Sleva 5%, bonusový program a další výhody?? Stačí se u nás registrovat a jsou Vaše! 

Koenzym Q10 – rozdíl mezi ubichinolem a ubichinonem?

Koenzym Q10 (CoQ10) je látkou, kterou v našem těle vyžaduje každá buňka. Je totiž jejich nezbytnou součástí. Bez něho by buňky nebyly schopné pracovat, tak jak by měly a mnohé procesy by neprobíhaly správným způsobem. Pokud je tohoto koenzymu v organismu přítomno málo, může se to, mimo jiné, projevit i na stavu pokožky, jež může začít předčasně stárnout. Jsou tu ale také další nežádoucí dopady nedostatku koenzymu Q10. Proto dnes můžeme vybírat z rozmanité škály přípravků pro péči o pleť a rovněž i doplňků stravy. V následujícím článku se tudíž zaměříme na základní funkce koenzymu Q10 a řekneme si více o jeho dvou formách ubichinonu a ubichinolu.

 

Tvorba koenzymu Q10 a jeho doplňování?

Naše tělo umí docela dobře syntetizovat koenzym Q10 samovolně v buňkách. Ovšem existuje mnoho faktorů, které tuto tvorbu negativně ovlivňují. Za prvé se jedná o věk. Zatímco v mladém věku máme z vlastní produkce koenzymu Q10 většinou dostatek, později tomu tak již být nemusí. Avšak nejedná se o žádný hodně pokročilý věk, schopnost organismu produkovat koenzym Q10 se začíná prudce snižovat už kolem 30 roku života, což je poměrně brzy. Nepříznivé pro obsah Q10 jsou nicméně i další skutečnosti. Může to být kupříkladu kouření či špatně vyvážená strava. Stejně tak se třeba koenzym spotřebovává při zvýšené fyzické zátěži.

 

Koenzym Q10 je přítomen také v určitých potravinách. Nalezneme ho zejména ve vnitřnostech jako jsou hovězí ledviny, játra a srdce. Z rostlinné říše můžeme jmenovat sójové boby, špenát, arašídy nebo brokolici. Je ale nutné zmínit, že živočišné produkty nám poskytnou této látky mnohem větší množství, v rostlinách není totiž tolik koncentrován.

Jaké jsou nejdůležitější funkce koenzymu Q10?

V první řadě by tělo vůbec bez koenzymu neumělo přeměnit energii přijímanou z potravy na tu, jež pak využíváme pro chod organismu a psychickou i fyzickou činnost. Každá buňka v sobě obsahuje tzv. mitochondrie, kde se vyrábí energie pro různorodé buněčné aktivity. Dále koenzym napomáhá odbourávání volných kyslíkových radikálů a je tak vysoce funkčním antioxidantem. Organismus ho v tomto ohledu spotřebovává mezi prvními, a proto v případě, že je oxidačního stresu více, je koenzym Q10 relativně rychle čerpán. Dlouhodobý deficit pak může přispět například k srdečnímu onemocnění, vysokému krevnímu tlaku a jiným degenerativním stavům, únavě a rychlejšímu stárnutí. Koenzym Q10 je taktéž součástí biochemických procesů, jež zprostředkovávají vstřebávání vitaminů a minerálů do buněk. 

Ubichinol a ubichinon, v čem se liší?

Oxidovaný ubichinon (ubiquinon) i jeho redukovaná verze ubichinol (ubiquinol) jsou dvě aktivní formy koenzymu Q10. Jsou velice úzce spjaté, avšak jsou mezi nimi drobné rozdíly. Ubichinon je využíván hojně, kdežto s ubichinolem se v doplňku stravy setkáme poměrně zřídka. Často se ovšem právě o ubiquinolu tvrdí, že má lepší biologickou dostupnost – tedy to, jak dobře se vstřebává a kolik ho tělo z přijaté dávky skutečně využije. Je tomu tak z toho důvodu, že tato redukovaná podoba koenzymu Q10 se již nemusí přeměňovat k tomu, aby byla užita tam, kde je v organismu potřeba. Ubichinon se oproti tomu musí změnit právě na ubichinol. To znamená, že organismus stejně přetvoří tuto verzi koenzymu Q10 na jeho nejefektivnější formu. Polemizuje se však o ztrátách, které při této přeměně mohou nastat. Tělo ale ubichinon přetváří již velmi krátce po jeho přijetí. Tudíž je i v tomto případě využito vysoké procento. Navíc k tomu, je tento typ koenzymu Q10 používán po dlouhá léta a těší se stále velké oblibě, a to díky jeho prověřenému blahodárnému efektu.

 

 

Není tedy vyloučeno, že se může ubiquinol vstřebávat rychleji a lépe, nicméně není jasné, jestli výsledek bude lepší či horší nežli u ubiquinonu, rozdíl v nich pravděpodobně ani nepoznáme. Co zajisté pocítíme hned, je odlišnost v ceně. Jelikož je ubichinol nestabilní, je výroba takového doplňku poněkud složitá, což se samozřejmě odráží na ceně, která je výrazně vyšší nežli u ubichinonu. Volba je proto čistě jen na vás. Při výběru byste se ale měli zaměřit spíše na jiné faktory – kvalita produktu, množství aktivní látky, výrobní postup, a na to, zda je obsažen spolu s koenzymem Q10 také tuk, jež je nutný pro náležitou absorpci.  

 

Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:

 

 

 

 

Golden Nature Koenzym Q10 ve formě Ubichinolu ve vysoké dávce 100mg, rozpuštěné v sójovém oleji pro maximální vstřebatelnost.

