Jak správně podpořit zdraví kloubů?
Klouby jsou velice důležitou součástí pohybového aparátu. Přestože jsou poměrně odolné a vydrží běžně fungovat po dlouhá léta, může dojít k jejich opotřebení nebo poranění. Při pohybu pak mohou být klouby bolestivé či se může dokonce snižovat jejich normální funkce, což rapidně ovlivňuje kvalitu samotného života. Správná péče o klouby je tedy klíčová pro udržení pohyblivosti a předcházení vzniku určitých kloubních onemocnění. Je ale bohužel spoustu aspektů, které mohou mít na klouby negativní vliv, a jejich stav tak zhoršovat. Stejně tak ale existuje několik možností, jak jejich poškození předcházet a jejich zdraví naopak podpořit. Pokud chcete o tomto tématu vědět více, přečtěte si právě tento dnešní článek.
Čím jsou naše klouby tvořeny?
Klouby představují pohyblivé spojení mezi dvěma nebo více kostmi. Vzhledem k tomu, že kosti mohou být spojeny různými způsoby, vyskytují se dle toho v našem těle i rozličné typy kloubů. Ty však mohou být děleny také podle dalších kritérií jako je například pohyblivost nebo jejich struktura. Samotný kloub se skládá z kloubní hlavice, kloubní jamky a kloubní dutiny, to celé obklopuje kloubní pouzdro. Styčné plochy jsou pokryty chrupavkou. V pouzdru jsou pak vazy, které jsou tvořeny silnými kolagenními vlákny, jež zajišťují stabilitu a dále pak prostor vyplňuje tzv. synoviální membrána, která produkuje synoviální tekutinu. Ta obsahuje mimo jiné kyselinu hyaluronovou a zabraňuje tření
Jaké mají klouby funkce?
Hlavní funkcí kloubů je samozřejmě umožnění pohybu mezi kostmi. Různé typy kloubů mají navíc odlišný rozsah pohybu. Některé zajišťují volnou hybnost do všech směrů či rotaci, jiné slouží pouze k ohnutí, přitažení nebo otočení. Klouby dále poskytují kostem podporu a stabilitu. Udržují je tedy na svém správném místě a určité z kloubů hrají taktéž významnou roli při udržování rovnováhy těla. Kloub a jeho jednotlivé součásti také kosti ochraňují. Pohlcují a rozptylují totiž nárazy a snižují tření, čímž chrání kosti před případným poškozením.
Co má negativní dopad na stav kloubů?
S bolestí kloubů se během života setká velké procento lidí. Někdy se jedná o krátkodobou záležitost, jindy se s takovými obtížemi potýkáme až do konce života. Klouby je proto třeba chránit a věnovat jim velkou pozornost už v rámci prevence. Prvním negativem je přílišné přetěžování kloubů nebo jednostranná činnost, jež je vykonávána po delší dobu a pravidelně či naopak nedostatek fyzické aktivity. Zásadním faktorem je dokonce váha. Přebytečná hmotnost zvyšuje zátěž, což má za důsledek vyšší opotřebovávání kloubů. S tím se pojí rovněž samotná strava. Deficit živin, vitaminů a minerálních látek může způsobit nemalé obtíže. Problematické mohou být také genetické predispozice, onemocnění kloubů a stárnutí. V těchto případech je obzvláště důležitá právě zmíněná prevence.
Jak nejlépe o klouby pečovat?
V lidském organismu se nachází několik stovek kloubů, které jsou rozmístěny prakticky po celém těle, a tudíž se vyplatí jim věnovat pozornost, pečovat o ně a minimalizovat tak faktory, které představují větší riziko.
Strava – pro dlouhou životnost kloubů je nezbytné zařazovat do jídelníčku skupiny živin, jež jsou pro ně prospěšné. Základem je pestrá strava, bohatá především na vápník, vitamin D a K, omega 3 nenasycené mastné kyseliny a kolagen. Zapomínat bychom neměli ani na vitamin C, jelikož má zásadní význam při syntéze kolagenu.
Pravidelný pohyb – ten je pro náležitou funkci kloubů klíčový. Klouby se tím lépe vyživují a posilují se vazy a svaly, které klouby chrání. Pravidelné procházky, plavání, jóga nebo lehčí cvičení jsou pro klouby ideální. Při namáhavějším sportu je potřeba vnímat limity svého těla – při jakémkoliv náznaku bolesti raději přestat. Při běhu je vhodné volit spíše měkčí povrch, jež nezpůsobuje takové nárazy.
Doplňky stravy – ty mohou být dobrým pomocníkem, pokud dodržujete veškeré předchozí body. Na podporu zdraví kloubů je možné užívat kolagen, zejména se doporučuje ten hovězí, protože obsahuje stejný typ kolagenu jako máme právě v kloubech. Dále je možné užívat chondroitin či glukosamin sulfát. Ty jsou totiž základním stavebním kamenem chrupavek. Na škodu není ani kyselina hyaluronová, která se nachází v mazivu nebo třeba kurkumin, jež je protizánětlivý.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS

Rybí olej, proč je důležitý jeho dostatečný přísun?
Rybí olej, nazývaný také jako rybí tuk, je látka, kterou s oblibou využívaly už naše babičky, protože již tehdy bylo jasné, že obsahuje látky, jež jsou pro tělo velice prospěšné. Podávat se může po lžičkách, stejně jako to bylo běžné dříve nebo si v dnešní době můžeme pořídit kapsle olejem naplněné. V takovém případě odpadá i lehce nepříjemná chuť, kvůli níž není rybí tuk moc oblíbeným doplňkem. Rybí olej je tuk, který se nachází ve tkáni a játrech ryb. Při pokojové teplotě má tekutou konzistenci. Najdeme ho v určité míře ve všech existujících rybách, ovšem některé ho obsahují podstatně více než jiné. Největší zásobárnou rybího oleje, a prospěšných látek v něm obsažených (zejména omega 3), je především losos, sardinky, makrela, tuňák, sleď a ančovičky.

Proč kombinovat kolagen a vitamin C?
Kolagen je důležitou bílkovinou v našem těle, avšak s postupujícím věkem jeho přirozená tvorba bohužel začíná klesat. Je součástí pleti, tkání, kloubů, ale taktéž mnohých dalších částí organismu. Proto je i dnes široká nabídka produktů, díky kterým můžeme hladinu kolagenu doplnit. Je třeba myslet na to, že existuje několik druhů a forem a každá může být příznivá pro něco jiného, a ne všechny jsou kvalitní nebo v dostatečné koncentraci.

Jak posílit vlasy a zlepšit jejich kvalitu?
Vlasy jsou v dnešní době velkým tématem a krásné, silné a zdravé vlasy si přeje nejen většina žen, ale poměrně i dost mužů. Ne nadarmo se říká, že vlasy jsou korunou krásy a mnoho lidí je tudíž ochotno do nich investovat nemalé množství peněz a času. Správně vyvážená strava má na růst a kvalitu vlasů opravdu značný dopad. Bez adekvátního přísunu živin se jim nedostane vše, co je nezbytné a může docházet k jejich větší lámavosti, ztrátě lesku či dokonce vypadávání.