Jaká forma hořčíku je nejlepší?
Hořčík (magnesium) je jedním z nejvíce zastoupených minerálů v našem těle. Konkrétně mu v porovnání s ostatními náleží čtvrté místo. Má na starosti mnoho úkolů, a proto abychom byli zdraví a plní energie je zkrátka nepostradatelný. Umí toho ale daleko více. Při jeho doplňování do organismu byste se ale také měli zajímat o jiné faktory, neboť je velice důležitá i jeho vstřebatelnost. Ne každá forma je na tom ovšem tak dobře. Dá se ale určit, jaká z nich je opravdu ta nejlepší? Na to možná neexistuje zcela jednoznačná odpověď. Více se však dozvíte v dnešním článku.
Na co pomáhá hořčík?
Protože má tato minerální látka v našem těle mnoho funkcí, hraje jeho dostatečný přísun zásadní roli v prevenci některých onemocnění a dle studie snižuje náchylnost ke stresovým poruchám. Ovlivňuje taktéž aktivitu buněčných enzymů a jejich reakce, a to včetně těch, které zajišťují produkci energie. Bez správného množství hořčíku se tak můžete cítit často unavení. Dále se podílí na procesech, jež souvisí s produkcí bílkovin nebo tvorbou a opravou deoxyribonukleových kyselin (DNA) a ribonukleových kyselin (RNA). Potřebujeme ho i pro normální mozkové funkce, nervový systém a regulaci neurotransmiterů, které jsou zodpovědné za přenos informací mezi buňkami. Je nezbytný rovněž pro náležitou práci svalů, jelikož přispívá k jejich uvolnění po kontrakci.
Kde hořčík najdeme?
Naprostá většina magnesia se nachází v našich kostech, zbytek je pak přítomen na různých dalších místech – třeba ve svalech, zubech, měkkých tkáních, a malé procento také v tělních tekutinách. Není moc lidí, kteří by se potýkali s enormním deficitem, protože ho samozřejmě v určitém množství přijímáme prostřednictvím potravy. Nicméně jistým nedostatkem trpí velká část populace, aniž by o tom věděla. Dlouhodobá nedostačující hladina však může vést až k nežádoucím nervovým, nervosvalovým a srdečním poruchám. Potraviny bohaté na hořčík jsou především luštěniny, ořechy, semínka, banány, sušené ovoce a samozřejmě maso a ryby.

V jaké formě brát hořčík?
To, v jaké formě hořčík užíváte, může být při řešení jeho deficitu naprosto zásadní. Existují totiž odlišné podoby, jež se ovšem i odlišně chovají v organismu. Magnesium může být buď anorganické či organické. Anorganické varianty (oxidy, uhličitany, sírany) vám však moc k užitku nebudou, neboť jejich vstřebatelnost je oproti jiným poměrně bídná. Pokud se již rozhodnete hořčík doplňovat, jistě chcete, aby se z dávky, kterou přijmete, využilo co možná nejvíce. Proto byste měli volit právě organické, či tzv. chelátové formy, jež vám poskytnou mnohem lepší vstřebatelnost. Nicméně i těch je vícero různých druhů, a každý se může hodit dokonce pro jinou denní dobu.
Jaký hořčík užívat na povzbuzení?
Ve svých vlastnostech jsou si veškeré hořčíky víceméně dosti podobné. Jejich hlavní a základní schopnosti zůstávají napříč druhy totožné, ale i přesto mohou být mezi nimi drobné rozdíly a určité z nich jsou považovány za energizující. Je vhodné je užívat ráno nebo v dopoledních hodinách. V tomto případě se jedná například o magnesium malát (kombinace s kyselinou jablečnou), který povzbuzuje, navyšuje energii, podporuje činnost svalů a zabraňuje jejich rychlému vyčerpání. Další je magnesium taurát (chelát spojen s molekulou L-taurinu), jež pozitivně ovlivňuje tvorbu oxidu dusnatého. Ten napomáhá rozšiřovat cévy, čímž dochází k lepšímu přívodu kyslíku do všech tkání.

Který hořčík je zklidňující?
Do této kategorie můžeme zařadit třeba magnesium citrát, bisglycinát nebo treonát. Citrát je jednou z velmi rozšířených a oblíbených variant. Jeho vstřebatelnost je vysoká, ale vyšší dávky mohou u některých jedinců vyvolat zažívací obtíže. Bisglycinát (vázán na aminokyselinu glycin) má uklidňující a relaxační schopnosti, snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu a podporuje regeneraci. Treonát (vazba s kyselinou treonovou) je vhodné užívat zejména před spaním, jelikož zklidňuje mozek a nervovou soustavu, zmírňuje úzkosti a zkvalitňuje spánek.
Z naší nabídky hořčíků na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Zdroj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7761127/
Rybí olej, proč je důležitý jeho dostatečný přísun?
Rybí olej, nazývaný také jako rybí tuk, je látka, kterou s oblibou využívaly už naše babičky, protože již tehdy bylo jasné, že obsahuje látky, jež jsou pro tělo velice prospěšné. Podávat se může po lžičkách, stejně jako to bylo běžné dříve nebo si v dnešní době můžeme pořídit kapsle olejem naplněné. V takovém případě odpadá i lehce nepříjemná chuť, kvůli níž není rybí tuk moc oblíbeným doplňkem. Rybí olej je tuk, který se nachází ve tkáni a játrech ryb. Při pokojové teplotě má tekutou konzistenci. Najdeme ho v určité míře ve všech existujících rybách, ovšem některé ho obsahují podstatně více než jiné. Největší zásobárnou rybího oleje, a prospěšných látek v něm obsažených (zejména omega 3), je především losos, sardinky, makrela, tuňák, sleď a ančovičky.
Garcinie kambodžská – proč je důležité sledovat obsah HCA?
Garcinie kambodžská, též tamarind malabarský, je vysoký tropický keř, kterému se daří v pralesích jihovýchodní Asie. Již v dávných dobách se v tradiční indické medicíně používal ke zmírnění revmatismu a střevních problémech. Dnes je ale znám především pro své redukční schopnosti, kterých si cení lidé po celém světě. Aby ale doplněk stravy s garcinií kambodžskou maximálně fungoval, je potřeba sledovat obsah HCA (kyselina hydroxycitrónová ).
Vitamin C – přírodní zdroje vs. syntetická forma
Vitamin C patří mezi nejznámější a nejčastěji zmiňované složky spojené se zdravím a imunitou. Přestože si spousta lidí v první chvíli vybaví citrony, pomeranče nebo šumivé tablety, skrývá se za tímto vitaminem mnohem více. Jde o látku, kterou si lidské tělo neumí samo vytvořit, a proto je odkázáno na její příjem zvenčí – ať už ze stravy, či v podobě rozličných doplňků.



