Jak se starat o svoje játra?
Játra jsou velice důležitým orgánem, který má pro naše zdraví opravdu zásadní význam. Funkcí má poměrně dost, ovšem mezi ty nejznámější patří nejspíše likvidace veškerých škodlivých látek a detoxikace organismu. Z tohoto důvodu je nadmíru důležité játra zbytečně nezatěžovat a starat se o ně, aby svoje úkoly zvládaly bez problému. Dnes vám proto přinášíme osvědčené způsoby a rady, jak udržet játra zdravá a také jak co nejvíce podpořit jejich regeneraci a náležitou funkci.

Jakou úlohu mají játra v těle?
Tento orgán má dokonce několik stovek různorodých poslání. Jak jsme si již řekli, jedná se v první řadě o detoxikaci, jež spočívá ve filtraci krve a v odstraňování všeho, co by mohlo v organismu škodit a případně se usadit v tkáních – třeba toxiny jako je alkohol nebo léky a rovněž metabolické odpadní látky. Dále se játra účastní metabolismu živin (cukrů, tuků a bílkovin) a jsou důležité pro látkovou přeměnu neboli proces, kdy dochází k přeměně látek na energii v buňkách. Produkují taktéž žluč, která je klíčová pro správné trávení, vytváří určité hormony a jsou zásobárnou glykogenu, železa a lipidů.
Jak poznám, že játra nefungují zcela správně?
Játra jsou unikátní orgán, jehož schopnost regenerace je ze všech orgánů v těle nejvyšší. Pokud jsou však přetěžovány dlouhodobě a výrazně, může dojít k nevratnému poškození nebo dokonce úplnému selhání. Příznaků, jež mohou poukazovat na jejich zhoršenou funkci, je mnoho, není ovšem pravidlem, že by s nimi musely vždy souviset. V případě jakýchkoliv pochybností a obtíží se raději obraťte na svého lékaře, který váš stav zhodnotí nejlépe. Nicméně mezi projevy mohou patřit kupříkladu nevolnosti, zvracení, otoky dolních končetin a břicha, svědění pokožky, tmavé zbarvení moči, krev ve stolici, křehkost kůže a nažloutlé zbarvení pokožky či očního bělma.
Co játrům škodí?
Je asi jasné, že jim zásadně škodí alkohol. Metabolizuje se totiž právě v játrech. Jeho nadměrná konzumace má výrazný a negativní dopad na jejich stav, způsobuje poškození a zvyšuje rovněž riziko zánětlivých procesů nebo dokonce vážnějšího onemocnění. Stejně jsou na tom léčiva, proto nikdy nepřekračujte doporučená dávkování a užívání vždy důkladně konzultujte s lékařem nebo lékárníkem. Myslet byste měli taktéž na vyváženou stravu. Vysoký příjem cukru, příliš tučná jídla, nadměrná konzumace uzenin, transmastné kyseliny – to vše je skutečná zátěž. Pozor si dejte také na přílišný příjem soli.

Čím podpořit zdraví jater?
Změna životního stylu
Jestliže nechcete vaše játra nadále zatěžovat nebo obzvláště v případě, že se už s jistými problémy potýkáte, je na místě se v první řadě zaměřit právě na vaši životosprávu. Omezte nevhodné produkty a po většinu času vybírejte kvalitní potraviny. Dodržujte pitný režim. Ten by měl sestávat převážně z čisté vody. I dostatek tekutin je totiž pro náležitou funkci jater klíčový. Mějte svoji váhu pod kontrolou a zařaďte pravidelný pohyb – stačí obyčejné procházky. Význam má i dostatečný spánek, během něhož se celé tělo regeneruje.
Vhodné doplňky stravy
Samozřejmostí je příjem kompletního spektra vitaminů a minerálních látek. I mírný deficit některého z nich může významně narušit rovnováhu v těle a činnost orgánů. Existují však další doplňky stravy, které je pro podporu jater dobré zvážit. Jedná se zejména o ostropestřec mariánský (Silybum marianum). To je bylinka nabitá prospěšnými bioaktivními sloučeninami. Obsahuje především silymarin, který velice efektivně ochraňuje jaterní buňky, zlepšuje jejich obnovu a mírní zánětlivé procesy. Nadmíru příznivý je také kurkumin, který podněcuje jaterní činnost a chrání buněčné membrány. Všeobecně je přínosné zvýšit příjem antioxidantů, které odbourávají volné radikály, jež mohou škodit i jaterním buňkám.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj:
Alcoholic Liver Disease: Pathogenesis and Current Management - PMC [online]. [cit. 05. 12. 2024]. Dostupné z: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5513682/
Kešu ořechy – v čem spočívá jejich přínos pro zdraví?
S kešu ořechy se pojí spoustu zajímavostí, o kterých ví jen málokdo. Věděli jste například, že ledvinovitý tvar kešu odpovídá názvu stromu, na kterém roste? Ano, je tomu skutečně tak. Kešu ořechy jsou plodem stromu ledvinovníku západního (Anacardium occidentale), což je tropický stálozelený strom původem z Brazílie.
Co dokáže kreatin a proč je tak oblíbený?
Kreatin je organická sloučenina, kterou si tělo dokáže v určitém množství syntetizovat. Avšak pouze v omezeném množství. Přirozeně vzniká v játrech, ledvinách a částečně i ve slinivce břišní. Vytváří se v přirozeném procesu ze tří aminokyselin — argininu, glycinu a methioninu
Co jsou kolagenní peptidy?
Kolagen je jeden z nejrozšířenějších typů proteinů v lidském organismu. Jedná se o nerozpustnou vláknitou bílkovinu, kterou si tělo ve většině případů umí samo vytvořit, tato schopnost se však zpomaluje. Syntéza probíhá tak, že tělo vezme určité druhy aminokyselin, které na sebe naváže, čímž vznikne kolagen, jež se dále využívá dle potřeby. Molekula je složena asi z 19 druhů aminokyselin, z nichž největší množství připadá na glycin, prolin a hydroxyprolin. Kolagen se běžně vyskytuje ve své čisté neboli nativní verzi. To je nepozměněná přírodní forma, jež je ale bohužel pro tělo hůře vstřebatelná. Proto se začali vytvářet kolagenní peptidy, s nimiž se možná častěji setkáte pod názvem hydrolyzovaný kolagen. Ten je již sice jistým způsobem upraven, ale pouze k lepšímu. Nemusíte se tedy ničeho obávat. Kolagenní peptidy se liší hlavně molekulární strukturou, která je pro nás daleko snadněji využitelná.


