Jaký je rozdíl mezi krilovým a rybím olejem?
O tom, že jsou omega 3 mastné kyseliny nadmíru důležité, není potřeba dlouze polemizovat. Jedná se totiž o látky, které jsou pro správné fungování našeho těla zcela nezbytné, a to dokonce již od raného vývoje. Přijímat je můžeme společně s různými zdroji. Jednou možností je dobře známý, a rovněž hojně využívaný, rybí olej. Nicméně v poslední době dostává také mnoho prostoru olej krilový, který by mohl být v lecčem lepší. Je to ale skutečně pravda? A jak se tyto dva oleje odlišují?

Proč je důležitý příjem omega 3 mastných kyselin?
Omega 3 mastné kyseliny jsou esenciálními látkami, a my je proto musíme do organismu dodávat z různých vnějších zdrojů. Pokud pravidelně nekonzumujete ryby ani mořské plody, je značně pravděpodobné, že jich nepřijímáte dostatek. To se může velmi rychle projevit na vašem zdraví. Nejdříve přichází únava, poté se přidávají další projevy, jako je třeba suchá kůže, zhoršení kognitivní a mozkové činnosti nebo dokonce kardiovaskulární obtíže. Mezi nejvýznamnější omega 3 patří kyselina dokosahexaenovoá (DHA) a kyselina eikosapentaenová (EPA).
Jak se liší olej z krilu a ryb?
Oba dva jsou prospěšné, mají podobné složení, ale přesto mají i několik rozdílů, které však mohou být při vybírání zásadní. Postupně se tedy spolu podíváme na jednotlivé faktory, jež je odlišují.
- Zdroj – oba dva oleje pochází ze zcela jiného zdroje. Rybí tuk se získává ze tkání a jater tučných druhů ryb (makrela, losos, sardinky, tuňák, ančovičky). Jeho výsledná kvalita závisí na metodách chovu, lovu a dalšího zpracování. Krilový olej se získává z poloprůsvitných drobných korýšů, které žijí v oceánech v poměrně rozsáhlých hejnech. Souhrnně jsou nazývány jako kril, ovšem hlavním zástupcem je tzv. krunýřovka krillová, jež obývá především chladné vody polárního pásu, které se vyznačují svojí čistotou.
- Obsahové látky – je samozřejmé, že omega 3 v podobě DHA i EPA nalezneme v obou olejích. Přítomné mastné kyseliny se však liší formou. Zatímco v rybím tuku jsou v podobě triglyceridů, v krilovém oleji je to forma fosfolipidů. Ty jsou považovány za lépe vstřebatelné. Kril obsahuje také mnohonásobně více antioxidantů a především astaxanthin, červený pigment z řady karotenoidů, který je nejen vysoce funkčním antioxidantem, ale podporuje rovněž zdraví očí, srdce nebo mozku.

- Zdravotní přínosy – rybí i krilový olej mají mnoho zdravotních benefitů. Omega 3 jsou totiž významnou složkou buněčných membrán, hrají nepostradatelnou roli při zdraví srdce a mozku, podporují imunitní systém a kognitivní funkce, bojují proti zánětlivým procesům, a ovlivňují dokonce duševní rovnováhu nebo kvalitu vlasů a pokožky. Díky lepší biodostupnosti a obsahu antioxidantů může mít krilový olej výraznější vliv na srdce a daleko více snížit hladinu LDL cholesterolu.
- Cena – posledním rozdílem, který je však pro spoustu lidí také velice důležitý, je cena. Krilový olej vám může přinést určité výhody, za ně si ovšem docela připlatíte. A to až několikanásobně více. Je proto třeba zvážit poměr přínosů a ceny.
Co si tedy vybrat?
Olej z krilu se může zdát jako jasný vítěz. Ale je potřeba ještě spousty studií, které jeho přednosti zcela jistě potvrdí, zatím jsou tyto informace pouze omezené. Volba je tedy čistě na vašem uvážení. Ovšem pokud nemáte problém s o mnoho vyšší cenou, můžete vyzkoušet, zda konkrétně na vás bude krilový olej působit lépe. Nicméně v případě, že s jistotou víte, že nedokážete ze stravy přijmout dostatek omega 3 mastných kyselin, je na místě zvolit jakýkoliv (kvalitní) doplněk stravy s jejich obsahem.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka,DiS
Zdroj:
Comparison of bioavailability of krill oil versus fish oil and health effect - PMC [online]. [cit. 16. 10. 2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4559234/
Jak podpořit paměť, myšlení a koncentraci?
Kognitivní či poznávací funkce je souhrnné označení pro funkce, díky kterým můžeme vnímat okolní svět, reagovat na něj, učit se, přemýšlet a přizpůsobit se. Zahrnuje paměť, koncentraci (pozornost), rychlost zpracovávání informací, rozhodování, řečové schopnosti, rychlost myšlení nebo dokonce také prostorovou orientaci.
Chitosan a jeho vliv na organismus, co umí podpořit?
Chitosan je specifická látka, se kterou se můžeme setkat nejvíce ve spojitosti s hubnutím, kontrolou tělesné hmotnosti či všeobecně s naším trávicím ústrojím. Je tomu tak proto, že má vlastnosti, které mohou snahy o snížení hmotnosti podpořit. Chitosan je nerozpustný polysacharid s kladným nábojem, který má téměř nulovou kalorickou hodnotu. To znamená, že ho naše tělo nevstřebává a dále nijak nezpracovává. Mohlo by se proto zdát, že je pouze zbytečnou látkou, jež nám nepřinese žádný užitek, ale opak je pravdou.
Hericium medicinální houba plná vitamínů a prospěšných látek
Hericium neboli lví hříva patří mezi medicinální houby, které se od nepaměti využívají v tradiční čínské medicíně. V poslední době je však o ně velký zájem i u nás, a to především proto, že podporují odpověď organismu na stresové situace také podporují imunitu a působí jako tzn. adaptogeny. Na světě jich existuje přes 100 druhů a konkrétně hericium patří mezi nejoblíbenější.