 

 

 

 

 

 

 

 

Golden Nature Koenzym Q10 v naší nabídce naleznete také v cenově výhodnějším setu.

Blog

Triple magnesium, proč zvolit tuto variantu?

Hořčík je minerální látkou, kterou potřebuje každá naše buňka v těle. Prvním a zásadním dějem, v němž je hořčík důležitým účastníkem, je energetický metabolismus. Je totiž nezbytnou součástí procesu produkce energie, ke kterému dochází uvnitř mitochondrií. Na tom je závislá nejenom míra naší únavy a vyčerpanosti, ale třeba též relaxace a kontrakce svalů, reprodukce buněk nebo přenos živin přes membránu buněk.

26.01.2023


Koenzym Q10 – rozdíl mezi ubichinolem a ubichinonem?

Koenzym Q10 (CoQ10) je látkou, kterou v našem těle vyžaduje každá buňka. Je totiž jejich nezbytnou součástí. Bez něho by buňky nebyly schopné pracovat, tak jak by měly a mnohé procesy by neprobíhaly správným způsobem. Pokud je tohoto koenzymu v organismu přítomno málo, může se to, mimo jiné, projevit i na stavu pokožky, jež může začít předčasně stárnout. Jsou tu ale také další nežádoucí dopady nedostatku koenzymu Q10. Koenzym Q10 je přítomen také v určitých potravinách. Nalezneme ho zejména ve vnitřnostech jako jsou hovězí ledviny, játra a srdce. Z rostlinné říše můžeme jmenovat sójové boby, špenát, arašídy nebo brokolici.

19.01.2023


Mandlový olej a jeho vliv na naši pleť?

Mandlový olej se vyrábí se syrových mandlí. Ty rostou na stromě, jež nese název Mandloň obecná (Prunus Dulcis). Dorůstá se do výšky až 12 metrů. Její původ je v severní Africe a západní Asii, ovšem v dnešní době se pěstuje i v jiných teplejších oblastech, často se však stává, že zplaní. Nejlepší podmínky má totiž v teplých, ale suchých oblastech, kde jsou mírné zimy. Mandloň kvete bílými až narůžovělými květy, ze kterých později vznikají právě mandl

13.01.2023



Všechny články


https://www.zivefirmy.cz/profi-doplnky-stravy_f1739187?loc=cr|0
Nastavení Cookies
Cookies

Naše webové stránky používají soubory cookies, které nám pomáhají s jejich vylepšováním. Abychom cookies mohli používat, musíte nám to povolit. Kliknutím na tlačítko "OK, souhlasím" udělujete tento souhlas.

Nastavení OK, souhlasím
×
Nastavení souborů cookies

Cookies jsou malé soubory, které webové stránky (i ty naše) ukládají ve Vašem webovém prohlížeči. Obsahy těchto souborů jsou vyměňovány mezi Vaším prohlížečem a našimi servery, případně se servery našich partnerů. Některé cookies potřebujeme, abychom webová stránka mohla správně fungovat, některé potřebujeme k marketingové a statistické analytice. Zde si můžete nastavit, které cookies budeme moci používat.

Nezbytné cookies
Nezbytné cookies
Jedná se o technické soubory, které jsou nezbytné ke správnému chování našich webových stránek a všech jejich funkcí. Používají se mimo jiné k ukládání produktů v nákupním košíku, zobrazování produktů na přání, ovládání filtrů, osobního nastavení a také nastavení souhlasu s uživáním cookies. Pro tyto cookies není zapotřebí Váš souhlas a není možné jej ani odebrat.
Ovlivňuje funkce:
  • Konfigurační cookies
Analytické cookies
Vypnuto Zapnuto
Analytické cookies
Analytické cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a našich reklamních kampaní. Jejich pomocí určujeme počet návštěv a zdroje návštěv našich internetových stránek. Data získaná pomocí těchto cookies zpracováváme souhrnně, bez použití identifikátorů, které ukazují na konkrétní uživatelé našeho webu. Pokud vypnete používání analytických cookies ve vztahu k Vaší návštěvě, ztrácíme možnost analýzy výkonu a optimalizace našich opatření.
Ovlivňuje funkce:
  • Google Analytics - analytická návštěvnost
Personalizované cookies
Vypnuto Zapnuto
Personalizované cookies
Používáme rovněž soubory cookie a další technologie, abychom přizpůsobili náš obchod potřebám a zájmům našich zákazníků a připravili tak pro Vás výjimečné nákupní zkušenosti. Díky použití personalizovaných souborů cookie se můžeme vyvarovat vysvětlování nežádoucích informací, jako jsou neodpovídající doporučení výrobků nebo neužitečné mimořádné nabídky. Navíc nám používání personalizovaných souborů cookie umožňuje nabízet Vám dodatečné funkce, jako například doporučení výrobků přizpůsobených Vašim potřebám. 
Marketingové cookies
Vypnuto Zapnuto
Marketingové cookies
Marketingové (reklamní) cookies používáme my nebo naši partneři, abychom Vám mohli zobrazit vhodné obsahy nebo reklamy jak na našich stránkách, tak na stránkách třetích subjektů. Díky tomu můžeme vytvářet profily založené na Vašich zájmech, tak zvané pseudonymizované profily. Na základě těchto informací není zpravidla možná bezprostřední identifikace Vaší osoby, protože jsou používány pouze pseudonymizované údaje. Pokud nevyjádříte souhlas, nebudete příjemcem obsahů a reklam přizpůsobených Vašim zájmům.
Ovlivňuje funkce:
  • Google Ads