na minerály, aminokyseliny, vitaminy skupiny B a vitamin C.

Jaký má guarana vliv na organismus?
Jako intenzivní přírodní stimulant a antioxidant guarana také posiluje psychickou pohodu, soustředěnost, koncentraci, mentální výkonnost a paměť. Její užívání je proto ideální v případě, že vykonáváte psychicky náročnou práci.
Dále také zlepšuje fyzickou kondici a pomáhá s kontrolou tělesné hmotnosti, neboť urychluje metabolismus a potlačuje pocit hladu a chuti k jídlu. Vítaného pomocníka představuje i při bolestech hlavy. V neposlední řadě detoxikuje tělo a očisťuje ho od volných radikálů, takže se dostavují pocity vitality a omlazení.
Guarana v organismu podporuje:
- Imunitní systém
- Fyzická a psychická vitalita
- Energie - tonus - únava
- Kontrola tělesné hmotnosti a metabolismus tuků
- Normální trávení
Plody guarany lze v našich zeměpisných šířkách sehnat jen velice obtížně. Proto nejsnadnější a nejběžnější způsob, jak guaranu užívat, představují kapsle či extrahovaný prášek ze semen guarany.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Rybí, hovězí či vepřový kolagen a jak ho správně vybrat??
Rybí (mořský) kolagen se získává z ryb a měkkýšů, díky své nižší molekulové hmotnosti se využívá v kosmetickém průmyslu k výrobě krémů proti stárnutí pleti. Mořský kolagen je totiž mnohem vstřebatelnější a využitelnější tělem než kolagen vepřový či hovězí.
Vitamin K2, proč je stejně důležitý jako vitamin D3?
Vitaminy rozpustné v tucích, A,D,E,K, představují jednu z nejdůležitějších složek naší potravy. Lidské tělo si vitaminy, až na pár výjimek, nedokáže samo vyrobit, a proto je musíme přijímat v podobě bohaté a živé stravy. V poslední době se pozornost odborné i laické veřejnosti zaměřila na vitamin D3, a to nejen v souvislosti se vstřebáváním vápníku ze střeva do krve, ale také pro jeho nezastupitelnou úlohu ve fungování imunitního systému. Zato vitamin K2 (menachinon) zůstává stále neprávem opomíjen, možná až podceňován.
Shilajit neboli mumio – dar přírody z Himálají
Shilajit, někdy nazývaný také mumio, je přírodní pryskyřice tmavé barvy, která vzniká po staletí rozkladem rostlinného materiálu a minerálů v horských masivech. Jeho vznik je dlouhý a pomalý proces – organická hmota z rostlin a mikroorganismů se po staletí mění působením tlaku, tepla a geologických sil ve směs bohatou na minerály


