Jaké doplňky stravy zařadit v podzimním období?
Podzim je pro někoho oblíbenou částí roku, pro jiného je spojen spíše s prvním nachlazením. Tato doba totiž přináší všemožné změny, které ale mohou zásadně ovlivnit naši fyzickou stránku i mysl. S úbytkem světla a příchodem chladnějšího počasí je důležité se o tělo dobře starat a také posilovat imunitu. Dnes se proto zaměříme na to, jak optimálně připravit organismus na podzimní měsíce a jaké doplňky stravy mohou v tomto období podpořit vaše zdraví.
Jak nejlépe připravit tělo na podzim?
Prvním krokem je samozřejmě životospráva. Kvalitní jídelníček je pro organismus zásadní. V tomto období můžete využívat sezonní zeleniny a ovoce, které obsahují spoustu důležitých živin. Pohyb je významný i na podzim, nicméně myslete i na odpočinek, aby mělo tělo dostatek času na regeneraci. Nezapomínejte rovněž větrat místnosti a udržujte optimální vlhkost vzduchu. V přílišném vlhku se totiž bakteriím a virům daří mnohem lépe. Zařadit můžete také různé doplňky, jež podpoří odolnost a správné fungování vašeho organismu.
Vitaminy, minerály a stopové prvky
Vitaminy a minerální látky jsou zcela nepostradatelné. Pokud jedna z těchto složek chybí, pravděpodobně se to časem projeví i na vašem zdraví. Na podzim se zaměřte zejména na dostatečný přísun vitaminu C, který je potřebný pro správnou tvorbu a fungování imunitních buněk, můžete navíc sáhnout po jeho zcela přírodní variantě – acerole. Dále byste měli doplňovat vitamin D, jelikož méně slunečního záření znamená i méně tohoto vitaminu. Zařadit můžete rovněž vitamin A, E nebo B-komplex. Z minerálů je pro imunitu a ochranu buněk nezbytný především selen, zinek, hořčík a železo.
Medicinální houby
Tyto houby se odlišují od ostatních tím, že obsahují opravdu vysoké množství bioaktivních sloučenin, které jsou prokazatelně prospěšné. Nejpopulárnější je v poslední době hlavně cordyceps a reishi, které jsou pro obranyschopnost, výkonnost, vitalitu a harmonizaci těla a duše tím pravým kandidátem. Skvěle vám poslouží i shiitake, která je antibakteriální, antivirová a posilující. Vyzkoušet můžete také hericium. To totiž kromě podpory obranných mechanismů, zlepšuje činnost nervové soustavy, obnovuje buňky a prospívá psychické rovnováze. Zajímavý je taktéž coriolus, jenž má imunostimulační a antioxidační vlastnosti a podporuje vylučování toxinů a regeneraci.
Bylinky
Bylinek je na výběr opravdu mnoho, pořídit si je můžete samostatně nebo dokonce v různých kombinacích. Skvělým pomocníkem je třeba lichořeřišnice. To je rostlinka, která je považována za přírodní antibiotikum, má antibakteriální a protiplísňové schopnosti a poslouží při zánětech močového ústrojí či dýchacích cest. Přirozenou obranyschopnost zlepšuje také rozmarýn a oregano. Protizánětlivé vlastnosti vám zase přinese třeba kurkuma nebo zázvor. Vitamin C můžete doplnit za pomoci rakytníku a šípku.
Probiotika
I když se vám možná zdá, že probiotika nemají s tímto tématem nic společného, tak opak je pravdou. Imunita je opravdu úzce spojena se zdravím zažívacího traktu. Pokud je některá ze součástí trávícího ústrojí v nepořádku, je možné, že se to projeví právě také na obranné schopnosti vašeho těla. A zde hrají roli právě prospěšné bakterie, které jsou běžnou a potřebnou součástí trávicího systému – probiotika. Mají řadu významných úkolů, napomáhají například s rozkladem a vstřebáváním živin. Důležitá jsou taktéž prebiotika, jež slouží jako výživa probiotik.
Jak si doplňky stravy vybírat?
Pokud máte v plánu doplňky stravy skutečně zařadit, měli byste se zajímat o jejich kvalitu, formu a množství aktivní látky. Jestliže se totiž rozhodnete investovat do svého zdraví, je potřeba, aby zvolené produkty fungovaly a nejednalo se o pouhé vyhazování peněz. Ujistěte se, že se v jedné dávce nachází dostatečné kvantum. U medicinálních hub se zaměřte na obsah polysacharidů. U vitaminů a minerálů si nejprve zjistěte formu – vyhněte se anorganickým formám, které se hůře vstřebávají a sáhněte raději po organických či chelátových.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka,DiS
Zdroj:
Special Issue Judith M. Rollinger, Elke H. Heiß: Structural Characterization, and Antioxidative and Anti-inflammatory Activities of Phylloxanthobilins in Tropaeolum majus, a Plant with Relevance in Phytomedicine - PMC [online]. [cit. 26. 09. 2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC11156495/

Přírodní sladidla a jaké vybrat?
Klasický nejpoužívanější cukr je získáván z cukrové řepy či třtiny, a je tedy rovněž přírodním sladidlem. Přírodní jsou ty, jež mají svůj původ v přírodě, nejsou vytvářeny uměle a ani nijak výrazně upravovány. Řepný cukr je z chemického hlediska tvořen převážně sacharózou, a to skoro ze stejného poměru glukózy a fruktózy. Obvykle se rafinuje, což je proces, kdy dochází k odstraňování nečistot a ostatních nechtěných složek. Vznikne pak bílá krystalická látka. S třtinových cukrem se častěji setkáme v jeho zlatohnědé nečištěné podobě. Obsahuje o trochu více vitaminů a minerálů, jenže v kvantitě, v jakém bychom ho měli konzumovat to nehraje významnou roli. Předností je spíše příjemná lehce karamelová chuť a vůně.

Reishi – kdy a jaké koncentrace zvolit a proč je důležitý obsah triterpenu?
Dřevokaznou houbu reishi můžete také znát pod českým názvem jako lesklokorku lesklou. Jedná se o parazitující houbu, která se přiživuje na odumírajících kmenech a pařezech listnatých stromů. Její vzhled je zajímavý, neboť vějířovitá plodnice vypadá jako nalakovaná.

Tryptofan a serotoninový syndrom – na jaké kombinace si dát pozor?
Tryptofan je jednou z klíčových aminokyselin, která má významný vliv na lidské zdraví. Běžně je spojován s pozitivními účinky na náladu, spánek a celkovou pohodu, což vede k jeho častému využívání v různých doplňcích stravy.