Koenzym Q10 – jakou formu zvolit?
Koenzym Q10 je látka obsažena v takřka všech buňkách lidského těla. Její vliv na zdraví a správné fungování buněk je proto nezanedbatelný. Někdy bývá také nazýván jako vitamin Q, neboť je hodně podobný vitaminům. Na rozdíl od nich je ale hlavní součástí mitochondrií, v nichž se vytváří energie ve formě ATP. Zjednodušeně řečeno by tak bez koenzymu Q10 nemohly naše buňky vytvářet energii potřebnou pro provoz orgánů. To ale není vše, co tento koenzym Q10 dovede. Pojďme si ho blíže představit a podívat se na to, v jaké formě ho nejlépe užívat.
Základní fakta o koenzymu Q10
O tom, že něco jako koenzym Q10 existuje, se vědělo již dávno. Za jeho bližší prozkoumání a zjištění významu však dostal až v roce 1978 Nobelovu cenu britský vědec Peter Mitchell. Od té doby víme, že si náš organismus dovede koenzym Q10 částečně vytvářet sám. Jeho produkce ale bohužel s narůstajícím věkem klesá a zhruba od 40. roku života dochází k rapidnímu úbytku. Pokles nejhůře snáší srdce, plíce a játra, což jsou orgány, které vyžadují nejvíce energie a je zde koenzym Q10 nejvíce zastoupen. Koenzym Q10 je totiž nezbytnou součástí našich nitrobuněčných elektráren známých jako mitochondrie.
Když je v těle koenzymu Q10 málo, začínáme se nejen cítit unavení, ale i jako kdyby naše buňky začaly ztrácet svoji drahocennou energii. Určité projevy se mohou objevit také na kůži, kdy pokožka začíná více stárnout, ztrácet elastičnost a hůře se hojí. Také svaly a klouby tuhnou či dásně a zuby mohou činit problémy. Zkrátka celková regenerace je na horší úrovni než kdysi. Od 30. roku věku se proto doporučuje užívat doplňky stravy s koenzymem Q10. Jenže tak jako u všeho, ani zde není výběr tak jednoduchý, jak by se mohlo zdát.
Jak doplněk stravy s koenzymem Q10 vybrat?
Koenzym Q10 lze navýšit i některými potravinami. Bohatým zdrojem jsou například sardinky, hovězí maso, kukuřice, arašídy nebo špenát. Je ale potřeba si uvědomit, že značné množství koenzymu je bohužel v průběhu zpracování těchto potravin odstraněno, takže ho ve finále nepřijmeme tolik, kolik je například v pokročilém věku zapotřebí.
Druhou možností je zvolit doplněk stravy s obsahem koenzymem Q10. Při jeho výběru se ale zaměřte hlavně na formu, která se může na první pohled drobně, leč významně lišit.
Co tím máme na mysli?
Koenzym Q10 se v rámci doplňků stravy nejčastěji vyskytuje ve formě měkkých kapslí, kdy uvnitř může být prášek zbaven jakýchkoliv olejů a tuků, anebo naopak se může jednat o kapsli s obsahem rostlinného oleje, ve kterém je koenzym rozpuštěn tzn. softgel.
Nejvhodnější je sáhnout po kapsli s přídavkem oleje tzn. SOFTGEL, neboť prášková forma bez tuku je pro tělo prakticky nevstřebatelná. Přece jen si je potřeba uvědomit, že koenzym Q10 je rozpustný v tucích. Aby tedy mohl být v těle plnohodnotně využit, musí být v traktu tukové kapénky přítomny. Olej může být sezamový, olivový, slunečnicový atd.
Jak koenzym Q10 působí v těle?
Na závěr je dobré připomenout si hlavní působení koenzymu Q10 v těle. Jen málokdo totiž ví, za čím vším tento koenzym stojí. V první řadě se jedná o velice silný antioxidant, který slouží jako ochrana buněk před poškozením volnými radikály. Díky tomu nejen předchází předčasnému stárnutí buněk, ale také zabraňuje nekontrolovatelnému bujení a vzniku civilizačních chorob.
Kromě výše popsaného působení na energetickou rovnováhu v našem těle pak koenzym Q10 má také pozitivní vliv na krevní tlak, paměť, soustředění, dásně, zuby, srdeční činnost a stav pokožky. Vedlejší účinky nebyly vypozorovány. Proto se koenzym Q10 směle doporučuje všem lidem ve středním věku, kteří již na sobě pociťují únavu a známky stárnutí. Jeho pravidelné užívání je ideální i u těch, kteří se cítí ve stresu a pod tlakem, trpí nadváhou, mají srdeční potíže a málo sportují.
Koenzym Q10 působí v těle:
- Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem
- Podporuje normální činnost srdce
- Podporuje k udržení normálního stavu zubů a dásní
- Podporuje fyzickou výkonnost
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS

Hořčíkový olej – k čemu je dobrý? A je lepší hořčík ve formě kapslí nebo oleje?
Hořčík neboli magnesium patří k nejdůležitějším minerálům, které naše tělo potřebuje. Účastní se totiž zhruba 300 různých tělesných reakcí. Bohužel ho ale většina z nás má nedostatek, což se projevuje hlavně podrážděností, nespavostí, náladovostí, svalovými křečemi nebo nepříjemným bušením srdce.

Na co je dobrý lecitin?
Lecitin je často opomíjenou látkou, přitom má výrazný vliv na zdraví a mnohé denně probíhající procesy v našem těle. Je to základní stavební kámen buněčných membrán a je nepostradatelnou a přirozenou součástí spousty orgánů a tkání. Většinou se o něm hovoří ve spojitosti se správným fungováním mozku, což je určitě pravda, ale má na starost i další důležité úkoly.

Mladý ječmen – zelená superpotravina vhodná nejen k očistě těla
Zelené superpotraviny jako chlorella, spirulina nebo mladý ječmen jsou čím dál tím oblíbenější. Může za to především rozmach zdravého stravování a redukčních diet. Nejčastěji se mladý ječmen užívá ve formě tablet, šťávy nebo prášku, který se rozmíchá ve vodě a následně se vypije. Zjistěte, v čem spočívá jeho hlavní přínos pro naše tělo a kdy se vyplatí zařadit ho do svého jídelníčku