Jaký je rozdíl mezi krilovým a rybím olejem?
O tom, že jsou omega 3 mastné kyseliny nadmíru důležité, není potřeba dlouze polemizovat. Jedná se totiž o látky, které jsou pro správné fungování našeho těla zcela nezbytné, a to dokonce již od raného vývoje. Přijímat je můžeme společně s různými zdroji. Jednou možností je dobře známý, a rovněž hojně využívaný, rybí olej. Nicméně v poslední době dostává také mnoho prostoru olej krilový, který by mohl být v lecčem lepší. Je to ale skutečně pravda? A jak se tyto dva oleje odlišují?
Proč je důležitý příjem omega 3 mastných kyselin?
Omega 3 mastné kyseliny jsou esenciálními látkami, a my je proto musíme do organismu dodávat z různých vnějších zdrojů. Pokud pravidelně nekonzumujete ryby ani mořské plody, je značně pravděpodobné, že jich nepřijímáte dostatek. To se může velmi rychle projevit na vašem zdraví. Nejdříve přichází únava, poté se přidávají další projevy, jako je třeba suchá kůže, zhoršení kognitivní a mozkové činnosti nebo dokonce kardiovaskulární obtíže. Mezi nejvýznamnější omega 3 patří kyselina dokosahexaenovoá (DHA) a kyselina eikosapentaenová (EPA).
Jak se liší olej z krilu a ryb?
Oba dva jsou prospěšné, mají podobné složení, ale přesto mají i několik rozdílů, které však mohou být při vybírání zásadní. Postupně se tedy spolu podíváme na jednotlivé faktory, jež je odlišují.
- Zdroj – oba dva oleje pochází ze zcela jiného zdroje. Rybí tuk se získává ze tkání a jater tučných druhů ryb (makrela, losos, sardinky, tuňák, ančovičky). Jeho výsledná kvalita závisí na metodách chovu, lovu a dalšího zpracování. Krilový olej se získává z poloprůsvitných drobných korýšů, které žijí v oceánech v poměrně rozsáhlých hejnech. Souhrnně jsou nazývány jako kril, ovšem hlavním zástupcem je tzv. krunýřovka krillová, jež obývá především chladné vody polárního pásu, které se vyznačují svojí čistotou.
- Obsahové látky – je samozřejmé, že omega 3 v podobě DHA i EPA nalezneme v obou olejích. Přítomné mastné kyseliny se však liší formou. Zatímco v rybím tuku jsou v podobě triglyceridů, v krilovém oleji je to forma fosfolipidů. Ty jsou považovány za lépe vstřebatelné. Kril obsahuje také mnohonásobně více antioxidantů a především astaxanthin, červený pigment z řady karotenoidů, který je nejen vysoce funkčním antioxidantem, ale podporuje rovněž zdraví očí, srdce nebo mozku.
- Zdravotní přínosy – rybí i krilový olej mají mnoho zdravotních benefitů. Omega 3 jsou totiž významnou složkou buněčných membrán, hrají nepostradatelnou roli při zdraví srdce a mozku, podporují imunitní systém a kognitivní funkce, bojují proti zánětlivým procesům, a ovlivňují dokonce duševní rovnováhu nebo kvalitu vlasů a pokožky. Díky lepší biodostupnosti a obsahu antioxidantů může mít krilový olej výraznější vliv na srdce a daleko více snížit hladinu LDL cholesterolu.
- Cena – posledním rozdílem, který je však pro spoustu lidí také velice důležitý, je cena. Krilový olej vám může přinést určité výhody, za ně si ovšem docela připlatíte. A to až několikanásobně více. Je proto třeba zvážit poměr přínosů a ceny.
Co si tedy vybrat?
Olej z krilu se může zdát jako jasný vítěz. Ale je potřeba ještě spousty studií, které jeho přednosti zcela jistě potvrdí, zatím jsou tyto informace pouze omezené. Volba je tedy čistě na vašem uvážení. Ovšem pokud nemáte problém s o mnoho vyšší cenou, můžete vyzkoušet, zda konkrétně na vás bude krilový olej působit lépe. Nicméně v případě, že s jistotou víte, že nedokážete ze stravy přijmout dostatek omega 3 mastných kyselin, je na místě zvolit jakýkoliv (kvalitní) doplněk stravy s jejich obsahem.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka,DiS
Zdroj:
Comparison of bioavailability of krill oil versus fish oil and health effect - PMC [online]. [cit. 16. 10. 2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4559234/

Magnesium malate – v čem se tato forma liší?
Nízká hladina hořčíku vede k rozmanitým obtížím, a v mnohých případech je proto potřeba jeho množství doplnit. Ovšem opravdu záleží na formě, ve které se ho rozhodnete užívat. My se dnes podíváme na jeden konkrétní druh – hořčík malát, jež může být pro vaše tělo skutečným přínosem. Pyšní se totiž vysokou vstřebatelností a svými energizujícími schopnostmi.

Na co všechno má kotvičník v organismu vliv?
Jak jsme již nastínili, kotvičník zemní může být blahodárný pro různé systémy v našem organismu. Je v první řadě silně spojen s podporou sexuality, libida a síly. Nicméně je spoustu dalších situací, při kterých jeho užívání můžete zvážit. Je totiž všestrannější, než si možná myslíte.

Ostropestřec a proč je důležité sledovat obsah silymarinu?
Rostlina příznivá především pro zdraví našich jater a dnes k sehnání v mnohých podobách od čaje, tinktur až po kapsle – to je ostropestřec mariánský neboli Silybum Marianum. U nás se s ním ve volné přírodě setkáme jen vzácně, avšak v jiných zemích roste běžně a v léčitelství má dlouholetou tradici.