Kešu ořechy – v čem spočívá jejich přínos pro zdraví?
Kešu ořechy nejen dobře chutnají, ale také dobře prospívají našemu tělu. A to dokonce i v případě hubnutí. Kešu oříšky jsou totiž nabité nutričně hodnotnými látkami, které lékaři doporučují a na které ani vy nedáte dopustit, pokud vás sem tam něco pobolívá nebo vaše tělo již zkrátka nefunguje tak jako kdysi. Co všechno kešu ořechy obsahují a co tělu přináší za benefity? Na to se podíváme v dnešním článku.
Kde kešu roste a jaké se s ním pojí zajímavosti?
S kešu ořechy se pojí spoustu zajímavostí, o kterých ví jen málokdo. Věděli jste například, že ledvinovitý tvar kešu odpovídá názvu stromu, na kterém roste? Ano, je tomu skutečně tak. Kešu ořechy jsou plodem stromu ledvinovníku západního, což je tropický stálozelený strom původem z Brazílie. Dnes se pěstuje hlavně v Indii a Vietnamu na plantážích, kde se i přímo zpracovává. Největší ledvinovník západní však nenajdete ani v Indii nebo Vietnamu, ale právě v Brazílii ve městě Natal, kde z výšky vypadá jako celý zarostlý park. Jeho pokroucené a rozložité větve se totiž rozprostírají na neuvěřitelné ploše 8 500 metrů čtverečních, za což si tento strom vysloužil zápis do Guinessovy knihy rekordů.
Ledvinovník západní krásně kvete a každé květenství dozrává v jeden plod, který má žlutooranžové zbarvení a vzhled připomínající papriku. A právě s tím se pojí další zajímavost. Z botanického hlediska se nejedná o pravý plod, ale o pseudoplod pod nímž vyrůstá pravý plod a tím je námi známý oříšek kešu. Zbarvený nepravý plod, který se často označuje jako „kešu jablko“ jsou v podstatě zduřelé listy stromu, s nimž se nakládá podobně jako s ovocem. Přidává se do marmelád a různých pokrmů, neboť samotné jablko má vysoký obsah vitaminu C.

Co kešu ořechy obsahují?
Složení kešu je poměrně unikátní. I když obsahuje hodně tuků, jedná se o zdravé tuky, které nijak neškodí cévám a srdci. Celkový obsah kalorií je zároveň daleko menší než u jiných ořechů, takže si je klidně v přiměřené míře můžete dopřát i při redukční dietě. Jediné, na co si je potřeba dát pozor, jsou sacharidy. Ty jsou v kešu oříšcích též zastoupeny, avšak více zabývat by se jimi měli jen diabetici, kteří by neměli zapomenout zapsat si množství kešu ořechů do denního sacharidového příjmu.
Dále pak obsahují velké množství minerálních látek, vitaminů, bílkovin a vlákniny. Z minerálů a stopových prvků je v nich zastoupen především vápník, draslík, hořčík, selen, železo a zinek. Z vitaminů jsou bohaté na vitamin K, E a vitaminy skupiny B. Přibližně jedna hrst kešu ořechů odpovídá 12 % doporučené denní dávky vitaminu K a dvě hrsti odpovídají 25 % denní dávky hořčíku.

Kešu a jeho vliv na zdraví
Díky vysokému obsahu hořčíku kešu ořechy zlepšují kvalitu spánku, pomáhají regeneraci těla a posilují činnost nervové soustavy. Vitamin K spolu s vápníkem a draslíkem zase předchází řídnutí kostí a zvyšují jejich pevnost. Obsah zdravých tuků napomáhá srdeční činnosti a vyrovnává hladinu cholesterolu v krvi. Zároveň se díky tukům a vláknině budete cítit na delší dobu zasyceni, což vám pomůže při hubnutí. Jako i jiné ořechy pak kešu zlepšují kognitivní funkce (soustředění, paměť atd.) a pomáhají vyrovnat se lépe se stresem, nervozitou a vyčerpáním.
Jak a kolik denně kešu konzumovat?
Tak jako u všeho ani s kešu byste to neměli přehánět. Pro podporu zdraví je ideální těchto ořechů sníst přibližně 1 hrst denně. K dostání jsou solené či máčené v čokoládě. Nejzdravější variantu však pochopitelně představují syrové naturální kešu, které můžete využít k obohacení svého každodenního jídelníčku. Výborné jsou k sýrům, rozmixované do dezertů, jogurtů či kaší nebo jemně namleté do cukroví a krému.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Resveratrol - silný přírodní antioxidant
Resveratrol řadíme mezi aktivní látky spadající do skupiny polyfenolů. Obecně platí, že tato skupina látek působí na organismus jako silný antioxidant. Resveratrol je jeden z nejsilnějších přírodních antioxidantu o čemž svědčí i jeho blahodárné působení na organismus.
Léto a kolagen – Jak slunce ovlivňuje naši pleť?
Na tvorbu a stav kolagenových vláken má vliv řada faktorů. K těm negativním patří stres, kouření, alkohol, znečištěné ovzduší, špatná životospráva, nedostatek spánku a v neposlední řadě také sluneční záření
Hlíva ústřičná jako doplněk stravy – jaká koncentrace je nejvhodnější?
Hlíva ústřičná, latinsky Pleurotus ostreatus, je dřevokazná houba obsahující cenné aktivní látky podporující imunitní systém. Svým tvarem a barvou připomíná ústřice, což vysvětluje její české pojmenování. Jako jedna z mála medicinálních hub hlíva roste také na území Evropy včetně České republiky. Hlíva ústřičná je jedlá houba, která parazituje na kmenech a pařezech listnatých stromů. Klobouk má hladký a šedavě zbarvený v závislosti na vzdušné vlhkosti. Zajímavé je na ní to, že roste v trsech střechovitě posázených nad sebou a jako pravá dřevokazná houba dovede ze dřeva přijímat různé prospěšné látky.


