Jojobový olej a jeho výhody?
Olejová péče se v posledních letech dostává znovu do popředí a pro někoho se stala již běžnou součástí denní rutiny v péči o celé tělo. Oleje jsou ovšem využívány již po tisíce let. Byly používány již ve starých dobách, jelikož už tehdy byli rozpoznány jejich blahodárné vlastnosti nejen pro krásu, ale například i na hojení jizev, uvolnění a další procedury. Díky tomu byly oleje vysoce ceněny. Dnes si můžeme vybírat ze široké škály olejů a každý si jistě najde ten svůj, který mu bude sedět. Nicméně, my se v dnešním článku zaměříme na jeden konkrétní olej – jojobový. Řekneme si, jaké je jeho využití a pro koho může být vhodný.

Z jaké rostliny se jojobový olej získává?
Jojobový olej pochází z rostliny nazvané jako Simmondsia chinensis, česky Simondsie čínská neboli jojoba kalifornská. Náleží do čeledi jojobovitých a je jediným druhem, který sem patří. Jedná se o keř, jež rostl původně na vyprahlé Sonorské poušti v Kalifornii. Nyní roste v mnohých částech světa, ale především tam, kde je horké a suché podnebí. Keř je stálezelený, má drobné lístky a kvete žlutými kvítky. Z jeho plodů se získává právě jojobový olej. Nicméně nejedná se olej v pravém slova smyslu, i přesto že je tak pojmenován. Jde spíše o tekutý vosk. Plody většinou obsahují kolem 50–60 % takového vosku, který taje již při pár stupních. S jojobovým olejem se tedy setkáme v jeho tekuté formě, kdy má nažloutlou až zlatavou barvu, jen mírnou vůni a jemnou voskovou konzistenci, která ovšem není vůbec hutná, ale spíše lehká a řídká.
Co se v jojobovém oleji nalézá?
Jojobový olej řadíme mezi nejcennější oleje. Obsahuje mnoho příznivých složek pro naši kůži, které jsou pěstící a vysoce výživné. Zajímavé je, že některé z nich jsou dokonce značně podobné látkám, jež přirozeně vytváří naše mazové žlázy. Díky tomu je pro naši pleť ideálním pečujícím produktem, dobře se do ní totiž vstřebává a vytváří přirozenou ochranou bariéru. Jeho schopnost dobře pronikat pokožkou je dána malou velikostí molekul, které se absorbují daleko lépe nežli u jiných olejů. Konkrétně je jojobový olej bohatý na estery mastných kyselin, vitamin A, E, skvalen, fytosteroly a minerální látky.
Jaké jsou přednosti jojobového oleje a jak jich můžeme využít?
Původní obyvatelé Kalifornie, Mexika a Arizony považovali jojobový olej za všelék. S oblibou ho nazývali jako tekuté zlato a pečovali s ním o pokožku, vlasy, rány a chránili se s jeho pomocí před slunečním zářením. Dnes může jojobový olej zastoupit hned několik kosmetických produktů najednou – tělové mléko, pleťový krém či dokonce některé odličovací prostředky.

Jojobový olej udržuje přirozenou hydrataci pokožky a zlepšuje její regenerační a hojivé schopnosti. Z tohoto důvodu se hodí jak pro běžnou péči o každý typ kůže, tak i pro mazání například jizviček, včetně těch po akné. Vhodný je rovněž na velice suchou, citlivou a podrážděnou pleť, která se při pravidelném používání tohoto oleje stává odolnější. Po natření nezanechává mastný film, zklidňuje namáhanou pokožku, zmírňuje zarudnutí a vyhlazuje. Pro jojobový olej je také specifické, že se s oblibou přidává do opalovacích produktů. Obsahuje totiž přirozený UV filtr. Využijeme ho však nejen při slunění, ale i v případě, že jsme se spálili.
Jojobový olej můžeme aplikovat taktéž na suché konečky vlasů, třepící se nehty, do koupele či na relaxační masáže. Hravě si poradí i s popraskanou pokožkou na chodidlech nebo naopak s velmi jemnou kůží u dětí. Olej můžeme využít také pro odličování pleti – naneseme malé množství, krouživý pohyby masírujeme, a poté opláchneme a dočistíme běžným způsobem. Pro vyživení aplikujeme již na čistou a lehce navlhčenou pokožku.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Elektrolyty – základ hydratace, energie a rovnováhy těla
Elektrolyty jsou často skloňovaným pojmem ve světě sportu, zdravé výživy i medicíny. Přesto si je mnoho lidí spojuje pouze se sportovními nápoji určenými pro rychlé doplnění tekutin. Ve skutečnosti jsou pro nás stejně nepostradatelné jako samotná voda.
Jak zmírnit projevy alergií? Zkuste Quercetin!
Quercetin neboli také česky kvercetin je přírodní látka polyfenolového původu. Konkrétně náleží mezi tzv. flavonoidy, které se pyšní vysokou antioxidační aktivitou. Jedná se o žlutý pigment, který najdeme jako běžnou součást rostlinné říše. Nejvýrazněji je zastoupen třeba v čerstvých kaparách, ty ovšem málokdo konzumuje pravidelně.
Vitamín D a jeho vliv na organismus, proč je tak důležitý??
Vitamín D je všeobecně známý jako vitamín rozpustný v tucích. Denní příjem Vitamínu D3 je u každého individuální. Studie doporučují příjem vitamínu D3 v množství 1000-3000 I.U. při absenci slunečního svitu u dospělých jedinců. Vitamin D3 je všeobecně v populaci hodně zanedbáván a proto mnoha z nás má nedostatečné množství tohoto vitamínu D v organismu.


